Tavasszal a kultúrnövényekkel együtt életre kelnek a gyomok és a kártevők is, így a legfontosabb tavaszi munkák közé tartozik az őszi vetésű kultúrák tavaszi gyomszabályozása, a tavaszi vetésű növények esetében pedig a preemergens gyomirtás. A gyomok után pedig megjelennek a különböző gombabetegségek (lisztharmat, rozsdabetegségek stb.), majd később a rovarkártevők, amelyek ellen már készenlétben kell, hogy álljanak a permetezőgépek.

A hatékonyság érdekében a tavaszi munkát időben el kell kezdeni – fotó: GI-GA Farm Kft.

A GI-GA Farm Kft. meglátásai alapján permetező vásárlásakor a fő szempont mindig az legyen, hogy olyan berendezést válasszunk, ami tartalmazza azokat a technológiai követelményeket, melyek majd a műszaki vizsgához szükségesek lesznek. A leggyakoribb hiba, hogy nem a vetőgép munkaszélességéhez igazítják az új berendezés keretszélességét.

Egy permetezőgépnél manapság már alapkövetelmény a vegyszerbekeverő, az egyoldali kezelhetőség, a szakaszolási lehetőség, és a kezelőbarát beállíthatóság. Azonban a legtöbb esetben ezek a berendezések már rendelkeznek olyan képességekkel is, mint a sebességarányos vegyszer kijuttatás, a monitoron keresztül való beállítás, a hidraulikus keretnyitás, illetve a dőlésszög állítás.

A kisebb gazdaságok is előszeretettel választják a vontatott permetezőket – fotó: GI-GA Farm Kft.

A permetezőgépek technológia fejlődésében a legszembeötlőbb változást a keretszakaszolásban lehet észrevenni, hiszen már nem is szakaszokról, mindinkább fúvókánkénti elzárásokról beszélhetünk. Ugyancsak komoly változás, hogy egyre nagyobb tartályméretekkel dolgozunk, amihez hozzátartozik a minél fejlettebb technológiával gyártott tartályok belső kialakítása, ezáltal pedig a vegyszer letapadás csökkentése.

Manapság nem ritka, hogy a kisebb gazdaságok is előszeretettel választják a vontatott permetezőket, így számukra a Technoma Galaxy sorozata lehet megfelelő választás. A 3000 literes permetezőik különféle keretszélességgel rendelhetők, melyek közül a legsikeresebb a 18 méteres kerettel, magyar nyelvű elektronikával, hidraulikus keretnyitással és dőlésszög állítással, öt állású fúvókatartóval felszerelt permetezőik – mondta Vági Zsolt a GI-GA Farm Kft. termékmenedzsere.

A jó géphez fontos a hozzáértő kezelőszemélyzet is – fotó: Hardi Magyarország

A Hardi Magyarország tapasztalatai alapján önjáró permetezőgép beszerzése előtt érdemes felmérni, hogy a gép várhatóan mennyi kezelést végez egy évben, hiszen a terület nagysága döntően befolyásolja, hogy egy kigazdálkodható, megfelelő eszközt válasszunk a permetezési feladathoz. Továbbá érdemes tájékozódni a lehetséges gépek szervizigényéről, költségeiről és a szervizellátás minőségéről is, mert egy jól kihasznált önjáró gép hosszú műszakidőket és évente több szezont teljesít.

Mert a munka éjszaka sem állhat meg – fotó: Hardi Magyarország

A hatékonyság mellett az üzembiztosság is kulcsfontosságú, hiszen ezek a gépek éppen a nagy területteljesítmény miatt, műszaki hiba esetén hatalmas veszteséget generálhatnak. A Magyarországon dolgozó önjáró gépek fontosabb követelményei a nagy, szabad hasmagasság, gyors munka és vonulási sebességre alkalmas hajtási rendszer, kimagasló kezelési minőség, gyorsan reagáló folyadék szabályozás, nagy szórókeret-szélesség és nagy kezelési sebesség mellett, valamint a gazdaság méretéhez és igényeihez illeszkedő precíziós kijuttatási rendszer.

A vásárláskor elkövetett leggyakoribb hiba

a nem megfelelően felmért igényekhez választott gép specifikációja. Sajnos előfordul, hogy  az első szezon után, vagy közben kell módosítani a gép paraméterein, hogy optimalizálni lehessen a teljesítményét. Üzemeltetés során elsődleges a megfelelő kezelő személyzet kiválasztása, hiszen a növényvédelem összetett és költségérzékeny terület, azaz egy jó gépkezelő nemcsak a gép állapotát-értékét konzerválja, hanem jelentősen tud faragni a növényvédelmi költségeinkből is.

Panoráma kilátás, nyomtáv állítás, légrugós felfüggesztés – fotó: Hardi Magyarország

A megújult Hardi ALPHA evo legnagyobb előnye a TWIN FORCE levegő rásegítéses rendszer, ami időjárástól függetlenül kimagasló minőségű kezelést biztosít. Minden Hardi önjáró 4 szenzorral ellátott DynamicFluid4 folyadék szabályzó rendszerrel dolgozik, illetve a gép súly-lóerő aránya kimagaslóan jó, a kisebb tömegből adódó csökkentett taposási kár mellett. Ezenkívül a jelenlegi széria olyan újdonságokkal büszkélkedhet, mint a permetezésre kifejlesztett 320 fokos szögben a szórókeretre és a munkaterületre rálátást biztosító kabin, megújult légkondícionáló rendszer, légrugós felfüggesztés a kényelmesebb és gyorsabb haladásért akár egyenetlen talajon is – nyilatkozta az Agroinform.hu-nak Villám Ferenc, a Hardi Magyarország értékesítési vezetője.

Ezeken túl az új ALPHA evo felszerelhető hidraulikus nyomtáv állítással is, ami kerékmérettől függően 180–280 cm között változtatható nyomtávot biztosít. Ráadásul ez a művelet a fülkében található monitorról néhány perc alatt fokozatmentesen állítható. Már három tartályméret is elérhető ehhez a berendezéshez: 3500, 4100, 5100 liter, melyek közül az utóbbi nagyobb kihasználhatóságot és kisebb állásidőt biztosít – tette hozzá.

Munka a Caffini Geomais radiálventilátoros permetezővel – fotó: Szegána Kft.

Permetező vásárlásakor nagyon fontos, hogy mindig a gazdaság és az általa művelt területek méreteinek megfelelő gépet válasszunk – tudtuk meg a Szegána Kft.-től. Bizonyos területméret alatt egy önjáró permetező túl nagy befektetés, de például a magas állományok kezelése kiváltható egy légágyús permetezővel is. Visszatérő hiba vásárláskor, hogy egyszerűen túl sokáig halogatják a megrendelést, egészen szezon kezdetéig, mikor már használnák a gépet, de ezeket a nagy értékű berendezéseket a gyár csak megrendelésre készíti, nem tartanak "polcon" belőlük.

A magas állomány sem lehet akadály – fotó: Szegána Kft.

Egy önjáró permetezőtől már elvárható, hogy összkerékhajtással és összkerékkormányzással rendelkezzen, de manapság már a differenciálzár is nélkülözhetetlen. Sáros, nedves talajviszonyok esetén is kell a növényvédelemmel foglalkozni, és ha egy önjáró permetezőgép nem rendelkezik differenciálzárral, a keskeny kerekek és a nagy tömeg miatt könnyen elakadhat. Ugyancsak fontos, hogy berendezésünk rendelkezzen hidraulikus keretmozgatással és a haladási sebességgel arányos kijuttatással, a hasmagassága pedig legalább 1,6 méteres legyen.

A Caffini gyár nagyszilárdságú acélt használ fel a szórókeretekhez, ezzel a keretek könnyebbek és tartósabbak. Egyre több az automatizálási lehetőség a tartálytöltéstől a keretmagasság tartásán keresztül a kormányautomatikáig. A Caffini Trakker Mais 3000 önjáró-permetező 2,85 m hasmagassággal és automata nyomtávállítással rendelkezik. Közúti vonuláskor egészen kompakt méretűre össze lehet csukni, max. 24 munkaszélességgel rendelkezhet, és a szórókeret légzsákos rendszerrel is felszerelhető.

Hamarosan két méteres hasmagassággal is dolgozhatunk – fotó: Szegána Kft.

A Caffini Striker 3000 és 4000 literes új fejlesztésű önjáró permetező, melyet a gyár a Bosch csoporttal közösen fejlesztett, így a Bosch csoporttól származik a hidraulika, az elektronika és a vezérlés. Ez a gép jelenleg 1,7, de hamarosan 2,0 m-es hasmagassággal rendelhető, és a munkaszélesség akár 36 m is lehet. A gép minden kereke hidropneumatikusan rugózott, így az egyenetlen terep esetén is igen stabil marad a szórókeret munka közben – nyilatkozta Nagy Márk a Szegána Kft. termékmenedzsere.

Ha a jövőben permetezéssel kapcsolatos berendezést vásárolna, tekintse meg az Agroinform.hu oldalán található Apróhirdetéseket, illetve szemezgessen nemzetközi Géppiac-ajánlataink között.