A KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. Jánoshalmán tartotta a Nyári Szántóföldi Gépbemutató Túra névre keresztelt rendezvénysorozatának első állomását. Az esemény vendéglátója a Hergevica Kft. volt, amely gazdaság büszkén felsorakoztatta a vadonatúj munkagépek mellé a saját, sok éve megelégedéssel használt KUHN eszközeit is.

Az esemény megnyitója után Váradi Zoltánnal, a KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

– Hogyan tudnád jellemezni az országjáró bemutatótokat a jelen gazdasági helyzet tükrében? – kérdeztük a szakembert.

– A kéthetes nyári bemutatókörutunk első állomásán vagyunk és örömmel mutatjuk meg, hogy az idei, példátlanul nehéz gazdálkodási évben is meg tudtunk szervezni egy ilyen színvonalas, sokállomásos rendezvénysorozatot. Fontosnak tartjuk, hogy a gépeket a gazdálkodók a saját körülményeik között kipróbálhassák és tesztelhessék, és ennek keretében egy statikus állógép bemutatót és egy szántóföldi gyakorlati bemutatót is tartottunk.

Statikus KUHN gépbemutató vetőgéppel

A bemutatókörút szervezése során a gazdálkodók hozzáállása bizonyította, hogy egy-egy anomáliákkal sújtott évben talán még nagyobb szükség van az ilyen szakmai találkozókra, mintha egy kiemelkedően sikeres esztendő után takarítottuk volna be a termést.

A termelők nagy érdeklődést tanúsítottak a statikus KUHN gépbemutatón

A termelők nagy érdeklődést tanúsítottak a statikus bemutatón is – fotó: Agroinform.hu

A KUHN gyártó 11 mezőgazdasági termékcsaláddal rendelkezik, amelyből hármat mutattunk be a rendezvény statikus részén. Ezt követően két gépcsaládot vittünk ki a gyakorlati bemutatóra, ahol megtekinthették az érdeklődők a bálázókat és a tarlóhántás gépeit működés közben.

– A gépbemutatón több gazdálkodó kiemelte, hogy gondosan beállított eszközöket láttak, a területi adottságokra hangolva – és a szervezők olyan "apróságokra" is figyeltek, aminek köszönhetően a termelők pontosan szemmel tudták kísérni az eszközök érdemi munkáját.

– Fontosnak tartottuk a demó túra szervezése során, hogy olyan bemutatóval készüljünk, ami méltón képviseli a KUHN márkát. Nem az a célunk, hogy végighurcoljuk ezeket az értékes gépeket az országon és elmondhassuk, hogy "ez is megvolt", hanem olyan hasznos információkat akarunk adni a gazdálkodóknak, amelyekre emlékezni fognak. Így, amikor gépberuházás előtt állnak, reméljük, hogy eszükbe jut a KUHN minőség és műszaki megoldások, professzionális csapatunk, és bízunk benne, hogy jó szívvel fordulnak majd hozzánk.

– A gépbemutató újdonságértékkel is rendelkezik, hiszen olyan eszközök is dolgoztak, amelyek a hatékonyságnövelést új technikai megoldásokkal valósítják meg a KUHN termékpalettáján. Erről úgy gondolom, hogy Varga Róbert kollégám tud kiemelni pár érdekes információt, így átadom neki a szót.

– Milyen hatékonyságnövelő paramétereket emelnél ki a gyakorlati gépbemutatón dolgozó eszközök közül? – kérdeztük Varga Róbertet, a KUHN szerviz- és alkarész üzletágvezetőjét.

KUHN SB 1290 iD típusú nagy kockabálázó

KUHN SB 1290 iD típusú nagy kockabálázó bevetésen – fotó: Agroinform.hu

– A bálázás témakörében két gépet mutattunk be. Egy pár gondolatot szeretnék elmondani az új SB 1290 iD típusú nagy kockabálázóról, amit a gyakorlatban is láthattak a vendégeink. Teljesen új gépről beszélünk, nagyobb kapacitással, nagyobb átömlő keresztmetszet mellett. Külföldi géptesztek, illetve a mi gyakorlati demónk is bizonyította, hogy nagy tömörségű bálákat tudunk készíteni a géppel – konkrétan 211 kg/m3 tömörséget tudunk elérni báláinkkal, illetve áteresztőképesség tekintetében pedig 65 t/h teljesítményt valósít meg a gép. Ha szeretnénk ezeket a számokat lefordítani egy gyakorlati példára, akkor elmondhatjuk, hogy 240 cm hosszúság mellett 530-570 kg súlyú bálákat realizálhatunk ettől a géptől.

A gép munkájáról és bála tömörségéről mindenki a saját szemével is meg akar győződni

A gép munkájáról és bála tömörségéről mindenki a saját szemével is meg akar győződni – fotó: Agroinform.hu

A VB 3160-as bálázó egy változó kamrás gép, amely egyedisége a versenytársakhoz képest, hogy speciális, egyedi fejlesztésű tömörítési rendszerrel rendelkezik. Ennek eredményeként nagyon jól formált, strapabíró, külső tömör kéreggel ellátott bálákat kap a gazda. A technológia előnye egyértelműen megmutatkozik abban, hogy jól megőrzi a bála a formáját, és az időjárási körülményeknek is sokkal jobban ellenáll.

Tarlóhántás témakörében két gép érkezett a szántóföldre: egy rövidtárcsával és egy tarlóápolóval.

Az OPTIMER L5000-es vágókéssel szerelt rövidtárcsa szépen bizonyított – és aki a területen kint volt és megnézte a gép munkáját, ellenőrizve a munka minőségét, mélységét és egyenletességét, láthatta, hogy nagyon jól dolgozott gabonatarlóban és repcetarlón egyaránt.

A PROLANDER szántóföldi kultivátor bemutatásával egy ízig-vérig univerzális eszközt hoztunk el a termelőknek, amely különböző munkaművelet elvégzésére is alkalmas – jelen esetben is tökéletes tarlóhántást és szármaradvány bekeverést biztosított – hangsúlyozta Varga Róbert.

Az új munkagépek mellett a jól bevált, használatban lévő KUHN eszközök

Az új munkagépek mellett a jól bevált, használatban lévő eszközök is dolgoztak a bemutatón – fotó: Agroinform.hu

– Ismét Váradi Zoltánhoz fordulunk: szeretnénk, ha elmondanád nekünk azt a hitvallást, amit egy  gazdálkodóval folytatott beszélgetésedből csíptünk el. Hogyan támogatjátok a partnereiteket a magas minőségű technológiai megoldásokon túl?

– A gépberuházások kapcsán mindig hangsúlyozzuk, hogy van néhány szempont, amit mindenképpen figyelembe kell venni:

Jelen gazdasági körülmények között a gazdálkodó bizonyos kritériumok tekintetében nem köthet kompromisszumot – és ez alatt azt értem, hogy a megvásárolt gépnek kiváló munkaminőséget kell végeznie. Ezért is fontos egy szántóföldi bemutató kapcsán ezt személyesen megtekinteni.

A második fontos tényező az üzemeltetési költséghatékonyság. Ennek tekintetében nagyon büszkék vagyunk a KUHN munkagépek teljesítményére és igyekszünk ezeket az előnyöket is bemutatni egy-egy ilyen találkozó alkalmával.

A harmadik legfontosabb tényező a szakmai háttér, az alkatrész- és szervizszolgáltatás. Amikor az eszköz már működik a gazdaságban, és a termelőnek szakmai támogatásra van szüksége, ezt meg tudjuk tenni a gép teljes életciklusa alatt – akár a helyszínen, akár távoli segítségnyújtás formájában – nem csak a telefonról, hanem digitális, távoli asztalkapcsolat létesítésével a CCI 800 és 1200 monitorral rendelkező munkagépek esetében.

Összefoglalva az előző három szempontot kiemelném, hogy fontos a beruházás megtérülésének optimalizálása, hiszen itt minden eszköz tekintetében komoly értékről van szó – és nekünk is az a célunk, hogy ezek minél előbb megtérüljenek a munka során. – fűzte hozzá Váradi Zoltán.

– A KUHN a világ legnagyobb mezőgazdasági munkagépgyártója. A tavalyi évben 60.000 gépet értékesített 110 országban – ezt egy széles termékpalettából sikerül megvalósítani és ezáltal gyakorlatilag az egész világon a minőség, és a termékek megbízhatósága is bizonyosságot szereztek a gazdálkodók. Számunkra fontos a minőség, a gépekbe épített innováció – hiszen a KUHN 2000 feletti szabadalommal rendelkezik, amelyek iparági vezető trendeket indítanak el, illetve más gyártók is alkalmazzák ezeket később.

Azért is fontos számunkra egy ilyen szántóföldi bemutató, mivel az ügyfeleknek manapság rengeteg választási lehetőségük van a különböző márkák és szolgáltatások között. A mi feladatunk az, hogy megmutassuk azt az utat, amit a KUHN képvisel, a hatalmas kínálatunkkal és a szakmai hátterünkkel. Úgy gondolom, hogy a termelők nálunk gyorsan ki tudják választani az gazdaságukba beilleszthető legjobb gépeket.

A nyári bemutatókörút után ősszel is tartunk gyakorlati demó sorozatot, amely helyszíneiről és időpontjáról a KUHN Magyarország elérhetőségein tájékozódhatnak.

térkép