Traktor a szántóföldön

Hatékonyan, nagy területteljesítménnyel dolgozhatunk vele – Fotó: Sato-Gép Kft.

Fontos a tarlóhántás megfelelő eszközzel történő elvégzése, a szármaradványok megfelelő módon a talajba ke-verése, a gyomok elleni mechanikus védekezés, a talajerózió csökkentése, valamit ezzel párhuzamosan a vetésforgónak megfelelő talajelőkészítés. A két legismertebb és egyben legelterjedtebb gépcsoport a Mandam TOP szárnykapás szántóföldi kultivátorok, valamint a Mandam GAL / TAL megjelölésű függesztett és félig függesztett rövidtárcsái. Mindkét gépcsoport gépei alkalmasak szinte magágy minőségű talaj elkészítésére is.

Mandam GAL és TAL függesztett, valamint GAL-K és TAL-K félig függesztett rövidtárcsák jó minőségű, viszont kis- és közepes gazdaságok számára is bőven megfizethető áron elérhető géptípusok. Kiválóan alkalmasak tarlóhántásra, de magágy előkészítéséhez is sok gazda előszeretettel használja. Hatékonyan, nagy területteljesítménnyel dolgozhatunk vele, miközben az 560 mm-es csipkézett tárcsalapok jó vágást és keverést biztosítanak. Gumibakos tárcsafelfüggesztésnek köszönhetően alkalmas kemény kötött talajok megmunkálására is, a laprugós felfüggesztésű típus pedig laza vagy középkötött talaj esetében még jobban porhanyít.

Szántóföldi kultivátor

A Mandam TOP elnevezésű szántóföldi kultivátorok strapabíró, robusztus, erős vázszerkezettel rendelkező munkagépek – Fotó: Sato-Gép Kft.

Az elmúlt években sokat fejlődött a márka mind küllemben, mind minőségben is. Megnövelték a vázmagasságot, amely még jobb áteresztő képességet eredményez, és megtartották az eddig is határozottan ideális kategóriába tartozó 100 cm-es tárcsasorok közötti távolságot. A strapabíró, kétsoros SKF tárcsacsapágyazás gondozásmentes, amely 5 rétegű porvédő réteggel van ellátva. A minőséget igazolja a 3 év tárcsacsapágy-garancia. Felszereltséget tekintve számos opcionális lehetőség közül összeállíthatjuk az ügyfél igénye szerint. Terelő pálcasor a tárcsasorok között, vagy henger előtt és után is kérhető, valamint hengerprofil tekintetében is több megoldást kínál a gyár.

minőségi kultivátor

A minőséget igazolja a 3 év tárcsacsapágy-garancia – Fotó: Sato-Gép Kft.

Rendkívül előnyös tulajdonság, hogy a Mandam félig függesztett tárcsák fejlesztésnek köszönhetően 2016 óta a henger előtt helyezkedik el a járószerkezet. Ez lényegesen jobb és modernebb megoldás a régi hátsó futóművel szemben. Sokkal optimálisabb a súlyponteloszlás, kedvezőbb a tárcsa talajnyomása, jobb a fordulékonyság és jóval kevésbé tapasztalható a rövidtárcsák behullámzó tulajdonsága. Utóbbit ellen még véd a hidraulikus vonórúd, amely nyomástárolóval van szerelve. Alapfelszereltség a hidraulikus munkamélység állítás, valamint szériatartozék a szállítási helyzetben történő hidraulikus biztosítás is.

A Mandam TOP elnevezésű szántóföldi kultivátorok strapabíró, robusztus, erős vázszerkezettel rendelkező munkagépek, amelyek tökéletesen megállják a helyüket bármely típusú talajon. Nem véletlen, hiszen számos konstrukciós megoldás, többek között a gép szerkezeti felépítése, a kapák elhelyezkedése és a kopóalkatrészek formái már kiforrott, prémium márkájú német gépek alapján készültek. Munkaminőségét már több mint egy évtizede bizonyítja hazánkban.

kultivátor

Háromtengelyes vázra elhelyezett kapák – Fotó: Sato-Gép Kft.

Az erős, háromgerendelyes vázra épített, három sorban elhelyezett kapák fedésben vannak, így teljes munkaszélességben megdolgozzák a talajt, és elvágják a gyökérzetet. A megfelelően kialakított kapaforma, a szárnyak és az oldalirányba (jobbra-balra) csavart kormánylemezek tökéletesen megforgatják a talajt, és bekeverik a szármaradványokat. A kapák csereszavatosak a Köckerling típusú kopóelemekkel, így garantált a szép munkavégzés. A kapák kínálatát tekintve többfajta anyagvastagságú, felhegesztett és keményfémbetétes típus is elérhető, utóbbi hosszú élettartamú a homokos vagy kavicsos talajon használva is.

kapák három tengelyen

A szárnykapák mögött elhelyezett visszatakaró tárcsasor homogén talajfelszínt hagy maga után – Fotó: Sato-Gép Kft.

A szármaradványok bekeverése vagy a második ütemben való gyomirtás mellett fontos, hogy a munka során megfelelően lezárjuk a talajt. A szárnykapák mögött elhelyezett visszatakaró tárcsasor homogén talajfelszínt hagy maga után. Erre legjobb választás a gyűrűs henger sárkaparóval (U-profil, T- vagy ékgyűrűs), amely jól alkalmazható a legtöbb talajtípus és talajállapot esetén is. A Mandam TOP kultivátorok kompakt gépek, ideálisak sekély, 8-15 cm-es művelésre vagy alapművelésre, egészen 30 cm mélységig, így megfelelőek az utóbbi időben egyre szélesebb körben alkalmazott szántáskiváltásra is.

A Mandam TOP kultivátor elengedhetetlen kelléke minden gazdaságnak, a tarlóhántástól a szántáskiváltáson át egészen a magágy előkészítéséig.

A gépek 2,5-től 6 m-es munkaszélességig kaphatók. Típuson belül többféle kapaszámmal is kérhetők, nyírócsapos és rugós (dupla spirálrugós) kivitelben is. A Mandam TOP grúberek laza vagy akár kemény, kötött talajokon is minden tekintetben megállják a helyüket. Teljesítik a gazdák által elvárt szigorú követelményeket, azaz a hatékony és jó minőségű munkavégzést, hosszú élettartamot. Az áruk rendkívül versenyképes, sőt fenntartásuk is gazdaságos. Kitűnő munkát végeznek velük a gazdák szerte az országban, így számtalan referencia igazolja a Mandam kultivátorok kiváló minőségét.

A Mandam WN aprítóhenger 3-6 m munkaszélességben, szimpla és tandem tengelyű kivitelben kapható. Alkalmas bármilyen növényi maradvány (napraforgó, repce stb.), vagy akár teljes értékű (magasságú és zöld tömegű) zöldtrágya aprítására is. Egyedi kialakításának köszönhetően felszerelhető a traktor frontjára, vagy hátsó felfüggesztésére, de akár egyes rövidtárcsák előtagjaként is alkalmazható. Fronthidraulikán leginkább optimális a használata, mert magunk előtt látjuk a munkaterületet, és taposás nélkül apríthatjuk a növényi részeket.

A késes tengely 380 mm átmérőjű, hat szegmensből áll, amelyeken 8 mm-es keményforrasztott kések vannak felszerelve. Kis átmérőjének köszönhetően gyors a kerületi sebessége ez által nagyon jó aprító hatású. Tökéletes alternatívája a szárzúzónak, viszont jóval alacsonyabb üzemeltetési költsége van. A Mandam WN aprítóhenger, az innovatív szerkezetnek köszönhetően kiváló eszköz tarlókezelésre, vagy a zöldtrágyával felülvetett területek művelésére egyaránt. A növényzetet elvágva, megszaggatva felaprítva homogén területet hagy maga mögött, gyorsítva a lebomlási folyamatokat. Kombinálhatjuk grúberrel vagy tárcsával egy menetben is.

Mandam gép New Holland traktorral

Tökéletes alternatívája a szárzúzónak, viszont jóval alacsonyabb az üzemeltetési költsége – Fotó: Sato-Gép Kft.

A bemutatott géptípusok mellett számos más talajművelőgépet (magágykészítő, cambridge henger, lazító) kínál még a Mandam gépgyár. Gondoljon időben a közelgő szezonra és foglalja le talajművelő gépet most kedvező áron.

Sato-Gép Kft.
www.satogep.hu