A kertes házak esetében vannak szerszámok és eszközök, amelyek jó, ha vannak, mert használatuk megkönnyíti a ház körüli munkálatokat. A láncfűrész is ilyen, a favágáshoz bizony nagy segítség. Főleg, ha ahhoz értő kezek közé kerül. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy milyen a láncfűrész.

láncfűrész

A vezetékes fűrész helyhez kötött (hosszabbítóval némileg növelhető a távolság), de előnyeként a súlyát kell megemlíteni, mert ez a legkönnyebb – fotó: pixabay.com

Mielőtt megvennéd az elsőt

Ha láncfűrészről beszélünk, akkor a hagyományosan használt, a fák kivágására, a rönkök feldarabolására használt, elől és hátul fogantyúkkal rendelkező szerszámra gondolunk. Ez a legáltalánosabb és a téli tűzifa előkészítéséhez, feldarabolásához valóban ez szükséges.

Csakhogy, ha a kertben nagy és magas fák is vannak, akkor az ágvágó láncfűrész is jó szolgálatot tehet. Egy rúd egyik végén a markolat található, a másik végén pedig egy kisebb láncfűrész, amely lehetőséget kínál a magasban található ágak, gallyak levágásához.

láncfűrész

A benzinnel működő láncfűrész erősebb – fotó: pixabay.com

Azt is szükséges átgondolni, hogy mit szeretnénk vágni a láncfűrésszel. A benzinnel működő szerszám ugyanis erősebb, ereje is nagyobb, de ezzel együtt mérete is, ugyanakkor mobil, azaz hordozható. Az elektromos láncfűrész is létezik akkumulátoros kivitelben, amely a hordozhatóságot biztosítja, de ereje jóval szerényebb, mint benzines társáé. A vezetékes fűrész pedig helyhez kötött (hosszabbítóval némileg növelhető a távolság), de előnyeként a súlyát kell megemlíteni, mert ez a legkönnyebb.

A láncfűrészek teljesítményében is érdemes gondolkodni, mert létezik gyengébb és erősebb fajta, de csillagos ég a határ. Az, hogy mekkora teljesítményű láncfűrészt vásárlunk, annak felhasználási módja és persze a pénztárca szab határt.

láncfűrész

Lényeges a védősisak és szemüveg használata is – fotó: pixabay.com

Miután megvásároltad

Gondolj a biztonságodra is, ezért, ha beszerezted a megfelelő láncfűrészt, akkor gondoskodj a saját védelmedről is. A fejedre kerüljön védősisak és szemüveg is, amely a forgácstól és a portól nyújt védelmet.

A kezeidre húzz kesztyűt, amely nemcsak melegen tartja a végtagokat, de megóv a sérülésektől és biztosabb fogást enged.

Viselj lábvédőt és munkavédelmi cipőt, mert így tudod megvédeni a lábaidat a vágásoktól, forgácstól.