A műholdjeleken alapuló kormányzás ellenére idáig nagyon fontos volt a vetés csatlakozósorának kínos betartása, hiszen a kihagyott művelőutak csak így alkothatnak precíz hálózatot a növényvédelmi vagy a tápanyag-utánpótlási munkák számára. Ez a folyamat a vezető részéről nagy koncentrációt igényel, illetve nagyon sok hibalehetőséget rejt magában. A Lemken GPS-alapú művelőút-technológiája segít ezen hibák kiküszöbölésében, így vetéskor időt takaríthatunk meg.

Akár fél, akár teljes munkaszélességben történjen a vetés, a gépkezelőnek csak el kell indulnia és a ISOBUS-rendszerű, GPS-alapú Tramlinecontrol vezérlő elvégzi a többit. A gépkezelőnek be kell állítania, hogy a táblát jobbról balra vagy balról jobbra haladva vet, illetve, hogy fél vagy egész munkaszélességgel kezdi a munkát. Ezt az információt, illetve a munkaszélességet a vetőgép vezérlője eljuttatja az ISOBUS sorbavetést vezérlő rendszerének. Az első gépalj szolgál kiindulásként, ezzel párhuzamosan lesznek majd a sorok és innen számítja ki a rendszer a művelőutak helyét is.

Mostmár a gépkezelőnek csak a párhuzamos nyomkövetéssel kell foglalkoznia, a vetőgép számítógépe ugyanis pontosan tudja, hogy hol kell művelőutat hagyni. Ezzel a múlté lesz az olyan kellemetlen szituáció, hogy ha egy akadály miatt a vetőgépet ki kell emelni, akkor újra kell számolni a művelőutakat, de megszűnik a rossz helyen kihagyott művelőút problémája is. Sőt, mostmár az sem szükséges, hogy a forgókban körülményes manővereket vigyünk véghez, a gépkezelő ugyanis a következő könnyen elérhető gépaljra fordulhat rá. Ez üzemidő takarékos, de a talajszerkezetet is kíméli, mivel csökken a forgóban a manőverek száma és ennek megfelelően a talajtömörödés. Szabálytalan táblán is jelentősen megkönnyíti a munkát, mert a rendszerrel jól ki lehet védeni az átfedéseket.

PreGa – Precíziós gazdálkodás és digitális trendek a mezőgazdaságban szakmai konferencia

Március 5-én első alkalommal kerül megrendezésre a PreGa Konferencia, amin a precíziós gazdálkodás és az informatika kiemelt szereplői tartanak gyakorlatorientált előadásokat.

Időpont: 2015. március 5., csütörtök, 9.00 – 17.00 óra

Helyszín: Four Points By Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpont, 6000 Kecskemét, Izsáki út 6.

A konferencia az Agroinform.hu mezőgazdasági portál; az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége és az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében; valamint az AXIÁL Kft. támogatásával valósul meg.

Jelentkezés és a részletes program: www.prega.hu.
További információk és jelentkezés: +36 20 477 5467