"Kétféle gazda van: az, akinek már volt tüze az aratáskor, és az, akinek lesz" – ezt állítja Széplaki Tamás peresztegi agrárvállalkozó, a Fields Fireman szántóföldi tűzoltó-berendezés kifejlesztője. Az eszközt a minap mutatták be a sajtó munkatársainak és az érdeklődő vállalkozóknak. Az eseményről az mfor.hu is beszámolt.

Két fájdalmas és nagy kárt okozó tűzeset (melyekben bálázója és néhány üzemórás új kombájnja veszett oda) után tíz éve fogant meg a szakember fejében a traktoros oltóberendezés ötlete. Ezt követően fejlesztette ki a traktor orrára szerelhető oltóberendezést.

"Magunknak fejlesztettük és gondoltuk ki, hogyan működjön, csak 2019-ben jelentünk meg a késztermékkel a piacon a németországi, hannoveri Agritechnika Expon" – idézte fel a kezdeteket az mfor-nak a férfi. Az azóta továbbfejlesztett, habbal is oltó modell speciális – a tűzoltók által is használt – habot juttat mintegy 110 barral a lángoló felületre, ahol gyakran együtt ég gázolaj, műanyag és olaj.

A továbbfejlesztett berendezést itthon és az EU 8 országában forgalmazzák helyi márkakereskedők bevonásával.A sorozatgyártást alig négy éve kezdte a peresztegi vállalkozás. Eddig mintegy 200 darabot adtak el, de csupán a tizedét (20-25 db) itthon. A berendezés hazai ára 2,5 millió forint, a magyar gazdaságok közül csak a nagyok, illetve az előrelátóbb gazdák rendeltek. Pedig az oltóberendezést eleve úgy fejlesztették ki, hogy különösebb tudás nélkül, gyorsan lehessen használni. Ha fellobbannak a lángok, a traktoros pár másodperc alatt odaáll a tűz közelébe, megnyitja a csapot és egy tömlő segítségével, nagy nyomással kijuttatja az oltóanyagot. A berendezést a magyarországi katasztrófavédelmi kutató intézet hivatalosan bevizsgálta és a használatát engedélyezte.

traktoros oltó

Az oltóberendezés orrsúlynak sem utolsó – fotó: Facebook/Széplaki Tamás

Mint azt a peresztegi bemutatón a gépkezelő elmondta, a traktor orrára szerelt tűzoltó berendezést 28-30 százalékos hidraulika-kapacitással szabad csak üzemeltetni. Többel azért nem, mert az tönkretenné a szivattyút. A készülék így 5 bar nyomással fecskendezi rá az oltóanyagot a lángokra. Ezzel a teljesítménnyel mintegy 16-17 perc alatt juttatja ki a berendezés a tartályában lévő 650 liternyi anyagot. A tartályt a berendezésen lévő gyorscsatlakozón keresztül 5 perc alatt újra lehet tölteni.

Széplaki Tamás hozzátette, az 1,2 tonnás berendezés akkor is hasznos, ha éppen nem kell tüzet oltani. A traktor orrán pótsúlyként is szolgál, de gépet, falat, vagy akár istállópadozatot is lehet vele nagy nyomással mosni...