Lengyelország legnagyobb traktor- és mezőgazdasági gépgyártóját, amely elektromos buszokat is gyártott, csődeljárás alá vonták. A gyengélkedő vállalat szerkezetátalakítási kísérletei kudarcot vallottak. – írja az angol nyelvű Profi The Farm Machinery Magazine.

Lássuk, mi történt!

Ursus traktor hűtőrács

Hiába az újító ötletek és a szerkezetátalakítási program, csődbe ment a vállalat – fotó: profi.co.uk

A társaság évek óta pénzügyi problémákkal küzdött

Az utóbbi években nagy veszteségeket termelt a vállalat, és az 2019-es év végén bejelentette, hogy két termelőhelyét is értékesíteni kívánja egy nagy szerkezetátalakítási program keretében. Ezek egyikét a holland Trioliet keverőkocsi-gyártó szerezte meg.

Annak ellenére, hogy az Ursus elnyerte a jogot, hogy traktorokat adjon el Etiópiának, Tanzániának és Zambiának, az adósságokban fuldokló társaság 12 millió eurót meghaladó veszteséggel zárta a tavalyi évet.

Ursus traktor a gyárban

125 éves pálya vége a lengyel traktorgyártásban – fotó: profi.co.uk

Elképesztő gyorsan változhat meg a dolgok állása a traktoriparban

Az Ursusnak volt egy nagy jelentősségű megjelenése a 2017-es Agritechnica mezőgazdasági kereskedelmi kiállításon, ahol a márka egy 150 lóerős „globális” traktor néhány stílusosan elkészített változatával lepte meg a látogatókat. Még egy CVT gyártásának megkezdésére is utalást tettek, és a vállalat aktívan keresett brit importőrt. Ezek a tervek azonban már nem valósultak meg és nem húzták ki a céget a slamasztikából.


A csődeljárással lezárul egy korszak, véget vet a lengyel traktorgyártó 125 éves pályafutásának, amely az országban jelenleg használt 1,5 millió traktor csaknem felét szállította.