A kukoricaszilázs a hazánkban legnagyobb mennyiségben előállított tömegtakarmány, így az őszi betakarítási időszakban fontos áttekinteni a silózást az önjáró szecskázók felől is megközelítve. A KITE Komárom melletti rendezvényén azt mutatták be a gépeken keresztül, hogy korszerű agrotechnikával hogyan tehető hatékonyabbá a gazdálkodás.

Cikksorozatunk első két részében arról szólunk, hogy a John Deere önjáró szecskázóinak milyen hatásuk van a tömegtakarmány minőségére, jelen esetben a kukoricaszilázsra.

A gép részleteinek felsorolása nélkül, talán érdemesebb az egyedi technikai megoldásokat megemlíteni, azokat, amelyeket a John Deere kínál ahhoz, hogy kiváló minőségű kukoricaszilázst kaphassunk.

A tömörítő hengerpár feladata, hogy a kukoricát egyenletesen továbbítsa a szecskázó dobhoz, illetve minél jobban tömörítse azt. A hengerek egy ív mentén mozdulnak el, így abban az esetben, ha heterogén növényállománnyal dolgozunk, és a befelé áramló anyagvastagság változik, a JD megoldásával a hengerpár mindig a legközelebb helyezkedik el a szecskázó dobhoz. Így, ha a szecskázónál beállítunk egy szecskahosszt, akkor homogén állományt kapunk, ami jobban tömöríthető a silótérben.

Egyedi megoldás a szecskázó dobon - bár közvetlenül nem hat a szilázs minőségére - a szecskázó kések bevágása, hosszfurata, ami azt a célt szolgálja, hogy ha idegen anyag kerülne a dobhoz, akkor a kések hátrafelé el tudjanak mozdulni, így elkerülhető a gép károsodása, illetve az is, hogy hosszabb ideig állnia kelljen az optimális betakarítási időben a javítás miatt.
Kutatások azt igazolták, hogy a szecskahossznak közvetlenül az emészthetőségre, illetve a tejtermelésre minimális a hatása, mégis fontos a JD automata szecskahossz állító rendszere. Ez a silózó tornyára szerelhető Harvest Lab szenzor adataira támaszkodva állítja be a szecskahosszt a mért nedvességtartalom függvényében. Pl. 70 százalékos nedvességtartalomnál 18 mm-t, 60 százalékos nedvességtartalomnál 22 mm-t állít be automatikusan. Ennek nagyon nagy a jelentősége, hiszen a mezőgazdaságban a legnagyobb energiaigényű munkafolyamat az önjáró szecskázóval történő betakarítás, ezért találkozhatunk ezeknél a gépeknél a legnagyobb motorteljesítménnyel is. Mérések azt bizonyították, hogy 9,2 mm-es szecskahosszról 11,5 mm-es szecskahosszra változtatva a mértet, tehát 2,5 mm-res növeléssel az önjáró szecskázó fogyasztása egyharmaddal csökken! Vagyis a költséghatékony gazdálkodásra van hatása, közvetve még az állattartó telep gazdaságosságára is. Mivel a silózást általában a „félelmeink" vezérlik, azaz minél apróbb szecskát készítünk a jó tömöríthetőség érdekében, ezzel a rendszerrel ezt elkerülhetjük.

Ahogy már említettük, nagyon fontos az optimális betakarítási időpont megválasztása. 40 százalék szárazanyag tartalom felett szignifikánsan csökken az emészthetőség, 30 százalék alatt viszont a silótérben elindulhat az ecetes vagy az alkoholos erjedés, ami a szilázs megromlásához vezet. Szakirodalom szerint a 34-35 százaléknyi szárazanyag tartalom melletti betakarítás a legoptimálisabb, azonban ezt mérni nem egyszerű feladat. A JD silózó Harvest Lab szenzora az optimális idő kiválasztásához is segítséget nyújt.

Ide kattintva tekintheti meg képgalériánkat a bemutatott gépekről!