A tél sokak számára egyet jelent a fűtési szezon okozta problémák megoldásával, a tűzifa körüli teendőkkel, a hasogatás, a fával való fűtés folyamatának alapvetően körülményes mozzanataival. A meglehetősen fárasztó kézi munkaerőt igénylő feladatot azonban egy rönkhasítóval könnyebbé tehetjük, hiszen egy ilyen eszköz lényegesen leegyszerűsíti a munkát.

tűzifa

A tűzifa körüli teendők megkönnyíthetőek egy rönkhasító alkalmazásával – fotó: freepik.com

Mi a rönkhasító?

Rönkhasító, hasítógép, fahasító – valamennyi elnevezés ugyanazt az eszközt jelöli. A hidraulikus gép gyorsan, szinte pillanatok alatt vágja el a fát, hiszen több tonna erő kifejtésére is alkalmas.

A rönkhasító számos területen alkalmazható, az otthoni használat mellett ipari, professzionális szinten is bevált munkaeszköz. Előnye, hogy a használata nem jár nagy hanggal és zajjal, így a működésével nem zavar senkit. Típusait tekintve létezik benzines- és elektromos motorral rendelkező változatban is.


Milyen szempontok alapján érdemes rönkhasítót választani?

Az, hogy melyiket érdemesebb választani a felhasználás területe szabja meg, de közrejátszanak az egyéni elvárások is. Otthonra a jobb alternatívát egyértelműen az elektromos fahasító jelenti, míg ipari területen már a benzines motorral rendelkező lesz a hatékonyabb.

Meghatározó tényező lehet:

  • a felhasításra szánt rönkök átmérője, hosszúsága
  • a hasítóerő, hiszen ez határozza meg a hatékonyságot
  • a motor teljesítménye – minél nagyobb a motor teljesítménye, annál nagyobb hasítóerőt, és/vagy gyorsabb működést garantál. Érdemes azonban tudni, hogy az elektromos motoroknál a nagyobb teljesítmény több áramot is vesz fel
  • a rendelkezésre álló hálózati áram – ugyanis míg az 1 fázisú 230V gép normál földelt háztartási dugaljról működik, addig a három fázisú gépek csak "ipari" aljzatról működnek.

Hogyan használjuk a rönkhasítót?

A rönkhasító használata nem bonyolult: helyezzük a fát, rönköt a gépbe, amit a hasítógép másodpercek alatt szétvág. A túlmelegedésre azonban a villanyos kivitelnél figyelni kell, a hasítógépet ilyenkor válasszuk le az elektromos hálózatról, hárítsuk el a túlterhelést okozó hibát, és néhány percig pihentessük a gépünket esélyt adva a lehűlésnek. Lényeges, hogy ne feledkezzünk meg a személyes biztonságról sem, használjunk védőfelszerelést, és viseljünk megfelelő ruházatot.

Hasítógépet keresel? Akkor látogass el az Agroinform Piactérre, ahol rönkhasítók széles kínálatából válogathatsz!