Egy gazdaság hatékony működéséhez a szükséges szakértelem mellett legalább ugyanannyira fontos az infrastrukturális háttér, a magas színvonalú technikai és technológiai felszereltség. Ahhoz, hogy a gazdaság képes legyen megküzdeni a modern kor, például a klímaváltozás kihívásaival és hosszú távon fenntarthatóan működjön, minden esetben szükséges a megfelelően összeállított és optimalizált géppark. Ehhez viszont minőségi munkagépek kellenek, amelyek beszerzése kifejezetten költséges beruházást jelent.

A pillanatnyi anyagi lehetőségek kihasználása azonban nem szabad, hogy a minőség rovására menjen. Az olcsóbb technológiák vételára ugyan alacsonyabb, viszont ezekkel a berendezésekkel nemcsak a termelés lesz kevésbé hatékony, hanem jelentős kiadásokat okozhatnak a rendszeres karbantartások vagy a javítások költségei. Hogyan lehetséges mégis egy komoly, megbízható traktorral erősíteni egy gazdaságot nagyobb összegű önrész nélkül?  Nézzük is a lehetőségeket!

LS traktorok

Traktorbeszerzés nagyobb önerő nélkül? Van rá mód – fotó: Novara Coop Kft.

Milyen lehetőségek vannak csekély önerő mellett?

Ha korlátozott tőke áll rendelkezésre a géppark fejlesztéséhez, számos elképzelés merülhet fel a probléma áthidalására. Az alternatív megoldások azonban nem mindig célravezetőek: például egy használt, igénybe vett eszköz vásárlása az alacsony ár mellett is lehet rossz vétel. Több, hasonló tevékenységet folytató környékbeli gazda összefogásával közösen szerezhetők be bizonyos mezőgazdasági eszközök, gépek. Ez a gyakorlatban jó megoldás lehet, azonban csak megfelelő partnerekkel működhet. Sokkal célszerűbb lehet valamilyen kifejezetten ilyen célt szolgáló pénzügyi segítséget keresni.

Az uniós és állami támogatások megoldásokat kínálnak visszatérítendő vagy vissza nem térítendő formában, hasznos segítséget jelentenek, ráadásul kifejezetten csábító pályázati úton pénzhez jutni. Ugyanakkor a benyújtás és az esetleges pozitív elbírálás között is hónapok telhetnek el, emellett a pályázatok egy része utófinanszírozott, azaz a végrehajtott beruházást követően juthat hozzá a pályázó a támogatás teljes összegéhez. Ez komoly önerőt igényel a pályázó részéről. És akkor még nem számoltunk azzal az eshetőséggel, hogy a támogatással érintett mezőgazdasági eszközök beszerzése kapcsán szintén akadhatnak bökkenők, hiszen ha az adott gép nincs raktáron, hosszú időt vehet igénybe a szállítása. Ettől még számos előnye van a mezőgazdasági támogatásoknak, de ha gyorsan lenne szükséges egy megbízható gép beszerzése, arra létezik más megoldás is.

lízingelj traktort

Traktorlízing – forrás: Novara Coop Kft.

A lízing előnyei

A lízing egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell a teljes vételárat előre kifizetni, ezáltal pedig jelentős összegeket lekötni. A lízingkonstrukciónak köszönhetően a kiadásokat akár több hónapra vagy évekre is el lehet osztani, a tőke így megőrizhető és felhasználható akár más beruházások, fejlesztések finanszírozására. A bérlettel szemben a lízing hosszú távon is megtérülő befektetés, hiszen az utolsó részlet megfizetését követően a lízingbe vevő jellemzően tulajdonjogot szerez az addig használt gépen.

A lízing kölcsönnel kombinálva pedig kifejezetten praktikus pénzügyi segítség. Ilyenkor az ügyfél úgy vásárolja meg a kiválasztott munkagépet, hogy ennek finanszírozása érdekében kölcsönt vesz igénybe. A gép tulajdonjoga az átvétellel és a számla kifizetésével az ügyfélre száll, nem kell ezzel megvárni valamennyi részlet törlesztését.

Ez a konstrukció aktuálisan is elérhető, ráadásul most kamattámogatott hitel mellett. Nézzük is, mit érdemes tudni róla!

Novara traktorkínálat

Lízing kamattámogatással a Novara Coopnál – fotó: Novara Coop Kft.

Pályázatba illeszthető traktorlízing

A kedvezményes lízingkonstrukció keretében LS MT3.50 traktor beszerzésére van lehetőség. A konstrukció csekély, 2.880.000 forinttól induló önerő mellett is igénybe vehető, 36 hónapos futamidő mellett.

A lízingkonstrukció fix, 9,99 % kamatozása kifejezetten előnyös feltételeket kínál a kevesebb tőkével, ugyanakkor stabil fizetőképességgel rendelkező ügyfelek számára.

A kamattámogatott lízingkonstrukciót kínáló Novara Coop Kft.-t 2006-ban alapították családi vállalkozásként. Fő tevékenységét a mezőgazdasági gépek forgalmazása jelenti, ugyanakkor már a mezőgépek gyártása is a cég profiljában szerepel. A Massey Ferguson modellek Pest megyei forgalmazási joga mellett hivatalos képviselője horvát, szlovén, szerb, lengyel, francia és olasz gyártóknak egyaránt, 2020 óta pedig a dél-koreai LS traktor egyedüli forgalmazója a magyar piacon.

A Novara új kamattámogatásával nyertes pályázatokba is beilleszthető ez a lízingkonstrukció.

LS traktorok

Az LS traktorok strapabíró, megbízható erőgépek, kifejezetten nagy igénybevételre tervezve – fotó: Novara Coop Kft.

Az 1977-ben alapított LS Tractor napjainkra nemcsak Dél-Korea egyik legjelentősebb gyártójává nőtte ki magát, de modelljeit a világ több mint 40 országába exportálja, így globálisan is sikeres márkának számít. Az LS traktorok erős vázzal, strapabíró tengelyekkel és erős, megbízható motorokkal készülnek, kifejezetten nagy igénybevételre. Kényelmes és precíz használatukat pedig az olyan innovatív funkciók segítik, mint a független kardánmeghajtás, a hidrosztatikus váltó vagy az ergonomikus kezelőszervek és vezetőülés.

A Novara által kínált konstrukció remek lehetőség azoknak, akik fejlesztenék, korszerűsítenék a mezőgazdasági gépparkjukat, ugyanakkor önerőből nem tudtak befektetni komolyabb traktorba. Az igénybevétel feltétele a megfelelő mértékű önerő megléte mellett a hitelképesség-vizsgálat pozitív eredménye.

Ezek birtokában pedig gyorsan, alacsony önrész mellett fejleszthető a gazdaság gépparkja egy masszív, megbízható, minőségi traktorral.

Novara Coop Kft.