A traktor és a munkagép közötti információcserén alapuló vezérlés szabványosított módja, az ISOBUS már régebben polgárjogot nyert a precíziós gazdálkodásban. A rendszer „lelke” a traktoron levő terminál, amely valójában egy mindentudó számítógép. Ez a műholdas, GPS-alapú nyomkövetést, sorvezetést éppúgy megoldja, mint az általa üzemeltetett munkagép táblatérkép alapján történő vezérlését, szakaszolását vagy éppen munkaszélességének folyamatos állítását. az elvégzett munka dokumentálását és a dokumentumok továbbítását. Sőt, mivel a munkavégzés aktuális paraméterei is megjelennek a terminálon, nemcsak a vezető, hanem egy fejlettebb formában maga a munkagép is képes beavatkozni a traktorüzembe. Az eleve ISOBUS-rendszerrel átadott traktorok mindenre kiterjedő felszereltsége azonban pénzbe kerül.

traktor

Univerzális CCI-terminálon alapuló, teljes kiépítettségű ISOBUS-rendszer – fotó: Competence Center ISOBUS e. V.

Kisteljesítményű traktoron luxus az ISOBUS?
Eddig magától értetődött, hogy az 50-90 LE közötti, kedvező áron megvásárolható traktoroknak nincs ilyen felszerelése. Még egy egyszerűbb rendszert is kár lenne előre beépíteni egy kisebb traktorba, mert lehet, hogy soha nem lesz rá szükség. A sokféle terminál miatt nem volt biztos az sem, hogy a felkapcsolt munkagép a terminállal kompatibilis-e. Ez az akadály a terminálok funkcióinak egységesítésével időközben elhárult: egy-egy ISOBUS-vezérlővel ellátott munkagép jeleit bármely mai terminál fel tudja dolgozni. Megjelentek időközben ebben a kategóriában is az ISOBUS-kompatibilis munkagépek, például ekék, vetőgépek, műtrágyaszórók, permetezőgépek. Most a traktorok kerültek lépéshátrányba: modernizálni kell őket. Itt lépnek be a képbe az utólag beszerelhető traktoroldali ISOBUS-rendszerek, amelyek az ebben a teljesítménykategóriában üzemeltethető, modern munkagépek adottságainak teljes kihasználására alkalmasak.

Célszerű és jutányos: „IsoMatch Tellus GO”
A Kverneland-csoport erre a piaci szegmensre összpontosítva fejlesztette ki az univerzális terminálját, A piacon jelenleg elérhető legolcsóbb megoldás is az összes ISOBUS-funkciót biztosítja, beleértve a szakaszvezérlést, a dokumentációval kapcsolatos feladatokat és az univerzális terminál kiegészítő funkcióit is. A rendszert a különböző gépekkel végzett tesztelés után az ISOBUS-szabványosításért felelős AEF (Agricultural Industry Electronics Foundation) 2016. január 27-én közfelhasználásra alkalmasnak minősítette és engedélyezte.

isobus

Az „IsoMatch Tellus GO” – fotó: Vicon

Kapcsolja be a műszert és induljon!
Az “IsoMatch Tellus GO” az ISOBUS-alkalmasságú munkagépek egyszerű vezérlésére szolgál, igazi „plug and play" megoldás. A munkagép pontosan a kívánt értékekre állítható be az érintőképernyőn található funkciógombokkal. A gép munka közben is optimálisan vezérelhető a nyomógombokkal és a forgatható kapcsolóval. Szolgáltatása kiegészíthető az IsoMatch GEOcontrol alkalmazással, amellyel még magasabb hozam érhető el kevesebb ráfordítással és alacsonyabb költségekkel. Ezt – a műszerbe már betáplált – alkalmazást a licenszkulcsok megvásárlásával aktiválhatjuk: ekkor a szakaszvezérlés és a differenciált kijuttatás is működni fog.

isomatch

Az “IsoMatch Tellus GO” részletesebben – fotó: Kverneland

1: 7” érintőképernyő; 2: Tíz nyomógomb, LED-világítással; 3: Forgatható kapcsoló; 4: Be/Kikapcsoló; 5: ISOBUS Shortcut rövidre záró kapcsoló; 6: 9 tűs ISO11783 kábelcsatlakozó; 7: Áram és ISOBUS bemenet; 8: Hangszóró; 9-10: USB 2.0 csatlakoztató; 11: RJ45 Ethernet csatlakozó; 12: Kamerabemenet; 13: Traktor ECU bemeneti jel; 14: RS 232 csatlakozó

A szolnoki Kverneland Group Hungária Kft. az Exacta CL-EW ISOBUS kompatibilis súlymérős műtrágyaszórókhoz már megkezdte ennek a traktor-ISOBUS rendszernek a beépítését a nagyobb MTZ vagy akár Zetor Major típusokba is. Az ISO-dugaljzat a traktor jobb hátsó oszlopához kerül, és innen megy előre a kábel a kívánt helyre felfogatott műszerhez. Nem hivatalos közlés szerint az ISOBUS utólagos beszerelésének költsége kevesebb, mint a traktor új árának 5%-a.

traktor

Kverneland Exacta súlymérős műtrágyaszóró – fotó: Kverneland

További információkért látogasson el a Kverneland Group Hungária Kft. weboldalára!