Magyarországon a Güttler Kft. foglalkozik ezekkel a gépekkel. A Müthing termékkínálata ebben a szegmensben meglehetősen széles, hiszen az egészen kicsi kerti traktoroktól a nagy szántóföldi 300 lóerős traktorokig minden erőgéphez találunk optimális szárzúzót. A gépek többsége a hagyományos vízszintes felületek mulcsozására van kialakítva, azonban léteznek rézsű szárzúzók is az árokpartok, útszegélyek karbantartására sőt, egyes szárzúzók alkalmasak az útmenti fák lombkoronájának nyesésére is. A mulcsozó gépek legelterjedtebb felhasználása a kukoricatarlók és a nagy tömegű szármaradvány aprítása, de fontos kihangsúlyozni, hogy a gépek sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően a parcella szegélyek parlagfű és egyéb gyommentesítésére is alkalmasak.

Miért a Müthing?

Azért épp a Müthing termékeire esett a választás, mert a konkurens gépekhez képest jóval több szabadalom által védett újdonságot tartalmaznak, amely már önmagában is garancia a sikerre. Olyan egyedülálló fejlesztéseket tartalmaznak ezek a gépek, mint például a teljesen ívelt gépház, a speciális törő elemek, illetve az egyedülálló acél alapanyag választás, amely merevebb, ugyanakkor könnyebb vázszerkezet kialakítását teszi lehetővé. Ez a speciális felépítés felelős azért, hogy még nagy tömegű szármaradvány feldolgozása esetén is tartaható a viszonylag magas menetsebesség anélkül, hogy a gép eldugulna.

Az őszi napraforgó és kukiracabetakarítás után általában mindig nagyon sürgősen kell elvégezni a tarlóhántást és a talajmunkát. A nagy tömegű szármaradvány bedolgozása így is nehézkes, illetve a munkát még tovább nehezíti az őszi csapadék. Amikor a kukoricaszár megázik, már nagyon nehéz bedolgozni a talajba. Sokan nem pártolják a szárzúzók alkalmazását, hivatkozva a relatíve magas üzemanyag felhasználásra. Azonban a több menetes talajmunka is meglehetősen sokba kerül, ha csak így próbáljuk a kukoricaszárat eltüntetni. Hogy meggyőzzük a kételkedőket, lehetővé tesszük a gépek kipróbálását, így mindenki maga döntheti el, hogy a jövőben melyik utat választja.

Páska Norbert – agrármérnök-tanár