Megfigyelhető, hogy a használt eszközök újraértékesítésre való felkészítése egyre kevésbé szól a beltartalomról, a hangsúly inkább a látható vagy látványos dolgokra helyeződik, mint például az üzemóra vonzóbbá tételére. Az elmúlt években számos cikket olvashatott már az autókereskedelemben tapasztalható kilométerszámláló-manipulálásokról, azaz a vásárlók megtévesztéséről. Sajnos, az agráriumba is begyűrűzött a csalás e formája.

Ne hagyja magát megtéveszteni, legyen felkészült, hogy utólag ne kelljen bosszankodnia!

Míg az autóknál kb. 200.000 km a lélektani határ, addig a kombájnoknál 5000 üzemóra, a traktorok esetében pedig 10.000 üzemóra. Az ügyeskedők ténykedésének kiküszöbölésére ugyan létezik az Ügyfélkapun lekérdezhető üzemóra információ, viszont az üzemóra megadása a tulajdonjog átruházási szerződéseken nem kötelező, a kombájnok esetében ez pedig nem is szükséges, így a hivatalos megoldás botladozik.

Axiál

Az AXIÁL Kft. GÉPINFÓ szolgáltatása információkat szolgáltat a cég látókörébe került gépekről.

Az országban 19 telephellyel rendelkező AXIÁL Kft. óriási adatbázissal rendelkezik a mezőgazdasági gépekre vonatkozólag, melyek használtgépek felméréséből, illetve szervizmunkalapokból származnak. A több mint 50.000 gép adatait tartalmazó gyűjteményben 2001-ig visszamenőleg vannak felméréssel kapcsolatos és 2013-tól pedig szervizeléssel kapcsolatos adatok.

Az adatbázis létrehozásával a bajai központú vállalkozás hozzá kíván járulni a negatív piaci tendenciák kordában tartásához, visszaszorításához, ezért elindítja GÉPINFÓ szolgáltatását. Ennek az egyszerű szolgáltatásnak az a lényege, hogy a cég látókörébe került gépekről információkat, elsősorban üzemóra adatokat tesz elérhetővé. Külföldi gépek esetében az AXIÁL Kft. beszállítóinak adatbázisai állnak rendelkezésre a valóságos adatok megtalálására.

FONTOS megjegyezni, hogy a szolgáltatás nem díjmentes, viszont csak érdemi információ esetén szükséges fizetni. Amennyiben a keresett információ megtalálható a vállalkozás saját adatbázisában mindössze 5000 Ft+ÁFA, amennyiben a beszállítók adatbázisában található meg az információ 10.000 Ft+ÁFA áron veheti igénybe a szolgáltatást.

Ha bizonytalan a vásárlandó kombájn, traktor, teleszkópos rakodó üzemórájában, írjon a gepinfo@axial.hu e-mail címre, és adja meg a kérdéses gép gyártóját, típusát, pontos alvázszámát, aktuális motor üzemóráját, illetve vélhető származását (hazai, külföldi, nem ismert)! A cég munkatársa felveszi önnel a kapcsolatot és csupán néhány napon belül utánajár kérésének. Nagy értékű gépberuházás előtt menjen biztosra, válassza az AXIÁL Kft. GÉPINFÓ szolgáltatását!

Részletekért, pontos információért látogasson el a hg.axial.hu oldalra, s kattintson a GÉPINFÓ szolgáltatás linkre!

5 tipp használt gép vásárlásához:

1. Tájékozódjon az egyes márkák típushibáiról, illetve erősségeiről! Kérdezősködjön személyesen, valamint az internetes fórumokon is könnyen találhat utalásokat, melyekről utána érdemes saját szemmel is megbizonyosodni.

2. Figyelje meg a karosszéria, a gumik és a fülke állapotát, sokat mesélhetnek a használat körülményeiről, intenzitásáról, sőt a szezonon kívüli tárolás módjáról is!

3. A kereskedő által felsorolt rengeteg extra felszereltség nagyon jól hangzik, de az ergonómiai és a hi-tech funkciók emelik az árat. Mérlegelje, hogy valóban szüksége van-e ezekre!

4. Mindenképp informálódjon az alkatrészellátásról és a szervizháttér lehetőségeiről! Ha szezonban heteket kell várni egy-egy alkatrészre vagy egy-egy egység javításához nincs megfelelő berendezés, pórul járhat.

5. Végezetül próbálja ki! Ne legyen félszeg, indítsa be a motort, nyomjon meg minden gombot, húzzon meg minden kart, nézzen a gép alá, nyisson fel minden burkolatot!