Körkérdés rovatunk minden héten friss témával jelentkezik; ezúttal a homlokrakodókat vesézzük ki az eddigieknél is több megszólalóval. A szakértőknek, cégek képviselőinek a következő kérdésekre kellett válaszolniuk:

1. Milyen homlokrakodót vásároljunk a gazdaságunk számára, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Milyen kiegészítőket választhatunk homlokrakodónkhoz?

2. Amennyiben meglévő erőgéphez szeretnénk homlokrakodót választani, mire érdemes figyelni? (például erőgépünk hidraulikus rendszerének teljesítménye is számít.)

Akik pedig válaszoltak: Szegána Kft., Nagytraktor Kft., VALKON 2007 Kft., AXIÁL Kft., Sató-Gép Kft., Deraland Kft., Kaposgép Kft., KITE Zrt., K&B Gépudvar Kft., DM-KER Kft.

Nagy Márk, marketing igazgató, Szegána Kft.

Az Everun gyár kiváló ár/érték arányú rakodógépeket készít 0,6-3,5 t emelési képességgel. A nagyobb terhelhetőségű gépek jellemzően nagyobb méretűek, nagyobb helyen tudnak megfordulni, ezt a gépek választásakor mindenképpen érdemes figyelembe venni. Fontos szempont lehet az emelési magasság, mely az Everun rakodók esetén 2,65-4,1 m-ig terjed, de teleszkópos gém esetén 3,5-4,5 m a maximális emelési magasság.

A rakodógépek mindegyike Euro felfogatással rendelkezik, mely felfogatás igen elterjedt, így a korábban használt eszközök jó eséllyel csatlakoztathatóak egy új Everun rakodóra.

rakodó

Everun ER1500 rakodó fülke nélkül – fotó: Szegána Kft.

A gyár kínálatában igen sokféle eszköz megtalálható, trágyavilla, pelikán, 4 az 1-ben kanál, raklapvilla, bálafogó, magas ürítésű kanál, seprő, rönkfogó, gyepkasza, keverő... A gyakori eszközcserét segíti a gyors hidraulikus eszközfelfogatás, így akár a fülkéből való kiszállás nélkül is megoldható egy eszközcsere.

Everun

Everun ER1500 teleszkópos gémmel – fotó: Szegána Kft.

Az Everun rakodók kialakítása jó rálátást enged a munkaterületre, így precízebben végezhető a munka, ráadásul a fülkés gépek esetében a tolatást tolatókamera segíti. A gyakori irányváltás kényelmesen karral vagy a joystickon elhelyezett kapcsolóval végezhető, a hidrosztatikus hajtás pedig kuplung pedál nélküli csak gáz és fék pedállal működtethető. Számos Everun rakodó az Agroinformon a Géppiacon és a Piactéren megtalálható, válogasson közülük igényei szerint.

Nagytraktor Kft.

Cégünknél közkedvelt és bevált típusokat, a kedvező árfekvésű lengyel és a magasabb minőségű és magasabb árkategóriájú cseh Traclift eszközöket ajánljuk. A Traclift eszközök beszerelését helyszínen is elvégezzük, de ha új MTZ traktorral vásárol nálunk, akár a cégünk telephelyén is vállaljuk a felszerelést. Kiválasztásnál fontos, hogy tudja a vevő, hogy mire akarja használni a gépet, és a műszaki paramétereket, géptípust ennek a függvényében kell kiválasztani.

rakodó

A rakodó kiválasztásánál pontosan tudnunk kell, milyen munkákra fogjuk használni a gépet – fotó: Nagytraktor Kft.

Típusonként eltérő a terhelhetőség. Szakértő kollegánk a kiválasztásban segítséget nyújt! Opcióként választható munkaeszközök: kanalak, trágyavilla, körbála fogó, Big-Bag rakó, erdészeti kanál, silóharapó, bálalift, raklapvilla, bálatüske.

Amennyiben meglévő, használt traktorhoz szeretnénk homlokrakodót vásárolni, fontos, hogy alaposan ellenőrizzük a hidraulikus rendszert, a tömlők állapotát, az olaj minőségét! Fontos továbbá, hogy a traktorral kompatibilis eszközt vásároljunk, terhelhetőség és műszaki paraméterek figyelembe vételével!

rakodó

Amennyiben használt traktorhoz vennénk homlokrakodót, fontos, hogy ellenőrizzük a hidraulikus rendszert, a tömlők állapotát, az olaj minőségét – fotó: Nagytraktor Kft.

Javaslatunk a könnyebb munkákhoz a lengyel típus, nehezebb, komolyabb feladatok elvégzésére a Traclift márkát ajánljuk kedvező áron a kecskeméti telephelyünkön! Az opcionálisan rendelhető adapterek mindkét típushoz kompatibilisek!

Jócsák Attila, erőgépkereskedelmi vezető, VALKON 2007 Kft.

Számos rakodási, tereprendezési feladattal szembesülnek a mezőgazdasági termelők. Minden gazdaság más és más, emiatt a rakodási feladatok megoldását is a gazdasághoz kell igazítsuk. Minden gazdának el kell döntenie hogy a rakodási feladatainak megoldására önjáró homlokrakodót, teleszkópos rakodót vagy traktorra szerelhető homlokrakodót alkalmaz.

A kínálatunkban szerepelő Valtra traktorok közül főként az A és N szériás traktorokra rendelnek ügyfeleink homlokrakodót. Néhány esetben már szereltünk fel T szériás traktorunkat is homlokrakodóval. Minden traktorunk rendelkezik automata kuplung funkcióval, mely nagyban segíti a rakodást.

A homlokrakodós traktor kiválasztásánál figyelembe kell venni a traktor tömegét, hidraulika rendszerét, mozgékonyságát (pl.: fordulókör), kezelhetőségét, kilátást a traktorból, és terhelhetőségét. A rakodóval kapcsolatban nézzük meg a maximális emelési magasságát, emelési képességét és az emelési idejét. Használhatósági szempontból fontos a gyors munkaeszköz-csere, és a rakodó le- felcsatlakoztatása a traktorról. Fontos a gém erőssége, szerkezete, a forgási pontok megfelelő kenhetősége, perselyeinek minősége.

Valtra

Valtra N4 homlokrakodóval – fotó: Valkon

A traktor kímélése érdekében:
- Mindenképpen használjunk ellensúlyt a hátsó emelőművön! 
- Amennyiben nem használjuk a homlokrakodót csatlakoztassuk azt le a traktorról.
- Ha sokat rakodunk szilárd burkolaton, hasznos az összkerékhajtás kikapcsolása, mivel az első kerekek kb. 5%-kal többet forognak a hátsó kerekekhez viszonyítva.

Társaságunk az MX franciaországi gyár termékeit ajánlja utólagos felszerelésre. A rakodó kiválasztása mindig függ az anyagmozgatás jellegétől, és a helyi adottságoktól. Minden felmerülő igényre tudunk megoldást kínálni.

Ügyfeleink számára új traktor megrendelése esetén az egyedileg specifikált traktorok lehetőséget biztosítanak  a Valtra traktorgyárban történő homlokrakodóval való felszerelésre. Így lehetnek biztosak abban hogy a rakodó tökéletesen illeszkedik a traktorhoz. Ebben az esetben akár kérhetik a front elektromos szelepeket a traktorra, melyek a kartámaszába szerelt elektromos joystickkal vezéreltek. Az elektromos joystick összeköttetésben áll a motorvezérlővel, amikor a rakodót működtetjük a traktor automatikus motorfordulatszám emeléssel segít könnyebben kiszolgálni a nagyobb hidraulika olaj igényt.

Az adott anyag rakodásához számos munkaeszköz közül választhatnak ügyfeleink. Mindenre tudunk megoldást: tereprendező – gabona- többfunkciós- kanalakat, trágyavillákat, bálatüskéket, bálamegfogókat, raklapvillákat, farönkmegfogó adaptereket ajánlunk, amik hosszú éveken keresztül biztonságosan üzemelnek.

Sebesi István, termékmenedzser, AXIÁL Kft.

Manapság igen gyakori két fogalom: a hatékonyság és sokoldalúság. Általában elmondható, hogy a traktorra szerelhető homlokrakodók mindkét területen hozzájárulnak a mezőgazdasági erőgépek jobb kihasználtságához. A francia MX gyár 60 éves tapasztalatával Európa egyik leginnovatívabb traktoros rakodógép előállítója, aki mára már több, mint 8 000 különböző traktortípushoz tud homlokrakodót szállítani.

rakodóMX T414 rakodó – fotó: AXIÁL Kft.

A rakodógépek kiválasztásakor három alapvető kérdés merül fel: mekkora tömeget, milyen magasra szeretnénk mozgatni és milyen erőgéppel. Persze az sem mellékes, hogy milyen gyakran használjuk a homlokrakodót és hogy mekkora rakodási kapacitásra van szükségünk. Hiszen az utóbbi esetben előfordulhat, hogy a traktorra szerelt rakodók már nem elégítik ki a rakodási igényeinket.

Fontos szempont lehet, hogy a homlokrakodónkat milyen könnyen és gyorsan lehet fel- és leszerelni traktorunkról. Főként, ha ezeket a műveleteket igen gyakran kell elvégeznünk.

Az MX rakodóihoz sokféle kiegészítőegység rendelhető, melyek egy része a kényelmet, mások a munkavégzés precizitását növelik. A gépek működtetése kapcsán többféle vezérlési mód közül lehet választani az egyszerű mechanikus bowdenestől az elektronikusig (ePilot joystick a joystickban), de ha traktorunk rendelkezik megfelelő vezérléssel, akkor azt is használhatjuk. Fontos opció lehet a gémcsillapítás és a munkaeszközökhöz 3. vagy 4. kiszolgáló hidraulika szelep is.

A gyártó kínálatában közel 80 féle munkaeszköz érhető el a rakodókhoz, melyek közül az átlagosnál szélesebb választékból lehet választani a széna és szalmakezelés adapteri közül a MANUBAL termékcsaládból.

AXIÁL

MX T417 – fotó: AXIÁL Kft.

Egy komplett homlokrakodó esetén két fő egységet emeljünk ki: a segédalvázat és a rászerelhető rakodógémet. Az előbbi esetén igen széles a választék, mivel azok a különféle traktortípusokhoz egyedileg kerülnek kialakításra. Mindenképpen figyelembe kell venni a traktornál azok felszereltségét, hiszen a segédalváz szempontjából lehetnek különbségek például annak függvényében, hogy a traktorra szereltek-e már front függesztést vagy első tengely rugózással rendelkezik-e stb.

A mi esetünkben a gyártó MXConfig rendszere kiváló háttér ahhoz, hogy a rakodók felszerelése során ne érjenek meglepetések. Ez a konfigurátor program kitér olyan kérdésekre is, melyek az erőgép hidraulika rendszerét érintik (pl. nyitott rendszer vagy Load Sensing-es) és meghatározóak a homlokrakodók installálása kapcsán.

MX

80 féle munkaeszköz érhető el az MX rakodókhoz, melyek közül az átlagosnál szélesebb választékból lehet választani a széna és szalmakezelés adapteri közül a MANUBAL termékcsaládból – fotó: AXIÁL Kft.

Az MX paletta 6 szériája (C, F, A100, U400, T400 és TX400) összesen 39 rakodótípust tartalmaz a kis kompaktoktól a 400 LE-s nagytraktorokra valókig, 1,9-5,5 m emelési magassággal és 390-4.100 kg emelőkapacitással. A zömében szintezéssel ellátott rakodógémek mechanikus vagy hidraulikus párhuzamvezetéssel vannak ellátva. A FitLock rendszernek köszönhetően a gém le- vagy felszereléséhez a gépkezelőnek mindössze egyszer kell kiszállnia a traktorból és ha már kellő gyakorlattal rendelkezik ezt a műveletet akár fél perc alatt is el tudja végezni. Ezt segíti a MACH System, az elektrohidraulikus traktor-homlokrakodó kapcsolat, mellyel a csatlakoztatás mindössze egy egyszerű mozdulatból áll.

Walloschek András, ügyvezető igazgató, Sató-Gép Kft.

Legfontosabb természetesen a minőség, de ez számos elemből áll össze. Legelőször külsőleg látjuk csak a rakodókat. Ez is nagyon fontos szempont, hisz egy igényes gépgyár ügyel a küllemre is, és formatervezett, ergonomikus terméket kínál csak. Amit az ügyfelek sajnos csak később láthatnak, hogy a gondos formatervezés kihat a tartókonzolra is, hogy mennyire szépen hajlított, mennyire férhetünk hozzá a szervizpontokhoz, adott esetben mennyire ügyel a hasmagasságra stb..

A STOLL német gyártmány tökéletesen illeszkedő homlokrakodót kínál szinte minden traktortípusra 30-300 Le-ig. Gondosan megtervezett és minden esetben tesztelt konzoltípust engedélyez gyártásra.

rakodó

FZ rakodó – fotó: Sato-Gép Kft.

Ha jobban megvizsgáljuk a vásárolni kívánt rakodót, akkor a legfontosabb tényezők az anyagminőség, teljesítményadatok és a felhasznált egységek (joystick, hidraulika vezértömb, stb.) minősége! Nagy mértékben lehet következtetni az anyagminőségre, hogy adott LE-kategóriában mekkora a rakodó önsúlya és a teljesítménye.

Jó példa, hogy egy STOLL rakodó MTZ kategóriában 355 kg-os -rendkívül kedvező- önsúllyal maximum 1960 kg teherbírással rendelkezik. Jóval gyengébb minőségű rakodók ezt csak 600-650kg-os önsúllyal tudja csak, ami pluszban terheli az első hidat, valamint negatívan hat a formatervezésre, konzol tökéletes kialakíthatóságára. További lényeges szempont, mely STOLL és hasonló nyugati márkák előnyét tükrözi, a több évtizedes gyártási tapasztalat. Emellett a kimagasló minőségi tulajdonságok következtében vált a STOLL számos traktormárka gyári beszállítójává, így ha adott traktormárkánkhoz van prémium minőségű gyári rakodó, akkor érdemes azt választani.

A STOLL német homlokrakodó esetében a gyár minden esetben megvizsgálja, hogy az adott traktortípusra mely, vagy melyek a felszerelhető optimális rakodó típusok. Ezt minden esetben a traktor méretei, önsúlya, hidraulika teljesítményes stb. alapján van gondosan meghatározva.

Stoll

FZ kinematik – fotó: Sato-Gép Kft.

Sok traktortípusok esetében kínál a STOLL több különböző teljesítményű emelőgémet, melyek közül ki lehet választani, hogy az elvégzendő munkafolyamatokra melyik az ideális. Ezen kívül a STOLL a 4 hengeres traktorok esetében két szériát kínál, a STOLL Solid és FZ Profiline rakodócsaládokat. Utóbbi egy igazán prémium széria, nem csak profiknak. Egyedülálló tulajdonsága miatt rendkívül stabil, könnyen kezelhető és az egyik legmegbízhatóbb homlokrakodó a világon.

rakodó

Egy anyagból hajlítva – fotó: Sato-Gép Kft.

Rejtett párhuzamvezetésének köszönhetően a legjobb kilátási viszonyokkal rendelkezik. Az emelőgém vázszerkezete finomszemcséjű acélból és egy anyagból van hajlítva, ez ad rendkívüli stabilitást és garantáltan hosszú élettartamot. Praktikus, hogy a hidraulika vezetékek is védett helyen futnak. A STOLL minden esetben komplett megoldást kínál az adott traktortípushoz. Tökéletes konzolt, vezérléseket beleértve a hidraulika csomagot, minden esetben a legmodernebb vezértömbbel. Ez utóbbi is egy olyan tényező, mellyel csak utólag találkozik az ügyfél, pedig nagyon nagy különbség lehet vezértömb és vezértömb között.

Dér Attila, ügyvezető, Deraland Kft.

A megfelelő homlokrakodó kiválasztásának szempontjai:
1. Új vásárlású, vagy meglévő traktorra szerelné fel a gazdálkodó
2. A rakodóval végzett munka intenzitása (alkalmi, vagy állandó nagy terhelésű)
3. Traktor méret és rakodási paraméterek
4. Szükséges-e a rakodási munka nyomonkövethetősége

A szempontok kifejtése:
1. Amennyiben új vásárlású traktorra kerül fel a rakodógép, érdemes a traktor gyártója által ajánlott (gyári) rakodót választani, mert a traktorra a gyártósoron az összeszerelés során kerül már fel a rakodógép. Természetesen itt is lehet más márkát választani, mert a legtöbb homlokrakodó gyártónak, így az általunk forgalmazott Quicke gyártmánynak is megvannak az adaptációi a piacon megtalálható szinte összes traktorhoz, és a rakodók gyári traktor színre fújva is szállíthatóak.

rakodó

A Quicke profi gémcsaládja (Q5S) – fotó: Deraland Kft.

Amennyiben már meglévő traktorra szereznek be rakodót, akkor általában az ár-érték arányt, a karbantarthatóságot és a hosszú távú alkatrész ellátást érdemes figyelembe venni. A Quicke ma is tud szállítani alkatrészeket a 25-30 éves rakodóihoz is. Érdemes azt is meggondolni, hogy milyen hosszú távon kívánnak traktoros homlokrakodót üzemeltetni a gazdaságukban. A Quicke gyártmányok tekintetében van olyan partnerünk, aki a harmadik traktorára szerelte át ugyan azt a rakodógémet. Örök szabály, hogy nem mindig az olcsó a jó.

2. Szinte minden gyártó termékpalettáján megtalálhatóak a professzionális, un. „utility” rakodógém-családok. Ezek között a választást a használat intenzitása határozza meg. Nagy terhelésű és nap mint napi használatra a profi változatokat javasoljuk választani, mert azok szilárdsága és tartós terhelhetősége lehetővé a hosszú távú működtetést. Alkalmankénti vagy idényszerű munkákra a „utlility” vagy más néven a kis-közepes gazdaságok számára kifejlesztett gémcsaládokat javasoljuk. Számokba foglalva éves 200 rakodó üzemóra alatt a „utility”, 200 és 450 rakodó üzemóra között a Profi, 450 rakodó üzemóra felett pedig már önjáró rakodó célgép beszerzése a javasolt.

3. A traktor mérete (teljesítmény és adhéziós tömeg) meghatározza a rá illeszthető rakodó nagyságát. Traktoros homlokrakodókkal általában 3-4,75m magasságig és 1,6-3 tonna tömegig lehet emelési feladatokat elvégezni. A vásárlás előtt el kell döntenünk, hogy a traktorunkhoz választunk rakodót, vagy a feladathoz választunk traktort és rá illeszkedő rakodót.

rakodó

A digitális rendszerrel a be nem látható helyeken is biztonsággal működtethető, mivel a monitoron látható a gém helyzete – fotó:  Deraland Kft.

4. A Quicke profi gémcsaládja és az azt megelőző gémcsalád is már kiegészíthető egy un. digitális helyzetérzékelő, súlymérő és karbantartás figyelő rendszerrel. Ezek segítségével a traktoros homlokrakodó a be nem látható helyeken is biztonsággal működtethető, mivel a monitoron látható a gém helyzete. Az emelések során mérhető a teher, és így pontosan naplózható a rakodott áru mennyisége. Mindez lementhető és pl. egy bérmunka során az elvégzett munka a megbízónak pontosan kinyomtatható. A tényleges rakodó munkaórák figyelembe vételével a rendszer figyelmeztet az elvégzendő karbantartásokra, így hosszabbítva meg a rakodó élettartamát.

Számos kiegészítő és munkaeszköz választható a mai modern traktoros homlokrakodókhoz. Ez minden esetben a felhasználási igény függvénye.

Amennyiben meglévő erőgéphez szeretnénk homlokrakodót választani, tudnunk kell, sokban befolyásolják a rakodóval végzett munka sikerét a hordozó traktor adottságai. A választásnál érdemes az alábbiakat figyelembe venni:

1. A traktor alvázas, vagy önhordó motoros? Alvázas traktornál az adaptáció egyszerűbb, kisebb így nem növeli feleslegesen a traktor önsúlyát. Önhordó motoros traktornál a teljes traktort „be kell vasalni” ami nagyobb tömeg és a szerelés is bonyolultabb.

rakodó

A Quicke utulity gémcsaládja (X4S) – fotó:  Deraland Kft.

2. A hidraulika rendszer Open Center (fogaskerék szivattyús), vagy Load Sensing (axiáldugattyús szivattyús)? Az OC rendszerek csak magas fordulaton tudják leadni a kívánt hidraulikus teljesítményt, így a rakodás üzemanyag költsége, a motor hő-terhelése és a zajterhelés is magasabb. Az LS rendszerek szinte alapjáraton mozgatják a rakodót a kívánt sebességgel. Gazdaságosabb és nyugodtabb a munkamenet.

3. A traktor méretei is behatárolók a választásnál. Egy 35-40 LE traktortól nem lehet elvárni, hogy olyan rakodót tegyünk rá, ami 4,5 méterre emeli a 2,5 tonnás raklapot.

Gépvásárlás előtt mindenképpen gondolja át a fent leírtakat, vagy konzultáljon szakértővel. Szívesen állunk rendelkezésére a Svéd Quicke termékekkel.

Szliczki Szabolcs, kereskedelmi vezető, tulajdonos, Kaposgép Kft.

Magáról a homlokrakodóról:
Napjainkban a mezőgazdaságban történő rakodási munkák jelentős részét a traktorra szerelhető homlokrakodókkal végzik. Ezekkel az univerzális emelőgépekkel helyettesíthető az élőmunka, a telephelyeken felmerülő rakodási feladatok ellátása, terményrakodás, az inputanyagok mozgatása, és a különféle kommunális feladatok elvégzése. A sokrétű felhasználást a változó nagyságú géptípusok, a munkaeszközök széles választéka és a megfizethető áron munkára fogható gép teszi különösen vonzóvá.

1. Annak érdekében, hogy a megfelelő gép kerüljön kiválasztásra, több fontos kérdést is vizsgálni szükséges.
Első lépésként meg kell vizsgálni, hogy a homlokrakodót milyen gyakran és mennyit fogjuk használni.
Alapvetően eltérő gépet kell vásárolni ahhoz, ha csak szezonálisan vagy egész évben szeretné kihasználni a gép tudását, lehetőségeit. Amennyiben pár napot vagy hetet töltünk a gépben, más elvárásaink lehetnek sebesség, kényelem, kiegészítő szolgáltatások terén, mintha az év minden napján használjuk és dolgozunk vele.

rakodó

A választásnál fontos, hogy szezonálisan vagy vagy egész évben használjuk a gépet – fotó: Kaposgép Kft.

A munkafolyamat vizsgálata is szükséges, hogy el tudjuk dönteni az emelőgép megfelelő kivitelét és felszereltségét, majd ki tudjuk választani a feladathoz leginkább alkalmas munkaeszközöket (adaptereket) a kívánt munka elvégzéséhez.Itt számos tényt figyelembe kell venni, mint pl. hol történik a rakodás, nyílt területen vagy zárt épületben, pontosítani kell a munkaterületek szélességét, a magasságot, a mennyiséget és a terhelhetőséget. A munkaórák számával nő a rakodási sebesség fontossága, és ezzel együtt a kényelem is meghatározóvá válik.

A biztonság is kiemelten fontos egy emelőgép használatakor, ezért a jól kiválasztott, optimálisan felszerelt és könnyű használatot biztosító gép jelentősen csökkenti a kockázatot a feladat elvégzése közben.

rakodó

A biztonság és a kényelem is fontos szempont a rakodóvásárlásnál – fotó: Kaposgép Kft.

2. Az alapgép (erőgép) kiválasztása.

Alapvetően két lehetséges választásunk van: vagy új traktorra szereltetjük, vagy a már meglévő erőgépünkre rakatjuk fel azt. Mind a két esetben a gép méretét kell megfelelően megválasztani, hogy az összeépített egység optimálisan és hosszú távon meghibásodás nélkül tudjon üzemelni.

Amennyiben új gépről beszélünk, gépvásárlás előtt fontos eldönteni a homlokrakodó elvárt nagyságát, emelési magasságát, a terhelhetőségét és ehhez igazítani a traktor méretét. A mai traktortípusokhoz lehet kérni külön homlokrakodó-vezérlést, ezt az opciót is vizsgálni kell a traktor megrendelése előtt.

Amennyiben meglévő erőgépünkre szeretnénk az emelőgépet, vizsgálni kell annak terhelhetőségét, felszereltségét, és hogy a kívánt munkáinkat a rászerelhető géppel el tudjuk-e végezni.

Kaposgép

Új gép esetén, gépvásárlás előtt fontos eldönteni a homlokrakodó elvárt nagyságát, emelési magasságát, a terhelhetőségét és ehhez igazítani a traktor méretét – fotó: Kaposgép Kft.

A gép nagyságának kiválasztása meghatározó a későbbi elégedett munkavégzésünk tekintetében. Fontos, hogy az alapgép tengelyterhelhetősége összhangban legyen a rászerelt rakodó súlyával és terhelhetőségével, hogy ne okozzunk kárt az alapgépben, ne fizessünk plusz költséget, és időt takarítsunk meg a munka elvégzésének napjaiban. A műszaki feltételeket a traktor és a homlokrakodó gyártójától és forgalmazójától kell beszerezni, majd ezeket áttanulmányozva és eldöntve biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő gépet sikerül választani, amivel hosszú éveken keresztül végezhetjük rakodási feladatainkat.

rakodó

Fontos, hogy az alapgép tengelyterhelhetősége összhangban legyen a rászerelt rakodó súlyával és terhelhetőségével – fotó: Kaposgép Kft.

A KAPOSGÉP Kft. ajánlata a legújabb generációs KHR homlokrakodó-család, ami nagyon jó ár-teljesítmény aránnyal rendelkezik, négy különböző mérettartományban rendelhető a kiválasztott alapgépnek megfelelően. A Magyarországon forgalomba hozott 75-150 Le traktorokkal kiválóan összeépíthető, megbízhatóan üzemeltethető.

KHR rakodó

KHR homlokrakodó-család négy különböző mérettartományban rendelhető – fotó: Kaposgép Kft.

A KAPOSGÉP által gyártott termékek hosszú távon nyújtanak megbízható alternatívát a gazdálkodóknak, akik a több évtizedes tapasztalatot, minőséget, ügyfélközpontú gondolkodást mindig értékelték és márkahűséggel jutalmazták. A stabil piaci jelenlét, az állandó fejlesztés, a gyors, pontos alkatrész-ellátás, a gazdálkodók egyedi és személyre szabott kéréseinek minőségi kielégítése a legfontosabb szempont nálunk.

KITE Zrt.

A megfelelő homlokrakodó kiválasztásához először az üzemeltető erőgép típusának és műszaki felépítésének ismerete szükséges. A John Deere traktorokhoz leginkább a John Deere által fejlesztett és gyártott R-sorozatú homlokrakodók passzolnak. Mivel ezek a rakodók kifejezetten ezekre a traktorokra lettek kifejlesztve, tökéletes összhangban tudnak dolgozni.

JOhn Deere

A John Deere traktorokhoz leginkább a John Deere által fejlesztett és gyártott R-sorozatú homlokrakodók passzolnak – fotó: KITE Zrt.

A második szempont, hogy milyen típusú munkát szeretnénk vele végezni. Olyan rakodógépet kell választanunk, ami megfelel az elvégzendő feladatnak. Az emelési kapacitás, az emelési magasság, a felszakító erő mind olyan tulajdonságok, melyeket figyelembe kell venni az ideális homlokrakodó kiválasztásakor.

Az R-sorozat minden egyes tagja erős vázzal rendelkezik, így nagy az emelési kapacitása. A gém tervezésekor arra is figyeltek, hogy probléma nélkül fel tudjon tenni nehezebb terheket magasabb helyekre is.

A John Deere az R-sorozatú homlokrakodóihoz számtalan munkaeszközt kínál, kezdve a különféle kanalakkal, a raklapvillákkal, trágyavillákkal, a különféle bálarendezőkkel bezárólag.

rakodó

Olyan rakodógépet kell választanunk, ami megfelel az elvégzendő feladatnak

Ahhoz, hogy meglévő gépünkhöz ki tudjuk választani a megfelelő homlokrakodót, első körben érdemes odafigyelni a traktorunk műszaki adataira. Az alváz és a mellső kerék mérete, a traktor lóereje mind befolyásolja azt, hogy mekkora méretű és emelési kapacitású homlokrakodó rakható fel az adott erőgépre.

Érdemes odafigyelni a traktor hidraulikarendszerére is, van-e felszerelve középső szeleptömb a gépre, valamint, hogy milyen vezérlésű hidraulikacsatlakozások vannak a traktoron. A fülke előtt elhelyezett középső szeleptömb felel a homlokrakodó olajellátásáért, így ha nincs a traktoron, akkor fel kell helyezni egyet. Ez a szeleptömb határozza meg, hogy milyen vezérlésű a homlokrakodó. Így a fülkében elhelyezett karral mechanikusan (bowden segítségével) és elektromosan is irányíthatjuk az eszközt.

rakodó

Az alváz és a mellső kerék mérete, a traktor lóereje mind befolyásolja azt, hogy mekkora méretű és emelési kapacitású homlokrakodó rakható fel az adott erőgépre – fotó: KITE Zrt.

Érdemes odafigyelni magára a tervezett munkára is, mivel a meglévő erőgépünkhöz általában többféle emelési kapacitással és magassággal, ürítési szöggel és további eltérő tulajdonságokkal rendelkező homlokrakodót tudunk választani.

K&B Gépudvar Kft.

Az önjáró rakodógépek kiválasztásánál a gazdálkodók elsődleges szempontja a többféle felhasználhatóság lehetősége. Például legyen alkalmas a gép kis belmagasságú, szűk istállók kitrágyázására, ugyanakkor tudjunk vele kazlat is rakni. A kapcsolt munkagépek esetében ugyanez a helyzet. Olyan adaptereket kell választanunk, amely lehetőség szerint a kitrágyázástól a bálarakodáson keresztül a raklapos áruk mozgatására egyaránt alkalmassá teszi a gépet. A fentiek figyelembe vételével a Weidemann 4512CC40 típusú gép jó alternatívát nyújthat.

Más a helyzet akkor, ha egy feladatra nagy teljesítményű gép megvásárlása válik szükségessé, például magtári rakodás esetében.

rakodó

A rakodók gyártói a gépek leírásában általában megfogalmazzák ajánlásukat a fogadó gépek teljesítményét illetően – fotó: K&B Gépudvar Kft.

A rászerelt rakodógépek kiválasztásánál elsődleges szempontként kell figyelembe vennünk azt, hogy az adott traktor gyártója a garanciaidőn belül milyen rakodógépet engedélyez. Minden traktornak megvan a gyári, illetve a gyár által ajánlott rászerelt rakodótípus márkája, amitől eltérni nem szerencsés. A rászerelt rakodógépek nagysága több kategóriában választható meg, mint ahogy a traktorok teljesítménye is. A rakodók gyártói a gépek leírásában általában megfogalmazzák ajánlásukat a fogadó gépek teljesítményét illetően.

Fontos megjegyezni, hogy a traktorra szerelt rakodógépek mindig kiegészítő, kicsit kényszer megoldások. Ezektől a gépektől soha nem várhatunk olyan teljesítményt (ha még kapacitásuk feltételezné is) mint az önjáró rakodógépektől.

Harmath Ákos, termékspecialista, DM-KER Kft.

Meglehetősen széles a kínálat a piacon homlokrakodókból; a választás szempontjait alapvetően a vevő igényei és lehetőségei határozzák meg. Ilyen lehet, hogy milyen magasra kell emelni a géppel – milyen magas autókat rakod vagy milyen magasan van a siló, mit kell olyan magasra emelni –, elegendő-e a 2,6 tonnás teherbírás vagy szükség lehet akár 4,3 tonnásra.

Bobcat

A lgefontosabb kérdések, hogy milyen magasra kell emelni, és hogy milyen teherbírásra van szükség – fotó: DM-KER Kft.

A harmadik fontos szempont a gép teljesítménye: bőséges a választék a 75-100-130 lóerős gépekben. Alapvető munkavégzéshez, például anyagmozgatáshoz, rakodási munkálatokhoz elegendő a kis motorteljesítmény is, de amennyiben trágyázás, vontatás a feladat, vagy sokat kell menetelni, keményebb munkaerőre van szükség, érdemes az erősebb gépeket választani.

Az alap munkagépet számtalan kiegészítővel láthatjuk el, így akár egy gép sokféle feladatra is gazdaságosan alkalmazható. Választhatunk hozzá raklapvillát, bálatüskét, trágyakanalat, trágyavillát, bálafogót, terménykanalat, földkanalat, nyitható kanalat. A DM-KER által forgalmazott Bobcat gépekhez kínált adapterpaletta erősíti a gépek sokoldalú felhasználhatóságát. Ráadásul létezik egy technológia, amellyel az adapterek könnyedén, gyorsan, hosszas állás idő nélkül, a fülkéből cserélhetők – ez a Quick Tach.

Bobcat rakodó

Trágyázáshoz, vontatáshoz, vagy ha sokat kell menetelni, érdemes az erősebb gépeket választani – fotó: DM-KER Kft.

Ha meglévő géphez szeretnénk homlokrakodót választani, a praktikus szempontok kerülnek előtérbe. Érdemes figyelni a kompatibilitásra, nem csak a hidraulikus teljesítmény és az adapter igénye számít, hanem hogy olyan felfogatás, gyorscserélő legyen az adapterhez, ami a meglévő géphez és az új géphez is passzol.

DM-Ker

Itthon még kevésbé ismert rakodómárka a Weycor – fotó: DM-KER Kft.

Nyilván a kompatibilitás egy márkán belül oldható meg a legkönnyebben, ezért a DM-KER kínálatában az alapgépek mellett számtalan kiegészítő adapter segíti a vevők számára leginkább testhezálló konstrukció összeállítását. És ez nem csak egy olyan sokoldalú, nagy múltú, világszerte elismert és népszerű márka esetében igaz, mint a Bobcat, de az itthon a mezőgazdaságban még – méltatlanul – kevésbé alkalmazott homlokrakodó-gyártó esetében is, mint a Weycor.

Körkérdéssel minden héten jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Hogyha homlokrakodót vagy más mezőgazdasági gépet keresel, mindenképp nézz szét az Agroinform.hu Piacterén, hiszen több tízezer hirdetés között válogathatsz.

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg az aktuális kérdéseket és gyűjthetsz tapasztalatokat.