Harmincadik évfordulóját ünnepli az ALPEGO mezőgazdasági munkagépeket gyártó családi vállalat. Az olasz társaság rendhagyó módon ünnepelte jubileumi születésnapját, így két napos gyakorlati gépbemutatót tartott a nemzetközi sajtó képviselőinek.

Magyarországról az Agroinform.hu portál csapata vehetett részt Olaszországban a maratoni szántóföldi bemutatón, amely első állomásán az ALPEGO tulajdonosai is köszöntötték a résztvevőket.

Elsőként az Alpego gabonavetőgépek legnagyobb képviselője dolgozott fronttartályos kombinációban a szántóföldi gépbemutatón – fotó: Agroinform.hu

Nicola Pegoraro, az ALPEGO gyár kereskedelmi igazgatója így nyilatkozott az Agroinform portálnak:

„A Pegoraro család harmadik generáció óta dolgozik a cégvezetésben és örömmel adunk hírt vállalatunk töretlen fejlődéséről. Gépgyártásunk már 70 évvel ezelőtt is működött, igaz, hogy akkor még jóval egyszerűbb eszközöket készítettek elődeink. 30 évvel ezelőtt azonban édesapám a testvérével együtt úgy döntött, hogy professzionális munkagépgyártásba kezdenek, amely prémium minőségű eszközöknek az ALPEGO márkanevet adták.”

Nicola édesapja, Giovanni Pegoraro is részt vett a szántóföldi sajtótájékoztatón, így személyesen az ALPEGO gyár alapítóját is megkérdezhettük a cég fejlődéstörténetéről.

„Úgy gondolom, hogy annak idején jó irány volt a profi gyártás útján elindulni. A folyamatos innovációnak és a kiváló ár-érték arányú munkagépeinknek köszönhetjük, hogy nemzetközi szinten ismert vállalattá nőhettünk. Hitvallásunk, újdonságot hozni a piacra és olyan gépeket fejleszteni, amelyek innovatív módon segítik a gazdálkodók versenyképes termelését. A Magyarországi piacot is fontosnak tartjuk és nagyon jó a kapcsolatunk az Alp-Agro Kft.-vel. Bízunk abban, hogy a Magyarországi értékesítés további növekedést mutat majd és egyre több magyar gazdálkodó ismeri fel az Alpego gépek hasznát” – nyilatkozta Giovanni Pegoraro.

A szántóföldi bemutatók után a sajtótájékoztató második napjának délutánján a Pegoraro család betekintést engedett az ALPEGO gépgyárak világába.

A Pegoraro Gépműhely Múzeum a második világháború utáni Olaszország egy darabkája – fotó: Agroinform.hu

Megható volt látni a család 70 éves kovácsműhelyét, ahol annak idején minden elkezdődött. A régi épület és az egykor használt eszközök eredeti állapotukban megőrizve, egy kis múzeum formájában fogadják a látogatókat.

A múzeumban nyomon követhetjük, hogyan alakult ki az Alpego brand és hogyan forrotta ki magát a professzionális munkagépgyártás. Bizonyítja az olasz tradicionális gépgyártás nívóját a Pegoraro múzeumban megtekinthető – világon az első számú legyártott forgóborona (jobb első munkagép a képen)! – fotó: Agroinform.hu

A most működő gyár hatalmas udvara körbeöleli a régi kis múzeumot.

Alpego gyár és központ főépülete Lonigo-ban – fotó: Agroinform.hu

Az ALPEGO üzemben lézervágó automatikával metszik ki a svédacél lapokból a gépelemeket- és alkatrészeket, amelyeket az üzem másik felében két, legújabb technológiát képviselő hegesztőrobot illeszt össze.

Az eredeti Alpego alkatrészeket innen szállítják ki a világ minden tájára – fotó: Agroinform.hu

A gyár új raktárral is bővült, amely alapterülete 1600 négyzetméter.

Az ALPEGO gyárban a márka másik alapítója, Luciano Pegoraro fogadott minket.

Alpego

Az ALPEGO egyik alapítója, Luciano Pegoraro – fotó: Agroinform.hu

„Két gyártóüzemmel rendelkezünk, amelyek a legmodernebb technológiával vannak felszerelve. Magas minőségű svéd acél alapanyagot használunk, így az összes gépcsaládunk gyártásakor elsődleges szempont a kiváló munkaminőség és a hosszú élettartam.

Gépeink univerzálisan csatlakoztathatók a régi erőgépekhez és a legmodernebb traktorokhoz is az ISOBUS kompatibilitásnak köszönhetően" – mondta el Pegoraro úr.

A gyönyörűen karbantartott Fiatagri veterán traktor kiváló munkát végzett egy Alpego talajlazítóval a szántóföldi gépbemutatón – fotó: Agroinform.hu

"A sajtótájékoztató két napja során bemutattuk már az összes gépcsaládunkat valós munkakörülmények között, így dolgozott a szántóföldön a legnagyobb gabonavetőgépünk fronttartályos gépkombinációban, valamint a kultivátoraink, forgóboronáink, lazítóink, talajmaróink és szárzúzóink is."

A sajtótájékoztató különlegessége volt, hogy gazdálkodó-YouTubberek is csatlakoztak a rendezvényhez, akiket Franciaországból, Spanyolországból, Németországból és Angliából hívott meg az Alpego – fotó: Agroinform.hu

Az Aplego FertiDrill fronttartálya gabonavetőgép-kombinációban dolgozott a bemutatón, de az eszközt univerzalitásának köszönhetően csatlakoztatni lehet más márkájú vagy típusú munkagépekhez is! A fronttartály osztott, így műtrágya és vetőmag egyidejű kijuttatására is alkalmas – fotó: Agroinform.hu

Az első nap zárásaként 6 gépkapcsolat egyszerre dolgozott az olaszországi Lonigo-ban. A látvány lenyűgözte a sajtótájékoztató részvevőit – fotó: Agroinform.hu

"Fontosnak tartottuk az extrém körülményekre fejlesztett gépcsaládjaink bemutatóját, ezért hegyvidéki talajokon dolgoztunk a hidropneumatikus biztosítású középmély lazítónkkal és a fordított rotorforgású talajmarónkkal is, amelyek saját szabadalommal rendelkeznek" – számolt be az eseményekről Luciano Pegoraro.

Hidropneumatikus biztosítású középmély lazító – fotók: Agroinform.hu

A fordított rotorforgású talajmaró gyönyörű munkát végzett a köves domboldalon – fotó: Agroinform.hu

Az ALPEGO hidropneumatikus biztosítású középmély lazító kettő biztosítással rendelkezik. Hidroakkumulátora van, amely segítségével a kapa kitér a kövek elől. A középmély lazító kapái plusz nyírócsavaros biztosítással is rendelkeznek. Ilyen eszköz is dolgozik már hazánkban, Veszprém megyében.

A fordított rotorforgású talajmaró ugyanúgy központi hajtású, mint minden Alpego talajmaró. – Ez a technológia az egyik szabadalma az Alpego-nak. A fordított rotorforgású talajmaró érdekessége, hogy a köveket és a nagyobb rögöket a mélyebb talajrétegbe forgatja, miközben a felső rétegbe a termékeny talajréteget rendezi. A fordított rotorforgású talajmaró Magyarországon is elérhető, az Alp-Agro Kft. kínálatában.

"A két napos szántóföldi bemutató után pedig megpihentünk itt a gyárban, ahol egy meglepetést is tartogattunk a vendégeink számára, mégpedig egy teljesen új Cayman kultivátort, amely a gazdálkodók igényeinek megfelelve, elődeinél kisebb lóerő-igénnyel rendelkezik.

kultivátor

Cayman kultivátort hivatalosan az őszi Agritechnica kiállításon mutatják be – fotó: Agroinform.hu

A gép máris nagy érdeklődést keltett, de a részletekkel várjunk még egy kicsit, hiszen az új kultivátor hivatalos bemutatója novemberben lesz az AGRITECHNICA kiállításon.” – tájékoztatott minket Luciano Pegoraro.

Felkeltették az érdeklődését az Alpego munkaeszközök?

Az olasz gyártó magyarországi kizárólagos forgalmazója az Alp-Agro Kft., amely társaság szakemberei szívesen válaszolnak a kérdéseire, a gépek a cég székhelyén megtekinthetők.

A munkaeszközök gyakorlati bemutatója Veszprém megyében, Tüskeváron 2019. augusztus 9-én kerül sor.

Keresse fel bizalommal a weboldalukat is: alpagro.hu