Minden, amit tudni érdemes a Dammann önjáró permetező gépről

A Magtár Kft. 15 éve forgalmazza már vontatott és önjáró kivitelben is a Damman permetezőket. Vontatott kivitelben 4.000 litertől 14.000 literes tartályméretig, az önjáró kivitelben pedig 4.400 literestől 12.000 literes tartályméretig változik a gép kapacitása. A Dammann márkán belül a legnépszerűbb modell a videóban is látható Highlander.

Állítható hasmagasságú permetezőgép, és annak is ez a negyedik szériája. Nagyon kiforrott technológiával működik.

A járószerkezetről

A gép elején található a fülke, így tökéletes a rálátás a növényállományra. A fülke mögött egy 285 lóerős motor rejlik, mögötte pedig egy 4.400 literes illetve 5.000 literes permetlétartály. A gép végén helyezkedik el egy légrásegítéses, úgynevezett DUAL-AIR-SYSTEM keret, ami dupla légáramot és nagy, akár 60.000 m3/óra levegőmennyiséget biztosít a teljes keret-keresztmetszetben.

42 méterig tud a Magtár Kft. normál kerettel permetezőgépet szállítani, a DUAL-AIR-SYSTEM keret pedig 30 méteres méretig érhető el. A permetezőgép összkerékhajtással, összkerék-kormányzással rendelkezik. A 4 kerékre kerékburkolat jár, hogy a magas növésű kukoricában, napraforgóban károsodás nélkül tudjon a növényállományban közlekedni.

Ehhez a géphez teljes haspáncélozás is jár. Egy nagyméretű, 60 literes, örvényeffektusos vegyszerbekeverővel is fel van szerelve, hátul pedig egy függőleges keretemelő sín csökkenti a keret keresztirányú lengését.

Ezt a keretet 6 db ultrahangszenzor vezérli, külön a jobb és külön a bal oldalt, ráadásul nagyon gyorsan, ezáltal a permetezőgép tökéletesen tud alkalmazkodni a talaj-egyenletlenségekhez.

önjáró permetező

Önjáró kivitel: a megújult Dammann Highlander permetezőgép – Fotó: Magtár Kft.

A Dammann Highlander permetezőből rendelhető hegyvidéki, dombos környezetre olyan változat, amelyik lejtőszintezéssel rendelkezik. Magassága az orránál 2 m 10 cm, a hasa alatt 2 m, a hidaknál pedig majdnem 1,9 m. Ha közúton közlekedik, a leengedett hasmagassága 1 m 20 cm, valamint a nyomtávja összehúzható 2 m 25 cm-re, és akár 45-50 km/h sebességgel is tud haladni. A gépen belül van egy rotációs keverő- és kimosórendszer, amely nagyon hatékony tisztítást és keverést biztosít a tartálybelsőben, illetve a keretet teljes mértékben ki lehet fúvatni nagynyomású sűrített levegővel.

A permetezéstechnikáról

Fontos szempont, hogy egy ilyen gép meg tudjon felelni a precíziós gazdálkodás feltételeinek. Hogyan történik ez? A Dammann permetezőgépet a Magtár Kft. automata kormányzással szállítja. Akár RTK-pontossággal is tud automata kormányzással dolgozni. ISOBUS-os monitorral rendelkezdik, és GPS-antennával, ez vezérli a gép szakaszolását.

Önjáró Dammann permetező

Az önjáró Dammann permetező közúti forgalomban haladásra is alkalmas – Fotó: Magtár Kft.

A szakaszolása lehet 7-től 18 szakaszon át akár 50 cm-enkénti, fúvókánkénti szakaszolás is. Amennyiben 18 szakaszos a permetezőgép, alkalmas arra, hogy kanyarkövető differenciált mennyiségszabályozást végezzen, az elektronikus rendszere, az agya képes rá. Természetesen felszerelhető egy olyan szoftverrel is, amely egyenes haladás mellett a szakaszonkénti differenciált kijuttatást biztosítja.

Tandem fúvókák, nem hagyományos működési elv

Ezen a gépen tandem fúvókatartók vannak, ezek nem úgy működnek, mint egy hagyományos permetezőnél, hogy kiválasztunk a 3-as vagy 5-ös fúvókatartóból egyet, és 5 km/h-val, 10-zel és 15-tel is azt használjuk, hanem itt teljesen automatikus a fúvókák közötti váltás. Először az első sor fúvókát használja, de ha növekszik a sebesség, akkor a nagyobb méretű fúvókákat kapcsolja be. Ha még tovább növeljük a sebességet, akkor az automatika mind a kettőt bekapcsolja.

Elérhető olyan változat is, amelyben négy fúvókát lehet elhelyezni, és ezt a négy fúvókát fogja különböző módon, automatikusan használni a gép úgy, hogy nem változik a nyomás a fúvókák felett, nem változik a szóráskép, így nem változik a fúvókák jetképe, és természetesen nem változik a liter/hektár kijuttatott permetmennyiség sem.

Gyakorlatilag ez a két dolog az alapja a Dammann permetezéstechnikának:

1. a gép légszekrényes kialakítása

2. és a teljesen automatikus fúvókaszabályozás.

Ezüstérmes az önjáró permezetőgépek között

Az idei év végéig a 122. darab Dammann önjáró permetező is átadásra kerül Magyarországon. Ezzel ez a második legnagyobb darabszámban értékesített gép az önjáró permetezők közül, és ennek több, mint 90%-át a Highlander típus teszi ki.

A cég értékesítési vezetője bízik benne, hogy permetezés-technikai előnyei miatt a későbbiek során is ezt a gépet választják partnereik.

Damman permetező

Az idei év végéig a 122. darab is átadásra kerül Magyarországon – Fotó: Magtár Kft.

Érdekel, megnéznéd, megrendelnéd?

A Damman gépekről tájékozódj a Magtár Kft. honlapján, vagy vedd fel a kapcsolatot a cég munkatársaival. Pályázati szempontból is előnyös körülnézni a Magtár Kft. mezőgazdasági gépei között, hiszen a finanszírozás ilyen úton is megoldható.