Azonban sok kis gép dolgozik például parképítésben, kertészeti cégeknél, vagy önkormányzatoknál, ahol szintén jól jöhet egy újabb lehetőség a mindennapos munkában. Ezért nem kell külön még egy rakodó gépet kölcsönözni, oda, majd visszaszállítani, elég egy gyors szerelékcsere és mehet a munka tovább.

rönkfogó

Rönkfogó szerelék Bobcat L28 típusú, csuklós törzsű mini homlokrakodón  – fotó: bobcat.com

Még egy funkció

A Bobcat kis méretű csuklós törzsű rakodógépekhez és csúszó kormányzású vagy gumihevederes kompakt rakodógépek szerelékkínálatát immáron rönkfogóval is kiegészítették.

A belső fogazású eszközzel akár 142 centiméter átmérőjű rönköt is meg lehet ragadni, de kiírtott bokros, bozótos növényzetek rakodáshoz, eltávolításhoz szintén használható. Sőt, beépített fakitolóval is rendelkezik, amely biztosítja, hogy a fa a kívánt irányba dőljön, például fakivágás esetén. A kötélrögzítő szemek még biztonságosabb tehetik a rönk rögzítését.

Egy eszközcsere gyorsabb tereprendezést tesz lehetővé és szűk helyeken is hatékonyan használható.

Alapgépek

A Bobcat gumihevederes gépek közül az MT55-re, amelynek névleges üzemi terhelhetősége 248 kg, valamint az újabb, 450 kg teherbírású MT100-asra szerelhetők.

A Bobcat 2019-ben vezette be kis méretű csuklós rakodógépeket, L23 és L28 jelzéssel, amelyek amelynek ROC értéke (kalkulált billenő teher) 628 és 690 kg.

A Bobcat SAL a vállalat mini gumihevederes rakodójának és kompakt kerekes rakodójának keresztezése. Mindkét típust 25 lóerős motor hajtja. Az L23 fix gémmel, az L28 pedig teleszkópos gémmel rendelkezik, 2,59 méteres kinyúlással.

Az új géptípusokkal párhuzamosan a Bobcat 25 különböző tartozékot, eszközt kínál a mini- és kompakt gumikerekes rakodógépekhez és 26-ot a gumihevederes kompakt gépekhez.

Forrás: www.equipmentworld.com