Nemcsak széles választék, de rengeteg innovatív technológiai elem, megoldás is jellemzi a STIHL motorfűrészeit a belépő kategóriától egészen a legprofibb gépekig. Olyan megoldások, melyek hatékonnyá, biztonságossá és kényelmessé teszik a favágást – történjen az a kertben, egy parkban vagy az erdőben.

MS 170 motorfűrész – belépő modell kiemelkedő képeségekkel

A STIHL legegyszerűbb benzines motorfűrésze is könnyű, hatékony és kényelmes munkavégzést tesz lehetővé. Bár az MS 170 egy belépő modell, az mégis rendelkezik a STIHL motorfűrészek minden előnyös tulajdonságával. A típus kiváló választás az otthoni tűzifa-darabolásához, de a fa építőanyagok vágásához is. Súlya mindössze 4,1 kg, teljesítménye 1,6 LE, a vágáshossza pedig 35 cm.

Stihl fűrész

Kerti- és ácsmunkák során is széleskörben használható láncfűrész – Fotó: STIHL

A STIHL MS 170 motoros láncfűrész legnagyobb előnye, hogy belépő modellként is számos olyan funkcióval rendelkezik, amivel nagyobb testvérei. Ilyen például a STIHL EMATIC lánckenő-rendszer, aminek segítségével akár 50 százalékkal is csökkenthető az olajfelhasználás. A gép funkcióinak irányítása ráadásul egyetlen kar segítségével történik, ami a kezelést különösen komfortossá és biztossá teszi, mivel így a kéz mindig a fogantyún maradhat. A legfontosabb elem viszont a STIHL 2-MIX motortechnológia, ami úgy növeli a fűrészek teljesítményét, hogy közben a fogyasztást és az emissziós értékeket csökkenti.

STIHL MS 291 – univerzális láncfűrész mezőgazdasági célokra

A STIHL MS 291 motorfűrésze egy igazi univerzális gép, ami a tűzifa darabolásán túl számos egyéb, komolyabb feladatra megfelelő választás lehet, például a faállományunk gondozására. Ácsok, mezőgazdasági vállalkozók és profi kertészek számára is kiváló választás, ahogy két másik társa is: az MS 271 és az MS 391. A nagy nyomaték, az erős, 55,5 cm³ lökettérfogatú, 3,8 lóerő teljesítményű motor, a professzionális antivibrációs rendszer kényelmessé és hatékonnyá teszi ezt a népszerű gépet. Ráadásul az MS 291 motorfűrészben szintén megtalálható 2-MIX technológiának köszönhetően 20 százalékkal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás és akár 50 százalékkal kisebb füstgázkibocsátás érhető el.

Az MS 291 alapfelszereltségébe tartozik még többek között a QuickStop láncfék védőmechanizmus, az oldalsó láncfeszítés, az EMATIC lánckenő-rendszer, de a karburátor előmelegítés is.

Erős, sokoldalú benzines láncfűrész

Erős, sokoldalú benzines motorfűrész – Fotó: STIHL

STIHL MS 661 motoros lánfűrész – erő és profizmus az erdőkre

A STIHL egyik legnépszerűbb profi motorfűrésze a STIHL MS 661, ami kiváló társ lehet a fakitermelési szezonban. Erős, 91,1 cm³ lökettérfogatú, 7,3 lóerő teljesítményű motorjával kompromisszumok nélküli munkára képes extrém helyzetekben is. Az MS 661 láncfűrész szintén 2-MIX motortechnológiával szerelt, nem hiányzik belőle az antivibrációs rendszer, az EMATIC lánckenő-rendszer, a kompenzátor, a karburátor előmelegítés, de a mennyiségszabályozós olajpumpa, a dekompressziós szelep, a QuickStop láncfék védőmechanizmus is garantálja a profi munkavégzést.

De az MS 661 motorfűrész rendelkezik az STIHL ElastoStart rendszerrel is. A kompressziónyomás következtében a kétütemű motorok beindításánál lökésszerű erők lépnek fel, amelyek az izmokat és az ízületeket is megterhelik. A STIHL megoldása ezt csökkenti érezhetően. Egy speciális, az indítófogantyúban lévő rezgéscsillapító elem a húzóerőnek megfelelően elfordul, így lehetővé teszi az egyenletes, hirtelen erőkifejtés nélküli indítást.

Stihl láncűrész extrém igénybevételre tervezve

Extrém igénybevételre tervezve – Fotó: STIHL

MSA gépcsalád – akkumulátoros motorfűrészek

A STIHL jövőbetekintő fejlesztéseinek köszönhetően már néhány éve elérhető az akkumulátoros eszközök széles választéka. Természetesen a motorfűrészek között is több típust találunk ilyen kényelmes, halk és környezetkímélő technológiával. A STIHL lítium-ion akkumulátorainál 1200 töltésig nem tapasztalható üzemidő-csökkenés, miközben a technológia olyan szabadságot és rugalmasságot biztosít, amit más megoldás nem szavatolna - legyen szó hobbi vagy profi kertészeti munkáról, de az akkumulátoros gépek mára az asztalosok, ácsok között is egyre népszerűbb.

Az akkumulátoros gépek Ideálisak zajérzékeny területeken és zárt térben végzett munkákhoz

Az akkumulátoros gépek Ideálisak zajérzékeny területeken és zárt térben végzett munkákhoz – Fotó: STIHL

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adaásaiban!