Az olasz gyártó története 1884-ben kezdődött, amikor Giovani Landini megalapította az Officine Landinit, a gyárnak semmi köze nem volt akkor még a traktorokhoz. Giovani valójában egy borpalackozó gépeket gyártó gyár vezetője volt az olaszországi Fabbricóban. Ez a telephely az Argo Tractors csoport központja ma is, a cégcsoportot a McCormick felvásárlását követően hozták létre.


Az első traktor jó negyven év múlva, csak 1925-ben gördülhetett ki az itteni gyárból. A prototípus 25 lóerős volt, tömeggyártása pedig további tíz év múltán kezdődött el. Idővel a Landini úttörőként pozícionálta magát az olasz és az európai mezőgazdaság iparosodásának korszakában, különösen az 1934-ben piacra dobott SuperLandinivel. A Perkins motorgyártóval való partnerség olyan történelmi traktorokat eredményezett, mint a Landinetta 1956-ban.

Landini

A Landini első traktorának tömeggyártása 1925-ben indulhatott el – forrás: Landini

A Landini ma leginkább speciális traktorcsaládjáról ismert, a márka 1982 óta nagy figyelemmel fordul a borvidékek termelőinek helyi igényei felé.

Landini

A Perkins motorgyártóval való partnerség olyan történelmi traktorokat eredményezett, mint a Landinetta 1956-ban – forrás: Landini

Ez a folyamat és a hozzá kapcsoló hírnév (a Landini a speciális traktorok szakértője), mely az Orchard sorozat bevezetése, de különösen a Rex érkezése óta tart, napjainkban is töretlen, mivel a gyártó az említett szegmensben meglehetősen innovatív termékeket gyárt. A márka legújabb nagy dobása, a Rex4 GT Dynamic robotváltójával ennek ékes bizonyítéka. A Landini Rex 4-120 GT RoboShift Dynamic 2023-ban megnyerte a Tractor of the Year versenyt a legjobb speciális traktor kategóriában.

Landini

A Landini Rex 4-120 GT RoboShift Dynamic 2023-ban megnyerte az év traktora versenyt – forrás: Landini

A hagyományos traktor-szegmensben a márka egy kicsit visszafogottabb, de így is nagy lépésekkel halad. Ezt tapasztalhattuk az 1977-ben piacra dobott Large sorozattal, melynek teljesítménye meghaladta a 100 lóerőt.


Az 1990-es és 2000-es években dobták piacra a Legend-szériát 145 lóerős gépekkel. Ezt követte később a híres Vision termékcsalád, majd a PowerMaster. Ma a Landini hagyományos traktorai 6-os és 7-es sorozatként ismertek.

Napjainkban, mint sok más gyártó, a Landini is az alternatív motorok felé fordul. A tervezőiroda a REX4 Full Hybrid koncepción dolgozik, egy hibrid traktoron, melyet dízelblokkal kombinálva elektromos motor mozgat. Ezen kívül egy REX4 Electra Evolving Hybridet is fejlesztenek, amely teljesen elektromos első hajtással készül majd.

Forrás: materielagricole.info