Mint arról tegnap itt beszámoltunk, a legsokoldalúbb (Best Utility) traktor díját idén a MCCORMICK X5.120 P3-Drive nyerte el, a legjobb specifikus (Best of Specialized) traktor a Landini Rex 4-120 GT RoboShift Dynamic modell lett, a legfenntarthatóbb (Sustainable Toty) díjat a Fendt e107 V Vario traktornak ítélte a zsűri. Az abszolút nyertes, a Tractor of the Year 2023 cím viselője pedig a Claas Xerion 12.650 TerraTrac lett.

De mit is tudnak ezek a gépek? Lássuk!

Claas Xerion 12.650 TerraTrac

Tractor of the Year

A hatalmas teljesítmény és méretei ellenére a Xerion nagyon könnyen kezelhető – forrás: tractoroftheyear.org

A Mercedes-Benz OM473 motor által leadott 653 lóerővel a Claas Xerion 12.650 Terra Trac a világ legerősebb fokozatmentes sebességváltós traktora. A szerkezet megtartja a Xerion traktorok exkluzív jellemzőit, 50:50 arányú elosztással a két kormányzott tengelyen. A járószerkezet innovatív kialakítása nemcsak a tapadást maximalizálja, hanem hatékonyan minimalizálja a talaj tömörödését is. A rendelkezésére álló hatalmas teljesítmény és méretei ellenére a Xerion nagyon könnyen kezelhető a Cmatic fokozatmentes sebességváltó legújabb generációjának köszönhetően. A Cemos tanulásalapú asszisztensrendszer segít a sebességváltó, a tapadás és a ballasztolás optimalizálása érdekében, egyértelmű előnyökkel a teljesítmény és az üzemanyag-fogyasztás szempontjából.

Természetesen, az új Xerion modellek sokkal "okosabbak" is az ISOBUS alkalmazásokhoz és a precíziós mezőgazdasághoz testreszabható csomagoknak köszönhetően. Az ügyfelek választhatnak a GPS Pilot automatikus irányítás (különböző korrekciós jelekkel), az online és offline tevékenységmenedzsment, valamint a precíziós gazdálkodási alkalmazások között szakaszvezérléssel és változó sebességű alkalmazással (VRA). Mindez egy 12 hüvelykes Cemis 1200 terminálon jelenik meg a jól ismert Cebis vezérlési koncepció használatával.

Fendt e107 V Vario

Tractor of the Year

Az akkumulátor körülbelül 4-7 órás becsült hatótávolságot nyújt kisebb terhelést jelentő feladatokhoz – forrás: tractoroftheyear.org

A Fendt e107 V Vario az első teljesen elektromos speciális traktor a piacon, több mint 60 lóerővel. Az akkumulátor kapacitása 100 kWh, ami körülbelül 4-7 órás becsült hatótávolságot jelent részleges terhelésű alkalmazásokhoz, például fűnyíráshoz vagy úttisztításhoz. A zéró károsanyag-kibocsátású e107 V Vario méretei megegyeznek a hagyományos gépekével, így a gazdák továbbra is használhatják meglévő eszközeiket a traktorral. Ugyanez vonatkozik a négyoszlopos kabinra is, amely kipufogócső nélkül jobb láthatóságot biztosít a hagyományos modellhez képest.

Mivel a gyorstöltő DC (Supercharger) aljzatok még nem terjedtek el széles körben a mezőgazdasági és önkormányzati szektorban, a Fendt e107 V Vario CCS2 aljzattal van felszerelve, amely lehetővé teszi a váltakozó áramú töltést akár 22 kW-ig, vagy 32 A-es ipari aljzaton keresztül tölthető, ha a 22 kW-os mobil töltőt használják. Ezzel a töltési teljesítménnyel az akkumulátor 5 óra alatt teljesen feltölthető.

Landini Rex 4-120 GT RoboShift Dynamic

Tractor of the Year

A "Zero Shock System" kabin- és tengelyfelfüggesztés a nagy traktorokhoz hasonló fedélzeti kényelmet biztosít – forrás: tractoroftheyear.org

A Landini Rex4 120 GT Roboshift Dynamics modellel az Argo Tractors magasabbra tette a lécet a speciális szőlő- és gyümölcsöstraktorok terén. A kiemelkedő funkció a RoboShift sebességváltó, amely egy elektro-működtetésű robotrendszerrel büszkélkedhet, amely mind a három terhelés alatti sebességgel, mind a négy alapfokozattal működik. Mindezt kiegészíti az APS funkció – Auto Power Shift – az automatikus fokozatváltáshoz, állítható reakcióképességgel.

A többfunkciós SmartPilot joystick egyidejűleg vezérli a sebességváltót, a TLT-kapcsolást, a motor fordulatszámát és az elektrohidraulikus elosztót. Az Advanced Driving System (ADS) gyárilag beállított és már integrálható a precíziós gazdálkodási műveletek támogatott irányítási rendszereivel. A csomagot a Fleet & Diagnostic Management felügyeleti csomag, a munkagép-kezelő Isobus rendszer, valamint az xFarmmal együttműködésben kifejlesztett agronómiai technológiák teszik teljessé.

A "Zero Shock System" kabin- és tengelyfelfüggesztés a nagy traktorokhoz hasonló fedélzeti kényelmet biztosít.

MCCORMICK X5.120 P3-Drive

Tractor of the Year

Az automatizált powershift sebességváltó lehetővé teszi az automatikus váltást akár 12 sebességfokozatban – forrás: tractoroftheyear.org

A kompakt, robusztus, sokoldalú McCormick X5.120 P3-Drive ideális traktor a mindennapi használathoz a gazdaságban. 114 lóerőt ad le a 4 hengeres FTP F36 Stage V 3,6 literes motor. Az automatizált powershift sebességváltó lehetővé teszi az automatikus váltást akár 12 sebességfokozatban, mind terepen, mind közúton az ergonomikus SmartPilot joystick segítségével. A fedélzeti technológiai csomag magában foglalja az Advanced Driving System (ADS) rendszert is, amely fejlett kormányzási funkciókra szolgál. A tengely és a kabin felfüggesztéssel rendelkezik, hogy maximális kényelmet biztosítson bármilyen használat esetén, továbbá gyárilag felszerelt homlokrakodó áll rendelkezésre. A digitális csomag is lenyűgöző, integrált funkciókkal a ISOBUS kapcsolat, precíziós kormányzás, flottakezelés és távoli diagnosztika terén.

Az Agroinform.hu az Agritechnica hivatalos médiapartnere.