E heti körkérdésünkben arról kérdeztük meg a szakembereket, hogy a különféle munkafolyamatokhoz milyen traktorkiegészítőket (ikerkerék, művelőkerék, gyorscsatlakozók, orrsúly, fronthidraulika, hashúzó) ajánlanak a gazdálkodóknak.

Akik ezúttal válaszoltak: AGRI CS Magyarország Kft., Agrotec Magyarország Kft., Deraland Kft., HABI Kft., KITE Zrt.

Szollinger János kereskedelmi igazgató – AGRI CS Magyarország Kft.

A gazdálkodók jelentős része a traktorok esetében még mindig csak a gép üzemi tömegét nézi, de ez önmagában nem elég; a súlyelosztás legalább ennyire fontos tényező, hogy le tudjuk adni az erőt a talajra. Ezért lenne fontos a különböző munkaműveletekhez a hátsó keréksúly és a mellső pótsúlyozásának arányát változtatni. Mivel ezeket fel- és leszerelni sokszor időigényes, ezért nem is nagyon változtatnak rajta, függetlenül attól, hogy az a traktor csak permetezőt vagy lazítót húz.

Erre lehet egy időtakarékos megoldás a frontfüggesztés, így a mellső súlyozás gyorsan és egyszerűen változtatható – és adott esetben ide is felszerelhető plusztartály vagy -frontmunkaeszköz.

traktor

Case IH traktor

Az univerzális használatot nagyban tudja segíteni a gép teljesítményéhez, súlyelosztásához megfelelően illesztett homlokrakodó felszerelése, amelyre a gazdaság számára szükséges munkaeszközöket (raklapvilla, bálatüske, trágyavilla, kanál...) szerelve gyorsan és hatékonyan tudják ezt a munkafázist is elvégezni.

A vetőgépet, permetezőket húzó traktorok esetében pedig meg kell találni az egyensúlyt, hogy minél kisebb talajtaposás mellett tudjuk átadni az erőt a talajra. Erre szokott jó megoldás lenni az ikerkerekezés, amelyek a gyorskapcsolós megoldással könnyen és gyorsan fel- és leszerelhetőek. Ennek viszont nagy hátránya a közúti közlekedési problémák a megnövelt szélesség miatt, és ahol pl. szalagkorlát van az út szélén, szinte lehetetlen így közlekedni.

Case IH traktor

Case IH traktor

Erre tökéletes megoldás a CASE IH egyedi megoldása, a Magnum Rowtrac model, aminek a hátsó kereke helyén gumihevederes járószerkezet van, így a hagyományos ikerkerekezéshez képest is 30%-kal nagyobb felfekvő felületet biztosít – vagyis ennyivel alacsonyabb a talajnyomás, tökéletes erőleadás mellett.

Nehéz szántóföldi munkáknál pedig a Quadtrac széria a 4 önálló gumihevederes járószerkezet segítségével biztosít minimális talajtaposást maximális erőleadás mellett

Gumihevederes traktor

Molnár István New Holland termékmanager – Agrotec Magyarország Kft.

Gyári és utólagosan felszerelt hasznos kiegészítők erőgépekre

Az opciós tételeket illetően minden felmerülő igényre van megoldás, a legtöbb traktormodell esetében teljesen egyedi gyári felszereltség is kialakítható technológiában és komfortfokozatban egyaránt.

Amíg a GPS-vezérelt robotkormányzás hidraulikus előkészítése a New Holland T7-es hosszú tengelytávú szériától az alapfelszereltség részét képezi, addig ez az opció a kisebb traktorcsaládok esetében is elérhető. Utólagos vagy gyári felszerelés esetén is kiegészíthető teljes gyári robotkormányzási rendszerrel, ennek köszönhetően már egy működő, komplett rendszert kapunk.

Az AGROTEC Magyarország Kft. kínálatában elérhetők a növénykultúrához igazított művelőkerék-garnitúrák, valamint minden, általunk értékesített erőgéphez első-hátsó ikerkerék-garnitúrák. Adott esetben egyedi igényekre is megtaláljuk a legjobb megoldást!

New Holland traktor

A traktorok használati köre tovább bővíthető a valamennyi New Holland erőgépre elérhető Zuidberg frontfüggesztésekkel és front-TLT-hajtóművel, tömbsúlyokkal, illetve New Holland homlokrakodó gémmel, amelyet a prémium kategóriában tartozó német Stoll gyárt.

Igényre szabható a hátsó és kabin alatti kihelyezett hidraulikaszelepek száma, a hidraulikaszivattyú teljesítménye, valamint a legkülönfélébb komfortfokozati jellemzők (pl. vezetőülések, klíma fajtája), de a gyári kerékpárosítás választéka is minden igényt kiszolgál.

Ahogy az élet minden területén, úgy a traktormunkalámpa-kínálatban is egyre inkább teret hódítanak a legmodernebb energiatakarékos és nagy fényerővel bíró LED-lámpák, amelyeket a kabintetőbe integrálva vagy az első-hátsó sárvédőkre/kapaszkodókra felszerelve is kérhetünk.

Az üzemeltetni kívánt munkagépekhez igazodva a vontatási rendszerek (pl. pótkocsivonófej, alsó hasi húzó típusa/fajtája), valamint a pótkocsifékrendszerek típusa (légfék vagy hidraulikus fék) is tetszőlegesen variálhatók gyári és utólagosan beszerelt megoldásokkal egyaránt.

New Holland traktor

Deraland Kft.

A traktorkiegészítők gyakorlati alkalmazása a gép jobb kihasználását, biztonságosabb gépüzemeltetést, műveletek összevonását, valamint a művelt talajok kímélését segíti elő. Ezek közül hadd emeljünk ki 3 fontos témakört.

ZUIDBERG mellső függesztés és hajtómű alkalmazásával munkaműveleteket tudunk összevonni, illetve sokkal jobb traktorkihasználást érhetünk el velük. Mindezek hatására kevesebb lesz a talajtaposás, optimális időn belül egyszerre több munkaműveletet tudunk elvégezni.

John Deere traktor

A ZUIDBERG mellső függesztés és hajtómű alkalmazásával munkaműveleteket tudunk összevonni, illetve sokkal jobb traktorkihasználást érhetünk el velük.

Természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy nagyon fontos a traktoroknál az elvégzendő munkához és a különböző üzemeltetési körülményekhez igazított megfelelő pótsúlyozás. Ebben mellső függesztéshez illeszthető, 3 különböző alapanyagú – vasbeton, magnetit és öntöttvas – tömbsúlycsaládok, fix, bővíthető és moduláris kialakításokkal 250 kg-tól 2850 kg tartományban a PATEER, QUICKE és ZUIDBERG tömbsúlytermékei választhatók kínálatunkból.

Mind közúton, mind szántóföldön nagyon fontos a megfelelő kapcsolat a vontató és a vontatott eszköz, illetve a vontatmány között. Erre a SCHARMÜLLER ausztriai gyár termékei, amely egyben a vonó bekötési rendszerek specialistája, nyújtanak széles körben szinte számtalan lehetőséget. Kiemelném ezek közül a cég különlegességét, a K80 vonógolyós rendszert, mely játékmentes, nagy teherbírású és hosszú élettartamú megoldást biztosít az egyre nagyobb tömegű egy-, tandem- és tridemtengelyes vontatmányokhoz közúton és talajon egyaránt.

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett az érdeklődés a Cleanfix állítható lapátszögű hűtő és tisztító ventilátorok és a PTG abroncs belső levegőnyomás-szabályozó termékek iránt.

A CLEANFIX állítható lapátszögű ventilátorok alkalmazásával tisztábbak a hűtőfelületek, optimálisabb a motor hőterhelésének szinten tartása, és mindez üzemanyag- és költségmegtakarítást is eredményez.

Az abroncsnyomás-szabályozás közúton és szántóföldön is nagyon fontos. A PTG termékei nemcsak traktoroknál alkalmazhatók, hanem minden nagy tömegű vontatott és önjáró gépnél. A termékek használatával óvjuk a magyar termőtalajt, a gumiabroncsokat, jobb körülményeket biztosítunk a termelt növényeknek, javul a kezelői komfort.

A Deraland Kft. importőrként az általa forgalmazott traktorkiegészítőket Magyarországon viszonteladói hálózaton keresztül értékesíti.

New Holland traktor

Tóth Tamás szaküzletvezető, értékesítési szakértő, Baktalórántháza – HABI Kft.

Napjaink gazdálkodói arra törekszenek, hogy gazdaságuk minél inkább felszerelt legyen, minél jobb erő- és munkagépük legyen a különféle munkafolyamatok elvégzésre. Sajnos a különböző traktortípusoknál, de főként a régi MTZ típusoknál van pár extrafelszereltség, amely gyári alapfelszereltségként nem található meg az erőgépen, szerencsére az MTZ traktorcsalád esetében lehetőségünk van ezeket utólag felszerelni, pótolni.

A hazánkban igen elterjedt Belarus traktorok újabb típusain már gyárilag megtalálható az erőgép elejére szerelhető fronthidraulika, amely nagy segítség a mezőgazdasági vállalkozóknak, hiszen ennek a használatával hatékonyabb a munkavégzés.

Fronthidraulika használatával kombinálható a munkavégzés, hiszen egyszerre akár két szántóföldi tevékenység is elvégezhető, így például: fronthidraulikán a műtrágyaszóró használata, hátsó hidraulikán pedig a vetőgép használata. Az így kombinált munkavégzéssel körülbelül felére csökkenthető a talajmunka ideje, ami üzemanyag-megtakarítással is jár, valamint az erőgéppel így egy menetben több munkafolyamatot el tudunk végezni, ezáltal kevésbé roncsoljuk a talajszerkezetet szántóföldünkön.

alkatrész

A kombinált munkavégzés mellett a fronthidraulikát használhatjuk orrsúlyok felvételére is, hiszen fontos a gép ideális súlyozása a gazdaságosabb üzemeltetés és jobb erőleadás érdekében. A régifajta traktorokhoz a HABI Kft. kínálatában megtalálható a 23480-as cikkszámú univerzális fronthidraulika-szett, amely európai szabványos, így bármilyen erőgépre felszerelhető. Javaslom ennek a terméknek a megvásárlását, amennyiben erőgépünk gyárilag nem rendelkezik ezzel a felszereltséggel, hiszen nagyon hatékony eszköz.

A fronthidraulikához hasonló traktorkiegészítő a HABI kínálatában a 32834-es és 32835-ös cikkszámon megtalálható vonórúdtoldat gyorskapcsolóval. A toldat használatával egyszerűbb a munkagépek felkapcsolása, könnyen kivitelezhető, és használatával a mai modern technikának tudjuk felkészíteni akár az MTZ-nket is. Minden munkagéppel kompatibilis.

A traktorkiegészítőket tekintve hasznos választás lehet a HABI Kft. kínálatában több méretben megtalálható 19733-as cikk, a hátsókerékpár ikeragypárral komplett. Az ikerkerékpár használatával az erőgépünk súlya nagyobb felületen oszlik el, ezáltal kisebb a talajterhelés.

gazdabolt

A traktorkerekek terén további kiegészítő a sorművelő kerék, amely pozitívuma, hogy javítja a gazdálkodás hatékonyságát azáltal, hogy használata közben kisebb a talaj fajlagos terhelése, és nincs káros növénytaposás.

A traktorkiegészítők ajánlását egy igen népszerű, a HABI Kft. kínálatában is több méretben megtalálható univerzális termékkel szeretném zárni, a cég egyik saját márkás termékével, a HBR-es LED-munkalámpákkal (pl.: 23259, 23258, 23348 cikkszámú termékek), amelyek bármilyen traktorra felszerelhetőek, és használatukkal a jó láthatóság mellett akkumulátorunk élettartamát is növeljük, hiszen a LED-technológia energiatakarékos, valamint ezekkel a lámpákkal már nappali fényességet tudunk varázsolni.

Kovalovszky Lajos marketingmenedzser – KITE Zrt.

A különféle munkafolyamatokhoz a terhelés és a munkafolyamat figyelembevételével célszerű kiválasztani a különféle traktortartozékokat. Mivel ezek a gépek rendkívül univerzális felhasználásra hivatottak, így célszerű minden munkafolyamathoz kiválasztani az optimális kiegészítőt, hogy hatékonyak legyünk a munkavégzésben, és ennek hatására még költséget is csökkentsünk.

Az egyik legfontosabb kiegészítő a segédabroncs. Ennek egyik főbb csoportja az ikerkerekek. Ezeket a kerekeket két tényező figyelembevételével célszerű használni, hiszen vagy a talajtaposás mértékét szeretnénk csökkenteni, vagy nehéz talajmunka esetén nagyobb vontatási teljesítményt szeretnénk elérni.

traktor

Az egyik legfontosabb kiegészítő a segédabroncs, amelynek egyik főbb csoportja az ikerkerekek.

Vetési feladatoknál, mivel alapvetően nem igényelnek nagy vonóerőt, használható a kapcsolható ikerkerék, így kisebb lesz a talajtömörödés, jobb kelés érhető el. Nagy vonóerejű munkálatoknál viszont célszerű használni a tengelycsonkos/segédagyas kivitelű ikerkereket, amelyek alkalmasak a nagy vontatási teljesítmény leadására, és jobb súlyelosztást eredményeznek az erőgépnek.

A másik segédabroncscsoport a művelőkerekek vagy ápolókerekek különféle változatai. A nevükből adódóan a kapásnövények művelésére, ápolására használható segédeszközökről beszélünk, amelyek kifejezetten sorközben járást igénylő munkálatokhoz ajánlottak, akár a kerekek ikresítésével is, a traktor méretétől és a terheléstől függően.

A fontosabb kiegészítőkhöz tartoznak még a különféle súlyok. Az optimális munkavégzéshez szükséges a megfelelő súlyelosztás és tömeg/lóerő arány kiválasztása. A munkagép típusától – függesztett vagy vontatott – a terhelésig sok tényező befolyásolja, hogyan válasszuk ki a megfelelő súlyokat az erőgépünkre. A nagy vonóerő-igényű munkálatokhoz jól fel kell szerelni súlyokkal a traktorokat, míg ahol kisebb az igény, ott nem kell annyi súly. Figyelni kell arra is, hogy ha nem igényli a munkafolyamat a nehéz súlyozást, mi mégis felrakjuk, akkor a fogyasztásunk meg fog nőni.

A mellső függesztőszerkezet segítségével könnyen le- és feltehetjük a súlyokat, viszont ha táskasúlyokat használunk, akkor pontosabban beállítható az optimális súlyelosztás. A John Deere kínálatában sokféle hátsó keréksúly érhető el, amivel beállítható a hátsó tengely súlyozása. A 7R sorozat egyedi terméke az úgynevezett EZ-Ballast, amely egy, a traktor hasára egy gombnyomással fel- és lecsatlakoztatható 2,1 tonna méretű tömbsúly.

John Deere traktor

A 7R sorozat egyedi terméke az EZ-Ballast.

Több ezer használt és új traktor mellett rengeteg traktorkiegészítőt is találsz az Agroinform.hu Piacterén. Nézz körül!

Ha pedig kérdésed van, vagy megosztanád tapasztalataidat a többi gazálkodóval, próbáld ki a Fórum rovatunkat, ahol egy nagyon aktív fórumozó közösségel beszélgethetsz.