Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend az amúgy cseppet sem őshonos gyümölcs. A közkedvelt fajta a hazai hobbikertészek egyik kedvencévé vált. A khaki szilva, más néven sharon, datolyaszilva vagy hurma egy Ázsiában elterjedt gyümölcsfa termése, ami külsőre és állagra is nagyon hasonlít a paradicsomhoz.

November végén szüreteltek

Egy nógrádi kertben pár napja végeztek az egzotikus gyümölcs szüretelésével - írták meg az egyik Facebook csoportban.

A datolyaszilvát lombhullást követően szokták leszedni, bár vannak olyan fajtái, ahol a termés még ezt követően is hetekig a fán marad. A khaki frissen szedve még eléggé fanyar és savas, idővel azonban utolérik, a felhalmozódott illatok, ízek és zamatok pedig ilyenkor válnak igazán különlegessé. Rövid idő alatt megpuhul, a színe hamvasabbá válik, az íze pedig mézédes.

Németh Dániel kertészmérnök a családjával a Nógrád megyei kertjükben egyetlen fáról szüretelték le a hatalmas mennyiséget. A növénnyel sok volt a gond az elmúlt években, ez a harmadik fa volt, ami végre meg is maradt és tovább tudott fejlődni. A gyümölcsfa jelenleg 6 éves,

"A fa jelenleg 6 éves és 4 méter magas. Évről évre egyre több termést hoz, nagyon kedveljük jellegzetes ízű, ízletes, egészséges gyümölcsét. Idén megdöntöttük a saját rekordunkat, 255 darab gyümölcsöt termett a kis fa annak ellenére, hogy egy nyári vihar két roskadozó ágát letörte. Ezeket az ágakat alá kellett támasztani és mivel maradt szállítószövet, a fa képes volt kinevelni az áganként is sok-sok kilónyi termést"

– mondta el Németh Dániel.


Ellenálló gyümölcs

A kertészmérnök hozzátette, hogy a gyümölcsfa igen ellenálló, bár ültetéskor még nagyon fagyérzékeny, ha ezt átvészeli, akkor után már kisebb az esélye annak, hogy elpusztulna. Ha vigyázunk rá, nyáron rendszeresen öntözzük és évente kétszer adunk neki szerves trágyát, valamint házi komposztot, akkor nem lehet probléma.

Hatalmas méretű datolyaszilvák termettek a nógrádi kertben - fotó: Németh Dániel

"Egyre több fajta jelenik meg évről évre, ma már válogathatunk is, ám ha import alanyt választunk, törekedjünk arra, hogy telepítés előtt egy telet már nálunk vészeljen át. Nagyon tágtűrésű növény, gyorsan növekszik és hamar termőre fordul, kártevője jelenleg nem ismert. Talajban nem válogat, de meghálálja a gondoskodást. Minimális metszést igényel, a túl sűrű, egymást keresztező ágakat érdemes ritkítani, hogy több fény jusson be a koronán belülre"

– tette hozzá a kertészmérnök. Majd kifejtette, hogy nyár közepén előfordul egy természetes gyümölcs hullás, amit maga a fa szabályoz, csak a fennmaradt terméseket neveli ki. Nem kell tehát aggódni, ha a nagy melegben megszabadul pár éretlen gyümölcstől, hiszen ezzel segíti a többi fejlődési és érési folyamatát.

A datolyaszilva fogyasztása

A khakit általában frissen fogyasztják, de amennyiben valaki nagyobb mennyiséghez jut, ami aztán egyszerre érik be, ott készülhet belőle ízletes házi lekvár is.

A gyümölcs 100 grammjában 70 kalória van, emellett 15 gramm szénhidrát és 3,6 gramm rost. Érdemes tehát betárazni belőle és feltölteni vele a vitaminraktárainkat.