Az elmúlt időszakban bővült termékkörünk, így a kertészeti pályázatban is szélesebb kínálattal tudunk rövid határidőre a gazdálkodók rendelkezésére állni.

A talajművelésben a német Braun talajművelőgépek állnak a központban. A gépek különféle függesztési pozícióban több munkaszélességgel készülnek. A gépek megtalálhatóak front vagy hátsó függesztésre, és bizonyos eszközök a traktor két tengelye közé szerelve egy vagy kétoldali kivitelben. Ez a lehetőség nem lehetséges minden traktortípusra, és az adaptált típusoknál is speciális konzolok szükségesek a csatlakoztatáshoz. A sorközműveléséhez egy vázrendszerből kiindulva tudjuk kialakítani a számunkra legkedvezőbb eszközt (Braun Vario rendszer).Braun kultivator

Munkaszélesség a négy váz közül való helyes megválasztással 1,1 m és 3,3 m között van, mindegyik váz szélessége 50 cm erejéig önmagában állítható mechanikusan vagy hidraulikusan, ami opciónális felszereltség. Az eszközválaszték nagyon széles: különféle kultivátorkapák, tárcsás talajművelő egységek, de felszerelhető a váz hajlított késes középmélylazító késekkel is (Parapflug). A talaj lezárására pálcás henger szolgál, de választhatunk csöves hengert vagy Güttler hengert is a kínálatból. A soraljműveléshez a vezérelt kitérőkéses soraljművelő egység áll rendelkezésre, amelyet akár a kultivátorvázra, akár a traktor két tengelye közé, akár a front részre fel lehet szerelni megfelelő kiegészítőkkel (LUV Perfekt). Braun

A soraljművelő 35 és 50 cm-es késsel rendelhető. Kiegészíthető forgóboronás egységgel, soraljmucsozóval, kiszántó-beszántó ekefejekkel, különböző tárcsás szélművelőkkel. A soraljművelő helyére lehet feltenni a vízszintes tengelyes gumikaros sortisztítókat, amelyek egy és kéttengelyes kivitelben 30-75 cm munkamagasságig készülnek. A füvesített sorok ápolásához a speciális vezérelt szélességű függőleges tengelyű mulcsolók állnak rendelkezésünkre.Braun

Az ültetvények telepítésekor, felújításakor jó hasznát vesszük a Braun márkájú drótbehúzó, drótfeszítő eszköznek. Abban az esetben, ha a traktor nem rendelkezik elég hidraulika funkcióval, speciális vezérlőtömb közbeiktatásával válik lehetőség az eszközök gondtalan, kényelmes működtetéséhez.

A füvesített sor műveléséhez a Breviglieri Turbo gépcsalád mulcsolóit kínáljuk. A munkaszélesség kiviteltől függően 105 és 280 cm között választható. A legtöbb típusnál mechanikusan vagy hidraulikusan oldalra kitolható az eszköz, így hatékonyabban meg tudjuk művelni a sorközt. Igény szerint Y vagy kalapácsos késsel tudjuk szállítani az eszközt. A kalapácsos késes kivitelű eszközzel a metszés után a talajra került veszőket is fel tudjuk aprítani. A Dondi srl széles kínálatából a rendelkezésre állnak olyan lazítók, amelyeket a szőlőművelésben is nagy hatékonysággal alkalmazhatunk. Telepítéshez rendelkezésre állnak a Dondi gödörfúrók. A vízelvezetéshez, árokrendszer építéshez, karbantartáshoz a különféle marótárcsás árokásók, tisztítók, amelyek az erózió csökkentéséhez ebben a szektorban is sok helyütt hatékonyan alkalmazhatunk.

A talajmunka mellett jelentős energiákat emészt fel a szőlőművelésben a zöldmunkák elvégzése. Ehhez nyújt segítséget a német ERO cégcsoport eszközeivel. Az ERO cégcsoporthoz tartozik a Binger Seilzug gyár, és ezen keresztül a kiváló minőségű Binger eszközök. Az előmetszéshez a Binger VSL07 gépei nagyon jó megoldást kínálnak.

Binger

Az ültetvény jellegétől függően a két sorba rendezett, 7 cm távolságra szeret forgó vágókéses előmetszők állnak rendelkezésre különböző vágási hosszal. Így az előmetszés után 7 cm hosszúságú vessző darabok keletkeznek. A gépet egy konzol segítségével a traktorfrontra lehet felszerelni.

A szőlő kötözésére az ERO kínálatból három fajta kötözőfejjel szerelt egység létezik, mely egy konzolon és hidraulikus működtetésű oszlopon keresztül a traktor frontrészre szerelhető, akár a pótsúly helyére. A gép egymenetben hajtásbefűző és kötöző funkciót lát el.Ültetvénygép

Opcionálisan hajtáscsúcsvágóval tudjuk a gépet kiegészíteni, amely lehet hidraulikus vagy elektromos meghajtású. A következő munkaművelet a szőlőben a kacsozás, csonkázás. Az ERO kínálatban ehhez több kialakítású eszköz áll rendelkezésre: a szőlőfal tetejét és egy vagy két oldalát csonkázó gép egy vagy két soros kivitelben. A csonkázó kések meghajtását minden esetben hidromotorok végzik. A gépeken elektromos vagy hidraulikus működtetéssel többféle beállítást elvégezhetünk. A szőlőfal egy oldalát és a tetejét csonkázó gépek között a gyár elkészített egy egyszerű kivitelű alapesetben mechanikusan állítható kivitelt, természetesen opcionálisan a hidraulikus beállítási lehetőségek is elérhetőek. Az érés előtti lombtisztítás, ablakolás műveletéhez kitűnő eszköz az ERO ventillátoros ablakoló és a Binger EB 490 szívóhengeres ablakolója. A gépek segítségével gyorsan, hatékonyan elvégezhetjük a felesleges levelek eltávolítását és ezzel a szőlőfürtök több fényhez, valamint levegőhöz jutnak, ami elősegíti az érést.

A telepítés során jó szolgálatot tesz az ERO vibrációs oszlobenyomó eszköze. A gépek működtetéséhez szükséges vezérlést a traktor hidraulikakörök felhasználásán keresztül, vagy egy speciális vezérlőtömb segítségével minimális hidraulikaigény megléte esetén megoldható. Az ERO és Binger gépek sajátossága, hogyha már egy gépet megvásároltunk, akkor a következő eszközök megvásárlásakor szinte csak a művelőfejet kell megvenni, mert a traktorkonzol, oszlop, vezérlés itt is felhasználható. Az ERO kínálatában megtalálható az önjáró betakarítógép is, amelyből a gyártó évente 45-50 db-ot értékesít.

A fent leírt gépek szinte mindegyike megtalálható Magyarország több tájegységén is. Jó minőségű munkájukkal bizonyítottak a helybelieknek. Természetesen itt most nem nyílt mód minden részletre kitérni, ami szőlőművelést érinti, de szeretném még kiemelni, hogy a talajművelés területén partnereink rendelkezésre állnak a magyar gyártók egyszerűbb kultivátorai, tárcsái, pótkocsik, utánfutók.

A gépeket rövid határidőre tudjuk szállítani, így akár a nyertes kertészeti pályázat bonyolításában is tudunk segíteni. Minden gépnél nagyon fontos a háttér, amit szerviztechnikusaink és alkatrész-kereskedőink biztosítanak, a gépek beüzemelésétől a garanciaidőn túl is a gazdálkodók igényei szerint.

Osgyán László
Agroázis-MON Kft.
Tel: 30/4063347

További információkért látogasson el az Agroázis-MON Kft. weboldalára!