"2019 körül kezdtük kommunikálni aggodalmainkat a kínai gyártású drónokkal, UAS-ekkel kapcsolatban kritikus infrastruktúránkkal" – mondta Scott Parker, a Cyber and Infrastructure Agency (CISA) UAS-biztonság vezetője az AgWeb nevű agrár hírportálnak.

Parker szerint ezért a mezőgazdasági drónhasználóknak is invesztálniuk kellene a kiberbiztonsági rendszerek, technológiák alkalmazásába, a drónokra pedig nem szabadna pusztán repülő eszközökként tekinteniük, mert annál sokkal többre képesek.

Januárban a CISA és a Szövetségi Nyomozó Iroda hivatalos kiberbiztonsági iránymutatást adott ki a kínai gyártású UAS-ek kapcsán. A figyelmeztetés hangsúlyozza, hogy a kínai gyártású UAS-ek használata a kritikus infrastruktúrában "kockázatot jelent az érzékeny információk kiszolgáltatása vonatkozásában, veszélyeztetve az amerikai nemzetbiztonságot, gazdaságot, egészségügyet és közbiztonságot".

Három fő sérülékeny szegmenst említ az anyag: az adatgyűjtést és -átvitelt, a különféle frissítéseket, valamint a perifériás eszközadatgyűjtést, azaz a számítógépeken tárolt adatokhoz való hozzáférést.

Ha a mezőgazdasági drónhasználók nem biztosítják az általuk gyűjtött információk integritását, "abszolút potenciálja van annak, hogy az információt kihasználják" – mondja Parker. "Ez különösen igaz a kínai gyártókra" – jelentette ki.

drónok

Az amerikai hatóságok együttműködnek annak érdekében, hogy korlátozzák a drónokat az érzékeny infrastruktúrák körül – forrás: Pixabay

Az USA Légierejének szóvivője, Ann Stefanek szerint a szolgálat "tudatában van annak a sok kockázatnak, amit a kínai gyártású drónok az érzékeny nemzetbiztonsági infrastruktúrákhoz közeli drónüzemeltetés során jelentenek" – a szóvivő példaként a Malmstrom légitámaszpontot és rakétabázist említette.

"Az az elvárásunk, hogy az Amerikai Egyesült Államok farmerei és mindenki, aki drónt üzemeltet az érzékeny amerikai katonai létesítmények közelében, legyen tisztában jogi kötelezettségeivel és tartsa be a hatályos helyi, állami és szövetségi törvényeket, rendeleteket" – mondta Stefanek.

A hatóságok együttműködnek annak érdekében, hogy korlátozzák a drónokat az érzékeny infrastruktúrák körül, ideértve a nagy és közepes méretű repülőtereket, illetve az aktív katonai objektumokat. Ezeket rendszeres frissítésekkel beépítik a Blue UAS térinformatikai keretrendszerbe, amely nem engedi, hogy a drón átrepüljön az adott légtéren.

Emellett a közeljövőben bevezetnek egy másik informatikai rendszert, amely lehetővé teszik a kormányügynökségek számára ezeknek a drónoknak a követését.Természetesen semmi sem tökéletes. Parker elismeri, hogy a mezőgazdasági drónok és más precíziós mezőgazdasági technológiák alkalmazásai még így is aktuális információkat továbbíthatnak illetéktelenekhez az amerikai mezőgazdaság gazdasági állapotáról, amelyek kihatással lehetnek a kereskedelmi tárgyalásokra. De más veszélyeket is hordozhatnak.

"Kétségkívül aggódunk az UAS-k fegyverekkel való felszerelése miatt, legyen az robbanószer, vagy csupán permetező, amely toxikus anyagokat vagy más vegyszereket permetez az emberekre, esetleg patogén anyagot a növényekre" – mondja Parker.

drón

"A gazdáknak meg kell érteniük a kockázatokat, amelyek mindig fennállnak, bármilyen adatgyűjtő eszközt is használjanak a gazdaságaikban" – forrás: Pixabay

Mariah Scott, a Rantizo vezérigazgatója – ez egy Iowa-i vállalat, amely növényvédelmi szolgáltatásokat biztosít drónokkal rendelkező partnerével együttműködésben – azt mondta: drónjaik többsége kínai gyártmány, de igaz ez az amerikai drónállomány nagy részére. A drónok által gyűjtött információkat a gyártó által biztosított felhőszolgáltatásba töltik fel.

Eric Taipale, a Sentera alapítója és vezető technológusa (ez egy Minnesota-i cég, amely szenzorokat készít drónokhoz) szintén tudatában van a drónos adatgyűjtés kockázatainak.

"A gazdáknak meg kell érteniük a kockázatokat, amelyek mindig fennállnak, bármilyen adatgyűjtő eszközt is használjanak a gazdaságaikban. Ezért 100 százalékig biztosnak kell lenniük abban, hogy az elejétől a végéig, a jelinformációtól az adat rendszerezéséig és értékeléséig megbízható partnerrel dolgoznak." – figyelmeztetett.

Elmagyarázta, hogy a Sentera szenzorai elkülönülnek a drónoktól, azokat utólag szerelik fel az eszközökre.

"Mi külön adatkapcsolatokat használunk az adatok kigyűjtéséhez, és abba nem vonunk be külső felhőszolgáltatót" – teszi hozzá.

Az USDA, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szóvivője, Allan Rodriguez jelezte, hogy tisztában vannak az UAS növekvő mezőgazdasági felhasználásával és fontosságával, valamint annak magánéleti és biztonsági vonatkozásaival.