A holland gyártmányú Vervaet önjáró hígtrágya-kijuttatók közül 2 eltérő kivitelű modellt és összesen 3 géptípust különböztetünk meg, azonban a gyártó alapkoncepciója mindben közös: kiváló alapanyagokból felépített gépek a lehető legegyszerűbb kivitelben, a könnyű karbantartás és az alacsony üzemeltetési költségek érdekében.

Vervaet önjáró hígtrágya-kijuttatók

Vervaet önjáró hígtrágya-kijuttatók – fotó: AXIÁL Kft.

Hydro Trike – Hígtrágya kijuttatás 3 vagy 5 keréken

A Hydro Trike széria gépei a gyártó elsőként kifejlesztett modelljeit foglalják magukba, így ezekben már 25 év tapasztalata gyűlt össze, mire elérték mai formájukat.

A 3 kerekű Hydro Trike és az 5 kerekű Hydro Trike XL édestestvérek, hiszen tartálykapacitásukon, illetve a nyilvánvaló kerékelrendezésükön kívül mindenben megegyeznek egymással.

A kisebb testvér 16, míg a nagyobb 20 ezer liter hígtrágyát képes a tartályában egy időben eltárolni, kerékelrendezésük pedig igazán egyedivé teszi őket, hiszen 3 kerék esetén az első nyomvonala pontosan a hátsó kettő nyoma közé esik, azáltal tökéletesen megoldja a külön nyomon haladást, csökkentve ezzel a talajtaposásból adódó károkat.

A Hydro Trike XL esetében mindez kiegészül 2 szélső kerékkel, melyek egy középső tengelyen foglalnak helyet, amit a gép a tartálytöltöttség függvényében hidraulikusan terhel, ezáltal még nagyobb szélességben eloszlatva a tömeget a talajon.

A meghajtásról mindkét esetben egy DAF-Paccar dízelmotor gondoskodik, mely kizárólag a hidraulikus szivattyúkat hajtja. A kerekek ezáltal hidromechanikus meghajtással üzemelnek egy saját fejlesztésű sebességváltónak köszönhetően, fokozatmentesen.

A tartály feltöltéséért és a kijuttatásért egy 9.000 liter/perces szállítási kapacitású hígtrágyaszivattyú felel.

 Hydro Trike XL

 Hydro Trike XL

Vervaet Hydro Trike XL – fotók: AXIÁL Kft.

Quad 550 – A négykerekű hígtrágya-kijuttató

A piac igényeihez igazodva 2021-ben kifejlesztették a Quad 550 elnevezésű 4 kerekű önjáró hígtrágya-kijuttatót is, melynél a Trike-ok által összegyűjtött tudást és kifejlesztett megoldásokat széles körben alkalmazták, így felépítésében nagyon sok ismerős elem megtalálható.

négykerekű hígtrágya-kijuttató

Vervaet Quad 550 – fotó: AXIÁL Kft.

Különbségként megemlíthető a 21 m3 kapacitású, poliészter hígtrágyatartály, valamint az erőforrásként szolgáló Volvo-Penta dízelmotor, ami azonban a korábban kifejlesztett módon, hidromechanikusan hajtja az összes kereket.

A külön nyomon történő haladást a Quad is képes megvalósítani az előre beprogramozott "rákkormányzással", ilyenkor a kerekek pontosan egymás mellett haladnak, a nyomvonalakat tekintve.

Vervaet Quad hígtrágya-kijuttató gép

Vervaet Quad 550 munka közben – fotó: AXIÁL Kft.

A Vervaet fontosnak tartja az innovációs megoldásokat, ennek köszönhetően alapfelszereltségként kínálja minden modelljéhez a Vervaet Connect elnevezésű telemetria rendszerét, melynek köszönhetően valós időben távolról is monitorozható a gép állapota és aktuális beállításai.

Továbbá minden modell alapból képes a mennyiség alapú kijuttatásra, ezen felül pedig opcióként elérhető a területalapú kijuttatás is, valamint a NIR szenzorral való felszerelés után képessé válik az előre beállított mennyiségű hatóanyag kijuttatására is.


Hydro Trike

Hydro Trike XL

Quad 550

Motor

DAF Paccar MX 390 (530 LE)

Volvo Paccar (550 LE)

Hidraulika

Sauer-Danfoss

Bosch-Rexroth

Hajtás

Hidromechanikus, fokozatmentes

Zagyszivattyú

Börger EL1550 (9.000 liter/perc)

Vogelsang (9.000 liter/perc)

Hígtrágya tartály kapacitása

16.000 liter

20.000 liter

21.000 liter

Közúti/szántóföldi sebesség

40/20 km/h

Gumiabroncsok

1000/50 R25 (elöl)

1050/50 R32 (hátul)

1000/50 R25 (elöl)

750/50 R26 (középen)

1050/50 R32 (hátul)

1000/55 R32

Üzemanyag tartály

850 liter + 80 liter AdBlue

800 liter + 90 liter AdBlue

Felfüggesztés

3 pont, 4-es kategória