Korábban már többször beszámoltunk róla, hogy teherautó átépítéssel foglalkozó cégek, illetve a járműgyártók is egyre többet foglalkoznak a szállítás mellett más mezőgazdasági munkák elvégzésére is képes tehergépkocsik kialakításával. Most újabb hasonló projektről írunk.

Immár Volvo 4x4-es teherautóból is van mezőgazdasági célokra átépített verzió - fotó: at-nutzfahrzeuge.de

Három éve már tudósítottunk a Paul Nutzfahrzeuge GmbH. által Mercedes Benz Arocs 4x4-es tehergépkocsiból kialakított Agro Mover Agrartruck tehergépkocsiról. Négy éve, az akkori AGRITECHNICA újdonsága volt a Tomi Maurer GmbH & Co KG által a M.A.N. TGS 18.480 BLS 4x4-es tehergépkocsiból kialakított mezőgazdasági szállító és vontató tehergépkocsi.

Az orosz teherautógyártók is elő rukkolnak időnként hasonló, vagy néha merészebb átépítésekkel, elég csak a KRAZ vagy a KAMAZ modellekből kialakított, hasonló rendeltetésű járműveket említeni, amelyekről szintén beszámoltunk három éve. Most újabb nagy járműgyártó, a Volvo 4x4-es teherautója került „kés alá” A + T NUTZFAHRZEUGE GmbH. jóvoltából.

A Volvo FMX540 4X4 „MULTITRUCK", az A + T NUTZFAHRZEUGE GmbH fejlesztése - fotó: at-nutzfahrzeuge.de

A Volvo FMX540 4X4 tehergépkocsi számtalan kiegészítővel felvértezett, mezőgazdasági alkalmazásra átalakított változatát a „MULTITRUCK” kiegészítő fantázianévre keresztelték. A front és hátsó hárompontos függesztő szerkezetének emelőképessége, elöl 2200 kg, míg hátul 3500 kg. Ezeket a hidraulikus függesztő rendszereket mind a fülkéből, – Joy-Stick segítségével – mind pedig kívül a függesztő szerkezet mellett, elektrohidraulikus úton gombnyomásra lehet vezérelni, csakúgy mint a 1000 f/min fordulatszámot biztosító, hátsó teljesítményleadó tengelyt.  A jármű kétkörös hidraulikus rendszerrel rendelkezik, elöl kettő pár, hátul pedig 4 pár, kettős működésű hidraulikus csatlakozással, a hidraulikus kiszolgálást igénylő munkagépekhez és szállítóeszközökhöz.

Hátul 4 pár kettős működési hidraulikus csatlakozás, állítható Scharmüller pótkocsi vonófej, K80-as, golyós fejcsatlakozás, 1000 f/min TLT kivezetés és a 3500 kg emelőképességű hárompont felfüggesztés - fotó: at-nutzfahrzeuge.de

A különböző felső bekötésű pótkocsik vontatásához állítható, 38 mm-es, automata zárású, Scharmüller pótkocsi vonófej áll rendelkezésre, míg a félgömbfejes vonószemmel felszerelt szállító eszközök és munkagépek vontatását K80-as, golyós fejcsatlakozással valósíthatjuk meg. A teherautó nyerges félpótkocsik vontatásához is fel van szerelve, de amennyiben a hátsó vonórészekkel vontatunk, vagy a függesztőszerkezethez kapcsolva üzemeltetünk munkagépet, úgy a teherautó üzemi súlyát - a frontfüggesztésre szerelt orrsúly mellett - a vázra csatlakoztatható 5000 kg pótsúllyal növelhetjük meg.

A teherautó üzemi súlyát - a frontfüggesztésre szerelt orrsúly mellett - a vázra csatlakoztatható 5000 kg pótsúllyal növelhetjük meg - fotó: at-nutzfahrzeuge.de

Azért, hogy a 445 / 65R22.5 méretű mellső és 600 / 50R22.5 méretű abroncsozással ellátott hátsó kerekek tapadását növeljük és a talajra gyakorolt nyomását csökkentsük, gumiabroncs nyomásszabályozó rendszerrel is felszerelték. Természetes, hogy egy teherautóval a munkagépek fel és le kapcsolása – legyen az függesztett, vagy vontatott – a rálátás miatt nehézkesebb, mint egy traktorral, de az átépítését végzők erre is gondoltak. Elől-hátul kamerarendszer segíti a sofőrt, a munkagépek és pótkocsik felcsatlakoztatásánál, képernyőről testközelből látva irányíthatja a megfelelő pozícióba a járművet.

A 2200 kg-os emelőképességű, mellső függesztőmű és a csatlakozást segítő kamera - fotó: at-nutzfahrzeuge.de

Éjszakai szántóföldi munkában, szinte fényáradatban dolgozhat a gépjárművezető, amelyről a teherautó standard fényszórói mellett 14 munkalámpa gondoskodik.

Amint az rövid ismertetőnkből is kitűnik a „MULTITRUCK” minden olyan kiegészítővel fel van szerelve és ez által minden olyan képességgel rendelkezik amit egy mai, korszerű, nehézuniverzális erőgéptől is elvárhatunk, és képességeit, műszaki jellemzőit tekintve semmivel sem rosszabb, mint hasonló konkurens német átépített társai.