Ősz végén egyre kevesebb tennivalónk akad a kertben, de azért még most is van mit csinálni, gondoljunk csak a lehullott levelekre, a kerti fészerre vagy az őszi faültetésekre. Persze a kert hasznos lakóiról, a madarakról se feledkezzünk meg.

kert

A lehullott faleveleket gyűjtsük össze – fotó: STIHL

A lehullott falevelek gyors és egyszerű összegyűjtése

A lehullott leveleket a legjobb a komposztálóban gyűjteni, de akár mulcsként, azaz talajtakaróként is használhatjuk a fagyra érzékeny növények tövének takarására, óvására. Akkor se essünk kétségbe, ha komposztálónk mérete kicsi a lehullott levelek mennyiségéhez képest: tegyük az összegyűjtött avart nagyméretű zsákokba, majd mikor már kisebbre tömörödött, mehet a komposztálóba.

A levelek összegyűjtésében nagy segítséget nyújthat egy lombfúvó, vele akár pillanatok alatt végzünk a lehullott levelek, egyéb növényrészek eltakarításával, sok időt nyerve ezzel magunknak.

kert

Az összegyűjtött avart nagyméretű zsákokba is tehetjük – fotó: STIHL

Tegyünk rendet a kerti fészerben

Pakoljunk ki a fészerből, kerti faházból és szelektáljuk az ott ,,talált” tárgyakat. Takarítsunk ki, szedjük le a pókhálókat, töröljük le a polcokat. Egy drótkefe segítségével takarítsuk meg az ásókat, lapátokat, a kisebb eszközöket, tasakokat rendszerezzük műanyag dobozokban.

A visszapakolásnál hasznos lehet, ha a falra akasztókat, szerszámtartókat helyezünk, polcokat teszünk a helyiségbe, és praktikusan visszarendezzük a kipakolt holmikat. A kerti gépeket is tisztítsuk meg, mielőtt eltennénk őket a télre. A tisztítás során ne feledkezzünk meg a szellőzőnyílásokról sem, mert ezek a rések könnyen eltömődhetnek az apró növényi részekkel, ehhez használjunk egy kis kefét.

fészer

A fészerben a visszapakolásnál hasznos lehet, ha a falra akasztókat, szerszámtartókat helyezünk – fotó: STIHL

Fagymentes időben ültessünk

A díszfák, gyümölcsfák ültetését elvégezhetjük a fagymentes napokon. Ősz végén már nem csak konténeres (cserepes), de szabadgyökerű facsemetéket is tudunk vásárolni. Szabadgyökerű fák esetében az ültetés előtt állítsuk a növény gyökérzetét 10-12 órára vízbe, hogy pótoljuk a vízveszteséget.

Gyümölcsfák vásárlásakor csak olyan növényeket válasszunk, amelyeknek 5-6 ceruzavastagságú gyökere van. Az ültetőgödör méretén ne spóroljunk, ássunk legalább 60 cm mély és ugyanilyen széles gödröt. Az ültetőgödör aljába kerüljön a talaj felső, termékeny rétege, szarvasmarhatrágya granulátum és érett vagy félig érett komposzt. Ültetés után taposással tömörítsük a facsemete körül a talajt, majd öntözzük be alaposan a növény körüli területet.

kert

Az ültetőgödör méretén ne spóroljunk – fotó: STIHL

+1 tipp – A madarakról se feledkezzünk meg!

Már ősz végén vegyük elő a madáretetőket és madáritatókat, hogy elkezdjük a kertben szoktatni a madarakat. Néhány egyszerű eszköz segítségével, természetes alapanyagokból akár a gyerekek bevonásával is készíthetünk a fagyok beköszönte előtt rovarhotelt, madáretetőt vagy madárodút.

A madáretetőt és a madárodút vízszintesen helyezzük a kert szélvédett részébe, ahol a macskák nem tudnak hozzáférni, és rögzítsük biztonságosan. A madarakat etessük olyan natúr magokkal, termésekkel, mint a köles, muhar, zab, napraforgómag, apróra vágott dió, mogyoró.

Az ősszel kihelyezett madárodúk szintén sok különleges madarat a kertünkbe vonzhatnak. Fontos, hogy a madárodút olyan széltől védett helyre tegyük, ahol a macskák nem férnek hozzá. Az odút vízszintesen helyezzük el, a teteje legyen fedett. Az odút kívülről kezeljük lenmagolajjal, amely természetes anyag, mégis évekig vízhatlanná teszi az odú felületét.

madáretető

Madáretető készítése – fotó: Shutterstock