Hamarosan itt a karácsony, és sokan már meg is vásárolták az ünnep egyik legfontosabb képviselőjét, a fenyőfát. Persze vannak, akik praktikusabban gondokodnak, és műfenyőt választottak, amit elég az utolsó pillanatban előkapni a dobozóból. De aki hagyományos fenyővel szeretne ünnepelni, annak igazán fontos szempont, hogy ne gázoljon a család már az első napon tűlevelekben. Azonban vannak olyan trükkök, amelyekkel sokkal egyszerűbb és sikeresebb lehet a fenyőfa választása, így sokkal tovább gyönyörködhetünk benne.

A tökéletes karácsonyfa

Ahány ház, annyi szokás, és annyi karácsonyfa. De mindenkinek a sajátja a legszebb, a legillatosabb, a legegyenesebb, és a legsűrűbb. Lehet kicsi, lehet nagy, igazi vagy mű, a legfontosabb, hogy amikor rápillantunk, felidézze bennünk minden csodás karácsonyi emlékünket, és boldogan gyűljünk össze a feldíszített fa körül. Nincs is annál megindítóbb látvány, mint amikor a család körbeállja a fát, és részesei lehetünk annak a pillanatnak, amikor a gyerekek meglátják azt a csodát, amit karácsonyfának nevezünk.

karácsonyfa ajándék havas táj

A karácsonyfa attól tökéletes, hogy a szeretteink állják körül. Fotó: Pixabay

Ekkor teljesen mindegy, hogy dús, vagy alig pár ága van, hogy magas, vagy alacsony, hiszen a legszebbnek látjuk a világon. Emlékszem, amikor nagypapám minden karácsonykor felemelte a kis fát, hogy lássuk, az is a plafonig ér. Ezeket az emlékeket megőrizve próbálunk mi is örök emléket szerezni gyermekeinknek, és elhitetni velük, és persze magunkkal is, hogy a karácsonyi csoda bizony létezik.

Azonban, ha azt szeretnénk, hogy a karácsonyfánk minél további illatozzon és minél később okozzon akupunktúrás kezelést a talpunkon a sok-sok lehullott tűlevél, néhány tippet érdemes figyelembe venni.

A legfontosabb karácsonyfa választási szempontok

1. Először is jelöljük ki a karácsonyfa helyét. Gyakran veszi át a szívünk az eszünk felett az irányítást, amikor a tökéletes karácsonyfát szeretnénk beszerezni, és csak akkor jövünk rá, hogy kicsit túllőttünk a célon, amikor a kiválasztott fa sehogy sem fér be a nappaliba. Ezért fontos, hogy előre mérjük le, milyen széles és milyen magas fa fér el. A magasságnál vegyük figyelembe a csúcsdíszt és az állványt is.

2. A hely kiválasztásánál azt is vegyük figyelembe, hogy ne a radiátor mellé állítsuk, hiszen akkor elég korán fogunk térdig gázolni a tűlevelekben.

3. A vásárlásnál vizsgáljuk meg, mennyire friss a fenyőfa. Sajnos gyakran már hetekkel korábban kivágásra kerülnek a fenyők, így fontos, hogy a lehető legfrissebb fenyőfa kerüljön az otthonunkba. Ahhoz, hogy kiderítsük, mennyire friss a fa, a következő teszteket érdemes elvégezni. A tenyerünkkel lazán fogjuk körbe az egyik ágat, és húzzuk végig rajtuk a kezünket, átfuttatva az ujjaink között. Ha a fenyő friss, csak néhány tűlevél fog lepotyogni.


Szintén jó próba, ha a függőlegesen tartott fa törzsét párszor hozzáütögetjük a talajhoz. A folyamat során a zöld tűleveleknek nem szabad leesniük a fáról, azonban ezekkel a próbákkal legyünk óvatosak, hacsak nem szeretnénk a napi mozgást úgy letudni, hogy menekülünk a felbőszült fenyőfa árus elől.

4. A vágott fákat érdemes minél hosszabb ideig a hidegben tartani, akár az erkélyen, akár az udvaron. A legjobb, ha csak néhány órával a díszítés előtt visszük be a fenyőt a szobába. Azonban pár óráig álljon ilyenkor még díszek nélkül a szobában, hogy a hideg ágai ne törjenek le a díszek súlyától.

5. Ha előbb nem, a fenyőfa befaragásakor biztos van némi feszültség a családban a karácsonyi készülődés során. Azonban sajnos ez egy szükséges rossz, de ezt is meg lehet kissé könnyíteni. Ha azt szeretnénk, hogy a fenyőfa minél tovább maradjon friss és illatos, a megvásárlást követően távolítsunk el 0,5-2,5 cm-t a törzs vágott részéből, ezután rögtön állítsuk vízbe a fát.

Ha lehet, olyan karácsonyfa talpat válasszunk, hogy ne kelljen faragni a fa törzséből, és az sem árt, ha a fenyőfa vízben tud állni. Átlagosan 2,5 cm-enként kell 1 liter vizet számolni a karácsonyfa részére. Minden nap érdemes ellenőrizni, hogy a fának legyen elegendő vize. Ez azért is fontos, mert ha túlságosan ki van száradva a fa, úgy sokkal gyakrabban fordulhat elő tűzeset, ha hagyományos gyertyát, vagy csillagszórót használunk. Azonban nagyon lényeges, hogy soha ne hagyjuk őrizet nélkül a fenyőfát, amikor be van rajta kapcsolva bármilyen fajta világítás.

Ahány ház, annyiféle fenyőfa

Mindenkinek más a vágya, amikor az ideális fenyőfára gondol, és így másmilyen fa is jelenik meg a szemei előtt. Érdemes átgondolni, mit is szeretnénk látni, amikor ott állunk a családdal a feldíszített fenyőfa körül, és aszerint kiválasztani az ideális fenyőfát.

1. Lucfenyő

A lucfenyő sokak szerint maga az igazi karácsonyfa. Legalábbis a legtöbb filmben és képeslapon ez a fa szokott szerepelni. Erőteljes, gyantás illata sokak számára maga a karácsony illata, ezért is nem volt kérdés hosszú évtizedeken keresztül, hogy milyen karácsonyfát válasszunk.

fenyőfa ágak közeli

A fenyőfa kiválasztása sok körültekintést igénylő folyamat. Fotó: Pixabay

Azonban van egy nagy hátránya is, mégpedig, hogy alig díszítettük fel, máris hullatni kezdi a tűleveleit. Viszont, még a nyáron is felidézhetjük a karácsony hangulatát, amikor takarítás közben rálelünk egy tűlevélre.

2. Nordmann fenyő

A nordmann fenyő a Kaukázusban őshonos.  Napjainkban az egyik legnépszerűbb karácsonyfa fajta. Ennek az lehet az oka, hogy igazán szép, szabályos formája van, viszont cserébe le kell mondanunk a jellegzetes fenyő illatról. A szép alakját nem minden esetben a természetnek köszönheti, hiszen az ültetvényeken folyamatosan metszik. Lombozata sötétzöld és fényes. Tűlevelei 3-4 cm hosszúak és cserében azért, hogy nem illatozik túl erősen, tűleveleit is alig hullatja. A 2-3 cm hosszú levelek a hajtás felső részén félkörben állnak, és azért nem hullanak, mert idővel rászáradnak az ágakra.

3. Ezüstfenyő

A Sziklás-hegységből, Észak-Amerikából származó ezüstfenyő szintén nagyon népszerű, amikor a karácsonyfa választásról van szó. Levelei ezüstös tónusúak és nagyon szúrósak. A rajtuk lévő viaszréteg akadályozza meg, hogy gyorsan lehulljanak. Ezért is nagyon népszerű, hiszen csodálatos színe van, és nagyon tartós. Keskeny, kúpos koronájú, akár 20-30 méter magas is lehet az ezüstfenyő, és bár jóval tartósabb, mint a lucfenyő, sajnos ez az árán is meglátszik, hiszen jóval többe kerül.

4. Fraser-jegenyefenyő

Ez a fenyőfa nagyjából 2,5 cm hosszú, puha, ezüstös zöld tűlevelekkel büszkélkedik. Ágai elég ritkák, így nagyon könnyű feldíszíteni. Viszont elég erősek, így a nagyobb díszeket is könnyedén elviselik. Nehezen hullatják el tűleveleiket, de ehhez vízre van szükségük.

5. Balzsamfenyő

A balzsamfenyő sötétzöld színű, rugalmas ágakkal rendelkezik. Szintén nagyon tartós, és ráadásul még nagyon kellemes fenyőillattal is betölti a szobát. Habár nehezebb díszeket nem ajánlott feltenni rá, ezért mutatós formájával, sokáig fennmaradó tűlevelekkel és kellemes fenyőillattal kárpótol minket.

6. Közönséges duglászfenyő

A közönséges duglászfenyő puha, világoszöld levelei miatt ideális választás. Azonban a belső ágakhoz nehéz hozzáférni, így díszítése nem egyszerű. Emellett még hullik is, így ha ezt a fajtát választjuk, azt mindig tegyük vízbe. Hazájában 100 méter magasra is megnőhet, nálunk csupán 20-40 méter magas. Tűi hosszúak és lágyak, megszáradva sem hullanak le.

7. Feketefenyő

A feketefenyő különleges, sötét levelei miatt kapta ezt a nevet. Nagyon szép és nagyon tartós, hiszen még a legmelegebb szobákban sem hullajtja el a leveleit. Az illata pedig az egész lakást betölti a karácsony csodálatos illatával.

8. Erdeifenyő

Az erdeifenyő az egyik legnépszerűbb fenyőfajta. Ennek oka, hogy a melegben is kevéssé hullatja tűleveleit. Szabálytalan ágai miatt nincs meg az a klasszikus karácsonyfa alakja, levelei pedig nagyon szúrósak, ráadásul gyakran folyik belőle gyanta. A feketefenyő az egyik legtűrőképesebb fenyőnk, de tűlevelei kiszáradva különösen szúrósak.

Ha földlabdás fenyőt szeretnél, így válassz

Sokan nem szeretnének kivágott fenyőt vásárolni, helyette inkább egy tovább eltartható, földlabdás fenyőfát választanak, amelyet az ünnepek elmúltával a kertbe is ki lehet ültetni. Azonban sajnos ebben az esetbe is érvényes, hogy nem minden arany, ami fénylik, így érdemes megbízható helyről beszerezni a földlabdás fenyőt, ha hosszú távban gondokodunk felőle. Úgy tudjuk megvizsgálni, hogy mennyire van kiszáradva, hogy kissé meghajlítjuk az egyik tűlevelét, és amennyiben az gyorsan kiegyenesedik, akkor a fa jó állapotban van, viszont ha görbe marad, akkor már szárad.

kislány mikulásruha karácsonyfa ajándék

A gyerekek számára nagyon különleges jelentősége van a karácsonyfának. Fotó: Pixabay

A földlabdás fenyő vásárlása esetén legyünk azzal tisztában, hogy nem tarthatjuk hetekig feldíszítve a lakásban, ha később ki szeretnénk ültetni. Csak pár napig legyen a lakásban, ott se túl meleg helyen, és fokozatos szoktatás mellett kerüljön ki a szabadba. Csak az ünnep előtti 1-2 nappal vásároljuk meg, majd minél távolabb helyezzük el a fűtőtesttől. A meleg szoba után ne kerüljön ki azonnal a hidegbe. Tegyük át egy kevésbé meleg helyiségbe, majd ültessük el a kertben. Az ültető gödör nagysága egy méter magas fenyő esetén legalább 60 centiméteres legyen, minden irányban.

Mindegy, hogy milyen fenyőt választunk, a fontos, hogy szeretteink körében tölthessük a karácsonyt. Miután pedig lebontásra kerül a karácsonyfa, becsüljük meg, hogy ünnepet varázsolt számunkra, és méltó módon váljunk meg tőle. Kevés szomorúbb látvány van, mint az emeletről kidobált, leveleitől megfosztott fa, melyen üres szaloncukorpapírok jelzik, hogy pár napja még fontos része volt az ünnepnek. Ahogy feldíszítettük, olyan figyelmesen fosszuk meg a díszeitől, és tegyük ki a karácsonyfák számára kijelölt gyűjtőhelyre.

Mindenkinek nagyon jó készülődést és boldog ünnepeket kívánunk!