A tavaszi fagyok hatalmas károkat okozta a gyümölcsfákban. Ennek hatására a korai szilvák termésmennyisége csalódást okoztak, a későbbi érésűek viszont lédúsak lettek, emellett jó cukortartalommal rendelkeznek. A pálinkafőzők számára nem annyira rossz a szezon, hiszen bár a barackok nagy részét elvitte a tavaszi fagy, vilmoskörtéből, fügéből és nyári almából bőven termett. A birsen látszik, hogy igen kevés lesz belőle, de a bérfőzetési kedv így sem csökkent. Az otthon főzés helyett viszont sokan inkább szakemberre bízzák a pálinka előállítását.

86 liter jövedéki adó mentesen

Nagy Árpád, a csabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere úgy fogalmazott, hogy a régi és az állandó partnerek viszik igazán a hírét a főzdének, hiszen évek óta elégedettek a náluk készült italokkal. A BEOL hírportálnak elmondta, hogy családonként 86 liter, 50 százalékos pálinkánál nem kell megfizetni a jövedéki adót, ami a pálinkafőzőknek kedvez. Aki viszont úgy veszi a gyümölcsöt, annak nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia, nem beszélve arról, hogy a növényvédelem is megdrágult.

A bérfőzési árakat idén öt százalékkal emelték meg, emellett fontosnak tartja az előjegyzést, hiszen egy-két héten belül a minőség miatt nem árt a cefréből azonnal kifőzni a pálinkát. Kitért továbbá arra, hogy a kisüsti főzés mellett egyre többen használnak tornyos, aromafeltétes, egylépcsős, számítógépes eszközöket, hiszen ezzel a megoldással sokkal ízletesebb és illatosabb lesz az alkohol.

Még mindig vezet a szilva, de vészesen közelít a füge

Békésben továbbra is a szilva vezet, ebben az évben viszont eléggé vegyes lett a kép. A korai fajták igen vizesek voltak, a későbbiek viszont sokkal jobb érésűek lettek. Ezt Hankó János kertész mondta el, aki a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát kör elnöke. Hozzátette, hogy a cseresznyénél és a meggynél a monília gomba okozott károkat, a kajszi és a szilva esetében viszont a fajtán múlt az, hogy milyen lett a természetes. Idén viszont rengeteg lett a füge, sokan már a második és a harmadik alkalommal szednek belőle, amiből kiváló pálinka készülhet. Nem ritka, hogy valaki már több fügepálinkát főz be, mint szilvát.

Kiemelte, hogy a lakosság nagy része még mindig a bérfőzésben gondolkodik, hiszen így kisebb a kockázat, több a szakértelem, emellett sokkal jobb a technológia. Akinek sok cefréje van, annak amúgy is sokáig tartana a házi főzés, így azt a mennyiséget elviszik inkább egy pálinkafőzdébe.

Szinte bármilyen gyümölcsből készülhet pálinka - fotó: pexels.com

Mi a helyzet a tárolással?

Bár nem gondolnánk, de a pálinka tárolása nem annyira egyszerű, hiszen az alkohol a helytelenül választott anyagú tárolókban oldhatja a fémet és a műanyagot. A szakértők elmondása alapján a legjobb és legegyszerűbb a tisztított üveg, amire ráírjuk, hogy milyen párlatot tartalmaz.