A pipacsot általában gyerekként vesszük észre leggyakrabban. Nem is csoda, hiszen ez a szép virág nagyon sok helyen hozzáférhető. Azután, felnőttként, hajlamosak vagyunk megfeledkzeni róla. Pedig nem kellene! A pipacsot nem véletlenül nevezik a vadvirágok királynőjének. Igazán szép virág, pedig sokan gyomnak tartják. Sokan pedig kilátogatnak a nagyobb pipacsmezőkre, hogy részük lehessen abban a nem mindennapi látványban, amit az ezernyi pipacs látványa nyújtani tud.

De nem csak a látványa varázslatos ennek a kedves virágnak. A pipacsnak még gyógyhatása is van. Érdemes tehát nem elmenni mellette, hanem megbecsülni, gyönyörködni benne és hagyni, hogy gyógyhatásával segítsen rajtunk.

Ismerd meg a pipacsot

1. A pipacs rétek mentén vadon termő egynyári lágy szárú növény. Szára 25-80 cm magas. A szára serteszőrökkel borított, virága kinyílt állapotban 4-8 cm átmérőjű.

pipacs pipacsmező

Sokan látogatnak el a pipacsmezőkre, hogy megörökítsék fényképeken is ezt az ellenállhatatlanul gyönyörű látványt. Fotó: Vida-Szűcs István

2. A pipacs gyengén mérgező alkaloidot tartalmaz, különösen a tejnedvében.

3. A pipacs egész Európában elterjedt. Habár a pipacsnak van dísznövény változata is, a leggyakrabban az út szélén és a szántóföldeken találkozhatunk vele. A többnyire vörös vagy narancssárga díszpipacs önmagát szaporítja, terméséből a szél hordja szét a magokat.

4. A pipacs a boglárkavirágúak rendjébe és a mákfélék családjába tartozó faj. Habár gyomnövénynek számít, igazán gyönyörű virág, és emiatt sokak kedvence. Nagyon gyorsan el tud terjedni, ezért is jöhetnek létre csodálatos pipacsmezők, ahol ezernyi pipacs teszi varázslatossá a tájat.

5. Több néven is ismert a pipacs, így pipacsmák, büdös mák, czúczik, lúdmák, pitypalattyvirág, veres mák, vad mák, pipacsvirág, mákrózsa, pippancs, bujdosómák vagy vetési pipacs is lehet a neve, attól függően, az ország melyik vidékén járunk.

6. A legtöbb virágnak van szimbolikus jelentése, így a pipacsnak is, amely az érzékenység, lobbanékonyság, boldogság és felszabadultság.


7. Májustól júliusig virágzik, de késői kelés esetén még októberben is láthatjuk virágait.

8. A pipacs virágszirmaiból vörös ételfesték készül.

9. A csodálatos, piros pipacs dísznövényként is ültethető, így kertünk ékessége lehet. A keleti mák vagy más néven a díszpipacs Kis-Ázsia és Délnyugat-Ázsia területén őshonos évelő növény, amely akár a 100 cm-es magasságot is elérheti. Virágai nagyméretűek és csésze alakúak. Igazán látványos növény, melynek virágai tavasz végén és a nyár első felében nyílnak. Virágzás után a levelei visszahúzódnak, azonban ősszel újra kihajtanak, és így telel át a növény. A díszpipacs kedveli a napos helyeket, és a jó szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt.

A pipacs igazi gyógynövény

A pipacsnak még gyógyhatása is van. A pipacs forrázatát használhatjuk szemborogatásra, torokfertőtlenítésre és még az idegrendszerünkre is nyugtatóan hat. Azonban arra ügyelni kell, hogy amikor begyűjtjük a pipacs szirmait, ne törjenek meg, mert akkor feketévé vagy foltossá válnak.

A pipacssziromból készült teához 1 gramm, vagyis 2 kávéskanálnyi mennyiséget kell leforráznunk 2 dl forró vízzel, és 15 percig állni kell hagyni, majd utána fogyaszthatjuk. Ha édesebbnek szeretnénk érezni, bátran adjunk hozzá egy kis mézet, hiszen ezzel csak még többet tehetünk az egészségünkért.

A pipacsból készült tea segít csökkenteni a köhögést, és jó hatással van asztma, heveny hörghurut vagy mandulagyulladás esetén is. A pipacsszirom a papsajttal, a hársfa- és bodzavirággal, valamint az ökörfarkkóróval elkeverve köptető-nyugtató teakeverék lesz.

pipacs

A pipacs nem csak gyönyörű, de még az egészségünknek is jót tesz. Fotó: Vida-Szűcs István

Torokfájásra is kiváló. Ehhez készítsünk gargalizáló oldatot. Az oldathoz 2 evőkanálnyi felaprított levelet forrázunk le 5 dl vízzel, és 15 percig hagyjuk állni. Szűrjük le, és naponta kétszer-háromszor öblögessünk  vele. Azonban ügyeljünk rá, hogy ne nyeljük le, mivel a szára és a levele ópiumot tartalmaz! A pipacs nyers hajtásait kerüljük messzire, mert azok mérgezést okoznak!

A pipacs sokak kedvence

Skóciában november 11-én van az Emlékezés napja, amikor az I. világháború áldozatainak emléke előtt tisztelegnek. Ilyenkor az emberek pipacsos kitűzőt viselnek, és önkéntesek árulnak a kitűzők mellett gomblyukba helyezhető kerámia és műanyag pipacsokat, melyek eladásából a befolyt összeget az áldozatok hozzátartozóinak családja kapja.

De nem csak a skótok, a britek is az emlékezés virágának tartják a pipacsot. 2014-ben a Towert díszítették fel pipacsokkal a háborúkban elesett britek emlékére. Azonban a belgák is annyira megkedvelték ezt a szépséges gyomnövényt, hogy nemzeti virágukká választották.

A pipacs tehát habár gyomnövény, igazán szép virág is egyben. Gyermekkorunkban az egyik legkönnyebben hozzáférhető virág, amelyet sokan ajándékoztunk oda édesanyánknak, csak hogy meglepjük valami széppel. A pipacs azonban vázában sajnos nagyon hamar elhullatja szirmait, így a legjobb, ha hagyjuk, hogy a réteken, mezőkön viruljon, sokunk örömére. Ha pedig tetszik nekünk, adjunk neki helyet a kertben is. Ne csak a díszpipacsnak, hanem a hagyományosnak is. Mert attól, hogy valamit gyomnövénynek hívnak, még lehet szép, és okozhat örömöt a látványa.