Mindenki szeretne olyan kertet magának, amely vonzza a madarakat, a beporzó rovarokat, a sünöket, esetleg más hasznos állatokat. Ahhoz azonban, hogy ezek a kisállatok jól érezzék magukat, érdemes pár dolgot átgondolni, mielőtt kertátalakításba fogunk.

A megfelelő növények kiválasztása

Kulcsfontosságú, hogy már a kezdetektől fogva olyan növényeket vegyünk ültetés gyanánt, amelyek táplálékot, valamint búvóhelyet nyújt az állatok számára. Lehet szó fűszernövényekről és persze virágokról, de mindenképpen olyanokat szerezzünk be, amelyek vonzzák a méheket, a rovarokat, valamint a pillangókat.

Remek választás a levendula, amit aztán mi magunk is felhasználhatunk italokba, szörpökbe, ételekbe. Jöhet még az orvosi zsálya, a kerti kakukkfű, illetve a csodás díszhagyma. A krókusz az elsők között van, ami tavasszal nyílik, így már akár február végén, március elején számíthatunk különféle állatokra. Amellett, hogy nagyon szépek, igen illatosak is, ráadásul a legtöbb ilyen és ehhez hasonló növény ellenáll a szárazságnak és a növénybetegségeknek.

Gondoskodjunk a madarakról!

Sokan csak a madarak téli etetésére gondolnak, pedig egy állatbarát kertbe muszáj elhelyezni pár itatásra alkalmas eszközt. Bőven elég egy nagyobb cserépalátét, amit rendszeresen megtöltünk friss vízzel. A madarak naponta több alkalommal isznak, meleg időben pedig előszeretettel fürdenie, éppen ezért fontos számukra, hogy legyen a kertben rendszeres vízforrás.

Az itatónak lehetőleg olyan helyet válasszunk, amely nem melegszik fel túlzottan, ahol a madarak ivás közben is látják a környezetüket, így nem érzik magukat veszélyben. Az itatóban pancsoló madarak figyelése pedig igazán élvezetes időtöltés lehet, aki szeret fotózni, annak remek alkalmon pár csodás kép elkészítéséhez.

Rovarhotel kihelyezése

Ne csak a madarakra, hanem a rovarokra is gondoljunk. Ezeknek az állatoknak nemcsak ételre és táplálékra, hanem szaporodásra alkalmas helyre is szükségük van ahhoz, hogy élvezzék a kertet. A rovarhotelek remek megoldást jelentenek, amit pár maradék anyag felhasználásával akár saját magunk is elkészíthetünk otthon. A kész művet február végéig tudjuk kihelyezni a kertbe napos, de védett helyre, hogy a méhek és más hasznos rovarok már a tavasz során be tudjanak költözni - írja az Easily.hu.

Fészekrakás

Visszatérve egy kicsit a madarakra, a tollas barátaink évente több alkalommal költenek, ezáltal nagyon fontos, hogy legyen számukra megfelelő fészkelő hely. A szaporodásukat és a kertben való megtelepedésüket madárodúkkal tudjuk a legjobban megkönnyíteni. Ezeket szeptember és november között tegyük árnyékos és biztonságos helyre az udvarban. Néha nézzük meg, tisztítsuk ki, ellenőrizzük le, hogy minden rendben van-e vele.

Jó, ha tudjuk, hogy a madarak szeretik a sűrű ágrendszerű növényeket, főleg a cserjéket és a sövényeket. Ezek remek fészkelő és nem utolsó sorban búvóhelyet biztosítanak a számukra. Állatbarát kertbe tehát mindenképpen ültessünk borbolyát, fagyalt, kecskerágót, mogyorót, esetleg borostyánt, orgonát, vagy tiszafát.

A sünök éjszakai állatok, ilyenkor viszont számos kártevőt fogyasztanak el - fotó: pexels.com

Mi legyen a sünökkel?

Nemcsak a madarak és a rovarok lehetnek hasznosak, hiszen a sünök jelenléte ugyanannyi előnnyel jár. Rengeteg kártevőt esznek meg az éjszakák során, ehhez azonban vegyszermentes kertre és búvóhelyre van szükségük. Ők is szeretik a magas növényzetekből álló kerteket, a rőzsehalmot, a cserjéket, sövényeket, ahol könnyen elbújhatnak.

A sünök éjszakai állatok, így nappal és télen mély álomba szenderülnek. Ilyenkor védett helyre vackolják be magukat, így lehetőleg óvatosan nyírjunk füvet és a levélhalmokat se piszkáljuk meg, főleg az őszi időszakban. Ahogy a madarak, úgy a sünök is hálásak lesznek a rendszeres itatásért.