Az indiai orvoslás már Kr. e. 6000 körül használta, Európában a közelmúltban lett népszerű. Az ájurvédikus orvoslás a prána, azaz az életenergia növelésére használja, és mivel napjainkban egyre többen fordulnak a keleti, természetes gyógymódok felé, az ashwagandha egyre nagyobb népszerűségnek örvend – írja a greendex.hu.

Az ashwagandha jellemzői

Indiai téli cseresznye vagy indiai ginzeng néven is ismert, és az ájurvéda szerint elősegíti a testi és a lelki egészség fiatalos állapotát, és növeli a boldogságot. Képes fokozni a stresszel szembeni ellenálló képességet, ellensúlyozza a káros fizikai, kémiai, biológiai stressz hatásait, azaz segít alkalmazkodni a stresszes körülményekhez.

A szanszkrit ashwagandha jelentése „a ló illata", amely a gyógynövény illatára és erőnövelő képességére utal.

Az ashwagandha növény egy kis, sárga virágú cserje, amely Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos. Piros bogyós növény, de a gyógyászatban a gyökerét és a levelét használják. Az ájurvédikus gyógyászatban ghível, azaz tisztított vajjal vagy mézzel hígítva fogyasztják.


Jótékony hatásai

Az alábbiak kezelésére használják:

feszültség, szorongás, fáradtság, fájdalom, bőrbetegségek, cukorbetegség, ízületi gyulladás, alvászavarok.

Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy az ashwagandha jótékony hatással lehet a sportteljesítményre, valamint az izomerő növelésében is segíthet, javítja a fizikai állóképességet és védi a szív egészségét is. Segíthet továbbá csökkenteni bizonyos mentális problémák tüneteit, például a depressziót is. Egy 2021-es kutatás eredményei alapján az ashwaghanda segíthet az álmatlanság és bizonyos neurológiai problémák kezelésében.

Feltételezések szerint a vércukorszintre is jótékony hatással lehet, azonban ezzel kapcsolatban még kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre.

A gyógynövény hatékony lehet a kognitív funkciók javításában is, azaz jobb figyelmet, gyorsabb reakcióidőt, jobb memóriát és jobb agyműködést eredményezhet.

ashwaghanda

Az ashwaghanda elősegíti a pihentető alvást – fotó: Pixabay

Bizonyos betegségek esetén nem javasolt a szedése, továbbá az adagolás is eltérő lehet a különböző helyzetekben, ezért mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt beszerezzük a gyógynövényt.