A koleszterinszintünkkel érdemes tisztában lennünk. Ha ugyanis túlságosan magas, annak sokáig nincsenek testi tünetei. Amikor pedig már vannak, akkor óriási bajt is okozhat. Azonban szerencsére vannak olyan növények, amelyekre számíthatunk a magas koleszterinszint esetén is.
Ez a sárga kincs segít a koleszterinszintünk kordában tartásánál is
A kurkumáról elsőként a sárga színe fog eszünkbe jutni, pedig ennél sokkal többet tud. A magyar konyhában nem túl gyakran használjuk, de annál inkább találkozhatunk csodás aromájával, ha kedveljük az indiai ételeket. A kurkuma ugyanis a curry fűszerkeverék fontos eleme.
A kurkumát nem csak szép színe és finom íze, hanem gyógyító hatása miatt is használják. A kurkuma fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik. A gyökeret és a szárat megszárítják, aprítják, sajtolják. A kinyert levet gyógyitalként fogyasztják, vagy hajpakolásnak használják, míg a szárát főzve, majd szárítva porrá őrlik, és fűszerként használják.
A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, és támogatja a kollagén termelődését. Ezen kívül fokozza a vérkeringést, és köhögéscsillapító hatása is van. Serkenti az immunrendszert, csökkenti a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét, emellett kiváló antioxidáns és gyulladásgátló.
A vesénk is hálás lesz érte, mivel vízhajtó hatása miatt jótékonyan hat annak működésére. A kurkuma csökkenti a vércukorszintet, és a koleszterinszintet is. Az emésztésünkre is jó hatással van. A kurkumint, aminek gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatása van, Délkelet-Ázsiában régóta használják gyomorproblémák ellen.
A kurkumin azonban még ennél is többet tud, hiszen javítja a memóriát és a hangulatunkat. Az American Journal of Geriatric Psychiatry-ban közzétett kutatás eredményei igazolják, hogy a kurkumin jó hatással van a demenciában szenvedő emberek memória-teljesítményére, és az Alzheimer kórban szenvedő emberek számára is jótékony hatással bír.
A kurkuma az ízületi problémákkal, gyulladásokkal és különféle mozgásszervi panaszokkal küzdők számára is megoldást jelenthet. Azonban a kurkumát ne alkalmazzuk, ha véralvadásgátló gyógyszereket szedünk, mert csökkentheti azok hatását. Szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, és támogatja a kollagén-termelődést, ezért külsőleg és belsőleg is használhatjuk.
A kurkuma segít kordában tartani a koleszterinszintünket. Fotó: Shutterstock
Légzési nehézségek esetén kurkuma-főzettel inhaláltak, mivel az mézben feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású. A kurkumin laborkörülmények között gátolta a ráksejtek osztódását és szétvándorlását.
A kurkumát gyakran kapszulába zárt, koncentrált formában kínálják, azonban sajnos a szájon át adott kurkumin legalább 90 százaléka kárba vész, és nem szívódik fel. Az elfogyasztott kurkuma nagy része a bélben és a vastagbélben marad, azonban itt sokféle jótékony hatást tud kifejteni. Szabályozza a bél baktériumflóráját, gyulladásgátló hatása van, megvéd a nyombélfekély vagy a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól.
Fontos tehát, hogy ha célzottan, kapszula formájában kívánjuk szedni a kurkumint, mindenképp kérjük ki szakorvos véleményét. Fűszerként pedig próbáljuk meg beilleszteni az általunk készített ételekbe, hiszen különleges íze mellett gyógyhatására is számíthatunk.
Mi a koleszterin?
A koleszterin nem káros a számunkra, sőt, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyag, amely minden sejtünkben megtalálható. Egy zsírvegyület, amelyet részben a máj termel, részben pedig az ételekkel kerül a szervezetünkbe. Van jó és rossz koleszterin is. Csúf koleszterinről még nem szereztünk tudomást. A valóságban azonban a jó és a rossz koleszterinre is nagy szüksége van a szervezetünknek. A legtöbb esetben azt gondoljuk, hogy ez nem egy olyan probléma, amivel foglalkozni kell. De az igazság az, hogy ez a betegség észrevétlenül támad, de ha időben felismerjük, tehetünk ellene.
A különbség közöttük az, hogy van alacsony és nagy sűrűségű lipoprotein. Az alacsony sűrűségű esetében a zsírsejtek egy része beépülhet az erek falába, ami érrendszeri betegségeket okozhat. Ezzel szemben a nagy sűrűségű lipoprotein felveszi a vérben és a sejtekben lévő, felesleges koleszterint és visszaviszi a májba, ahonnan kiválasztódik, ezzel védve az ereket a lerakódás ellen.
Ha az érfalakon lerakódik a felesleges koleszterin, érszűkület alakul ki, aminek következményeként az erek nem képesek elegendő vért szállítani. Ezáltal a sejtek nem kapnak elegendő oxigént, amely károsítja a szerveket.
Ezt ne edd, ha jót akarsz magadnak!
Fontos, hogy odafigyeljünk, melyik ételek hatnak károsan a koleszterinszintünkre. Emiatt ne fogyasszunk túl sok zsíros húst, vajat, tojást, és zsírban gazdag tejet. Kerülnünk kell továbbá a bő zsiradékban sült ételeket is.A baromfihúsról távolítsuk el a bőrt, és fogyasszunk minél kevesebb félkész- és készételt. A pálma- és a kókuszolaj is növeli a koleszterinszintet, és csökkenteni kell a cukorfogyasztást is. A chips és a sós snackek is tiltólistán vannak.
A kurkuma, mint dísznövény
Hazánkban a kurkumának nevezett fűszer alapanyaga és a kurkuma, mint dísznövény, nem ugyanaz, bár közeli rokonságban állnak egymással. A fűszerként használt kurkuma a Curcuma longa, melynek gyökeréből nyerik ki az értékes fűszert, míg dísznövény változata a Curcuma alismatifolia.
A kurkuma igazi trópusi növény, így nagyon kedveli a meleget és a fényt. Mivel 15 Celsius-fok alatt a növény megfázik, így csak nyáron nevelhetjük a szabadban. Éppen ezért érdemes cserépben tartani, hiszen így ősszel igazán egyszerű védett helyre vinni.
A kurkuma dísznövény számára az ideális a termőföldből, tőzegből, és homokból álló keverék, a lényeg, hogy enyhén savanyú legyen. Közepesen vízigényes, pangó vízben semmi esetre sem állhat.
Virágzási ideje hosszú, így ha igazán jól érzi magát nálunk, akár 3-4 hétig is gyönyörködhetünk a csodás virágaiban. Miután elvirágzott, hagyjuk elszáradni, mely után nyugalmi állapotba fog kerülni. Azonban tavasszal ismét kikerülhet a kertbe, ahol újra elkápráztat minket virágaival.