A zsűrinek közel 400 méz közül kellett kiválasztani a legjobbat. Az Év kiváló magyar méze a Gyékényes Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze lett a XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon - írta meg az MTI.

A legjobb vegyesméz fődíja

Árgyelán János versenyigazgató, valamint az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója, illetve a rendszegény egyik főszervezője elmondta: a Pálfy-Oszkó Méhészet két kategóriában jeleskedett. A nyári virágméz elnyerte a legjobb vegyesméz fődíját is.

A legjobb akácmézet Ballér Róbert készítette Somogyjádon, a legjobb repceméz díját pedig Tojzán Zoltán, pécsváradi méhész vihette haza. Fajtaméz kategóriában a kaposmérői Hanzel Róbert hársméze diadalmaskodott, ugyanúgy, ahogy 2022-ben is. Az egyéb fajtaméz kategóriában pedig Gujka László, szolnoki méhész Ámor méze kapta meg az első helyezett díját.


"A napraforgóméz kategória első helyezettje Ludman Anita lett, aki Nádudvaron méhészkedik. A különleges méz kategória első helyezettje a kiskőrösi Szomor Balázs propoliszos krémméze lett"

– tette hozzá a főszervező.

Innovatív különdíj

2023-ban egy innovatív különdíjat is kiosztottak, amit végül Farkas Róbert nyert el. A harkányi szakember egy méz alapból készített pillecukor miatt vált népszerűvé, amivel a zsűri tagjai még sosem találkoztak.

398 résztvevő

Árgyelán János tájékoztatása szerint a versenyfelhívásra közel 400, pontosabban 398 mintát küldtek be a méhészek. Az ország egész területéről érkeztek finomabbnál-finomabb termékek, amikből aztán a fent említett személyeket díjazták.

Az első körös zsűrizésből csupán 48 minta jutott tovább a laboratóriumi vizsgálati részre, ahol a mézek víz-, pollen-, fruktóz-, glükóz-, valamint pollen-, és az úgynevezett HMG-tartalmát elemezték ki. A HMG-tartalom azt jelenti, hogy a mézet melegítették-, esetleg főzték-e, mielőtt annak mintáját elküldték a zsűrinek.

Az egész országból küldtek be mintákat a versenyre - fotó: pexels.com

Öt szakemberből álló zsűri

Az öt szakemberből álló zsűri a második körben értékelte a mézeket, ahol olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a termékek víztartalma, a színe, a tisztasága, az illata, a csomagolás, a harmónia, vagy éppen az összbenyomás. Ezek alapján alakult ki a fent említett végső sorrend.