Az emberek véleménye nagyon sok mindenben eltér, legyen szó politikáról, kedvenc TV műsorról, vagy éppen a fociról. Azonban egy dologban egészen biztosan mindannyian egyetértünk, mégpedig abban, hogy ha nem lennének szúnyogok, bizony egyáltalán nem hiányoznának. De ahogy jön a várva várt meleg idő, úgy jönnek vele az egyáltalán nem várt szúnyogok. Sőt, manapság már lassan szúnyogszezonról sem beszélhetünk, hiszen az időjárás változása miatt majdnem egész évben megkeserítik az életünket. 

Azonban szerencsére nem kell eltűrnünk a csipkelődésüket, hiszen ilyenkor már elindul a Katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. Azonban mi magunk is nagyon sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb vérszívó érezze jól magát a környezetünkben. Csak egy kis odafigyelésre van szükség.

A szúnyoggyérítés minden évben nagyon fontos feladat

2013-ban hatalmas árhullám vonult le a Dunán és ez extrém mértékű szúnyoginváziót eredményezett. Az állam úgy döntött, hogy az árvízi védekezés mellett az árvíz miatti szúnyogártalom elleni védekezést is a Katasztrófavédelem feladatai közé utalja. Azóta minden évben a Katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést.

szúnyog szúnyoggyérítés

A szúnyoggyérítés egy részét repülőgéppel végzik. Fotó: Pixabay

Mivel a védekezés az egész országra kiterjed, így az sokkal hatékonyabb és olcsóbb. A központi szúnyoggyérítési program azokra a területekre terjed ki, ahol a szúnyoginvázió a legnagyobb méreteket ölti. A munkálatokat a Katasztrófavédelem irányítja, a kezeléseket pedig szakemberek végzik, minden esetben a közegészségügyi hatóság által engedélyezett irtószerekkel. A konkrét felhasználást a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei ellenőrzik.

Azt, hogy melyek azok a területek, amelyek a leginkább érintettek, így mindenképpen ki kell terjeszteni rájuk a szúnyoggyérítést, szakértői vizsgálatok határozzák meg. Ezek a szakemberek entomológusok, vagyis rovartannal foglalkozó szakértők, akik tisztában vannak vele, hol vannak a szúnyogok tenyészőhelyei, és ismerik a kifejlett egyedek előfordulási helyeit is. A gyérítés szempontjából fontos adat az általuk mért csípésszám, továbbá a vízben fejlődő szúnyoglárvák száma, kiegészítve az elmúlt évek ár- és belvízi védekezése során szerzett információkkal, valamint az állampolgárok által az önkormányzatok felé jelzett bejelentésekkel és a bejelentések alapján végzett szakértői vizsgálatokkal.


Nagyon fontos, hogy a szakértők folyamatosan figyeljék a tenyészőhelyeket és az adott időjárási viszonyokat is figyelembe véve állapítsák meg a kezelések helyét és gyakoriságát.

Kétféle szúnyoggyérítést szokás alkalmazni

Az előírások szerint a szúnyoggyérítést kétféle technológiával végzik.

1. Biológiai lárvagyérítés földi, vagy légi kijuttatással

A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe - tudjuk meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatásából. A kisebb vízfelületekre járműre szerelt nagynyomású permetezővel, a nagyobb vízfelületekre pedig repülővel juttatják ki a készítményt.

A szertől nem kell tartani, hiszen környezetbarát, és az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, csak az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával.

A folyók áradása után, és a nagyobb esőzéskor nagyon sok pocsolya keletkezik, amelyek nem közelíthetők meg, azonban a légi kijuttatás sem vezetne eredményre, mert a fák lombjai megakadályoznák a készítmény célbaérését. Nem lehetséges tehát kizárólag biológiai eljárással védekezni a szúnyogok ellen.

2. Kémiai szúnyoggyérítés földi kijuttatással

A kémiai szúnyoggyérítés során egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi úton, azaz gépjárművön rögzített berendezések segítségével. Az eljárás történhet melegködképzéssel, amikor az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös. Azonban figyelembe kell venni, hogy a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos.

szúnyog

A szúnyogok sok betegséget terjesztenek. Fotó: Pixabay

A másik lehetőség az ULV eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, ezért a közlekedést sem zavarja. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást.

Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, és az a kijuttatás után néhány órával lebomlik. A kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyoggyérítés, de a szakemberek mindig előre tájékoztatják a méhészeket a beavatkozásról. Korábban légi kezeléseket is alkalmaztak, azonban a légi kijuttatásra engedélyezett szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt, így a továbbiakban ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tisztifőorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni.

Azonban nem elég ölbe tett kézzel várnunk, hogy megvédjenek minket a szúnyogoktól. Nekünk is oda kell rá figyelni, hogy hogy a szúnyogok szaporodását a lehető legnagyobb mértékben akadályozzuk meg az otthonainkban.

A szúnyoggyérítés nyomában

IA biológiai szúnyoggyérítéshez használt szer egy baktérium által termelt fehérjét tartalmaz. Ezt a készítményt juttatják a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek, és amelytől elpusztulnak. Ez az eljárás minden más élőlényre teljesen ártalmatlan, a kijuttatott dózisban az árvaszúnyogokra is.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát, és ez alapján tervezik meg a szúnyoggyérítést. A tervezett szúnyoggyérítések elérhetők a Katasztrófavédelem weboldalán.

Ismerd meg az ellenséget

A szúnyogok nagy többsége nappal csendesen pihen, de amint leszáll az est, semmivel sem összetéveszthető hangjukkal adják tudtunkra, hogy kiéhezve várják a találkozást. Az sem vígasztal minket, hogy csak a nőstény szúnyog vérszívó, amelyik tűszerű rágószervével felsérti a bőrt, és megszívja magát vérrel.  A csípés erősen viszket, ha pedig kivakarjuk, a helyén sebek és hólyagok keletkezhetnek, melyek könnyen elfertőződnek. Így érdemes inkább megelőzni a bajt.

A szúnyogok nagyon kedvelik a meleg, nedves környezetet. Általában májustól szeptemberig keserítik meg az életünket, de ez az időszak sajnos kitolódhat. A szúnyogok általában csupán 1-6 hétig élnek, azonban sajnos bőven van utánpótlás. Idegesítő zümmögésük nem más, mint nászra hívó hang. A sikeres peterakáshoz pedig szükségük van a vérszívásra.

levendula szúnyog

A levendula kiváló a szúnyogok ellen. Fotó: Pixabay

A szúnyogok csípésük által többféle súlyos betegséget terjesztenek, a viszketés miatt elkapart csípések pedig újabb fertőzések melegágyai lehetnek. Nem csak ránk, emberekre, de házikedvenceinkre is komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen bőr- és szívférgességet is terjeszthetnek.

Míg az állatoknak okozott bőrférgességet egyszerűbb, addig a szívférgességet nagyon nehéz kikezelni, és sokszor az állat életébe is kerülhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az állatokat védjük a számukra kifejlesztett, szúnyogok elleni cseppel, tablettával vagy nyakörvvel, és magunkat is védjük a szúnyogokkal szemben.

Soha ne használjunk az állatainkra nem kifejezetten a számukra kifejlesztett szúnyog elleni készüléket, és ne keverjük a kutyák és macskák számára használható szereket sem, mert az állatok életébe is kerülhet!

Így védjük meg magunkat a szúnyogokkal szemben

1. Ha a kertünket rendben tartjuk, rendszeresen nyírjuk a füvet és arra is ügyelünk, hogy ne legyen fedetlen az esővízgyűjtő hordó, máris sokat tettünk azért, hogy minél kevesebb szúnyoggal kelljen megosztani az otthonunkat.

2. A szúnyogok szeretik a rivaldafényt, így ügyeljünk rá, hogy este csak akkor gyújtsuk fel a villanyt, ha szúnyogháló van az ablakokon, vagy már becsuktuk a nyílászárókat. Ha pedig a kertben támad kedvünk romantikázni vacsora után, akkor a sima gyertya helyett inkább a szúnyogriasztós változatot helyezzük előtérbe. Azonban arra ügyeljünk, hogy soha ne hagyjuk őrizetlenül az égő gyertyákat.

3. A kapcsolatunk akkor lesz olajozott a szúnyoggal, ha tudjuk, melyek azok az olajok, amelyeket messzire kerül. A levendula, citrom, fahéj, ánizs, menta, vagy eukaliptusz illóolaj kiváló védelmet nyújt. Tegyünk egy keveset a csuklónkra és a bokánkra, azonban előtte mindenképpen győződjünk meg róla, hogy nehogy allergiásak legyünk rá.

4. A zsálya illata sem a szúnyogok kedvence, így ha egy tálkába meggyújtjuk, a füstje kiválóan elkergeti a szúnyogokat.

5. Széllel szemben még a szúnyognak sem megy. Így hát kapcsoljunk be egy ventilátort, ezzel jelentősen le tudjuk csökkenteni annak az esélyét, hogy a közelünkbe juthassanak.

Ezekkel a növényekkel messzire űzheted a szúnyogokat

1. levendula nagy ellensége a szúnyogok mellett a legyeknek és a molyoknak is. Ráadásul a levendula igazi három az egyben: egyszerre dísz-, fűszer- és gyógynövény. Jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést, így a legtöbb esetben nem is kell öntözni, megelégszik a természet adta csapadékkal. A túlságosan száraz időszakokban azért gondoskodjunk a vízellátásáról.

2. A citromfű igazi nyári illata nagyon kellemes nekünk, de annál kellemetlenebb a szúnyogok számára. Ráadásul a védelmét magunkkal is tudjuk vinni, csak dörzsöljük szét a levelét a tenyerünkben. Évelő növény így elég egyszer elültetni. A palántákat áprilisban lehet elültetni a szabadban, 45 cm tőtávolságra és ugyanennyi sortávolságra.

3. A büdöske, vagyis a bársonyvirág nem véletlenül kapta a nevét, hiszen az illata nem mondható éppen kellemesnek. Azonban ezt könnyen megbocsájthatjuk neki, hiszen elűzi vele a szúnyogokat is. Ráadásul vidám színével feldobja az egész kertet..

4. A muskátlik segítenek elűzni a szúnyogokat. A muskátli szereti a fényt, de tűző napfényre ne tegyük. Az öntözésnél vigyázzunk rá, hogy ne legyenek vizesek a levelei, mert azok sajnos gombák és bacilusok támadásainak lesznek kitéve. Éppen ezért locsoljuk inkább reggel, hogy estére meg tudjanak száradni a véletlenül vizessé vált levelei is.

5. A macskamenta, a csobormenta vagy a borsmenta csak számunkra kellemes illatú, a szúnyogok inkább elmenekülnek előle. Érdemes a házunk köré ültetni, vagy kis csokorban felakasztani az ajtófélfára, vagy az ablakpárkányra.

6. A bazsalikom illata morzsolás nélkül is jól érezhető, ezért könnyen távol tartja a rovarokat. A bazsalikom nagyon kedveli a meleg, félárnyékos helyeket. Minél kevesebb fény éri, annál alacsonyabb lesz a levelek illóolaj tartalma.

7. A körömvirág nagyon hasznos gyógynövény, ám erről a szúnyogoknak igazán más a véleménye, így a közelébe se mennek. A körömvirág egyáltalán nem támaszt teljesíthetetlen igényeket felénk, ha az ültetéséről van szó. Tulajdonképpen bárhol megterem. Akár a félárnyékos helyeken is megmarad, de fontos számára, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen. Azonban a legjobban a napfényes helyeket szereti.

Itt az ideje tehát, hogy bevessük a természet erejét a szúnyogok ellen!