Már javában dübörög az eperszezon. A magyarok egyik kedvenc gyümölcsének érése is előbb kezdődött idén, így mindenki epret eszik eperrel. A tavaszi finomság azonban jelentősen megdrágult az utóbbi években, még a "szedd magad" akciók alatt tudunk legolcsóbban gyümölcshöz jutni. Sokan persze pont emiatt fognak saját eper termesztésébe, amit ha sikerül megtartani, akkor jóformán teremni fog.

Az egyik legkiválóbb alapanyag

Az eperről köztudott, hogy az egyik legjobb befőző gyümölcs, amit számtalan módon hasznosíthatunk. Nem, most nem a lekvárról lesz szó, hiszen nem csak ebben a formában tehetjük el a téli időszakra. Amennyiben van saját eprünk, hozzájutottunk egy nagyobb adaghoz, esetleg sikerült olcsón beszerezni, akkor érdemes kipróbálni az eperszörpöt, ami cseppet sem unalmas, sőt, igen ízletes - írta meg a Hellovidék.

Mivel az eper szezonja alig pár hétig tart, így júniusban már nem sok esélyünk van finom darabokat vásárolni vagy szedni. Érdemes tehát minél többet eltenni belőle, amíg még tart a dömping. A kötelező tartósítási módszerek mellett szívből ajánljuk a szörpöt, amit fogyaszthatunk természetesen nyáron is, de télre szintén kiváló vitaminforrás.


Bodzavirágos eperszörp

Az eperben az a legjobb, hogy lekvár és szörp egyszerre készülhet belőle. Ha tehát lekvárkészítés során megmaradt nagyjából 1-1 liter frissen facsart eperlé és nem ittuk meg egyben az egészet, akkor lehetőségünk van arra, hogy készítsünk belőle egy ízletes szörpöt. A legjobb bodzavirággal felturbózva, hiszen általában egyszerre érnek be.

Ehhez mindössze 1 liter eperlére, 1 kg kristálycukorra, 10 darab bodzavirágra, 1 db bio citromra, valamint 1 liter vízre, és 1 ek citromsavra van szükség.

A frissen szedett bodzavirágokat hagyjuk egy kicsit a pulton, hogy a rovarok elvándoroljanak róluk. Véletlenül se öblítsük le őket, hiszen így nem marad rajtuk az értékes virágpor. Tegyük fazékba a felkarikázott bio citrommal és öntsük fel kb. 1 liter vízzel. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe, ennek hatására a bodzából kiáznak az ízek. Másnap vegyük ki, szűrjük le, facsarjuk ki alaposan a virágokat. Öntsük a maradék léhez az eperlevet, majd ehhez a szörpalaphoz adjuk hozzá a cukrot és főzzük fel.

Nyáron jeges vízzel az igazi - fotó: pexels.com

Amint megvan ez a sűrű, epres cukorszirup, kóstoljuk meg, végül egy kis mennyiségű citromsavval állítsuk be a savasságot. Tegyük a szörpöt üvegekbe, majd száraz dunsztban hűtsük ki őket, utána mehetnek a kamrába, ahol aztán akár évekig elállnak.