A korallvirág csodás dísze lehet az otthonunknak. A mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz vagy a fagyöngy egyértelműen hozzátartoznak az ünnepeinkhez. De a korallvirág is méltó dísze lehet az ünnepi asztalnak, sőt, azon kevés szobanövények közé tartozik, amelyek egész éven át képesek virágozni, ha jól érzik magukat otthonunkban.

A korallvirág nem támaszt felénk túl nagy igényeket, de ha azt a pár apróságot betartjuk, amire szüksége van, egész évben tavaszt varázsol az otthonunkba. Ráadásul még azt is elérhetjük nála, hogy karácsonykor biztosan virágozzon. Ehhez persze lehet, hogy egy kis időre be kell zárnunk minden nap a szekrénybe, de ez még egy okkal több, hogy kíváncsiak legyünk erre a kivételes növényre. Mert nincs még egy ilyen növény, mint a korallvirág. Éppen ezért nagyon is megéri megismerni és helyet adni neki az otthonunkban.

Erre ügyelj a korallvirág gondozásakor!

A korallvirág apró szobanövény, de annál mutatósabb. Magassága mindössze 30-35 cm, levelei húsosak és csodás fényük van. A virágai akár sárgák, akár rózsaszínűek, vagy akár skarlátvörösek is lehetnek. A karácsonyi asztalon leginkább a vörös színű változat mutat jól. Azonban ahhoz, hogy igazán hosszú ideig virágozzon, néhány dologra oda kell figyelni.

piros korallvirág

A korallvirág csodás dísze lehet a karácsonyi asztalnak. Fotó: Pixabay

1. A korallvirág nagyon szereti a fényt, de a közvetlen napsütést egyáltalán nem viseli jól. Csak akkor virágzik rendszeresen, ha naponta legalább 14 órát sötétben tölt, ezért is szereti nagyon a telet. Az újravirágoztatásához legalább 4-6 héten keresztül, minden nap 14 órán át tartsuk sötétben a növényt. Akár le is takarhatjuk, vagy betehetjük a szekrénybe. A fennmaradó 10 órában azonban szüksége van fényre. Amint megjelennek a korallvirágon az első bimbók, neveljük tovább a korallvirágot a megszokott módon.

2. A korallvirágnak télen 15 Celsius-fok körüli hőmérsékletre van szüksége. Ha nagyon magas a hőmérséklet számára, akkor a levelei hervadni kezdenek, a tűző nap pedig megperzselheti őket, ellenben ha kevés fényt kap, a levelei elveszítik csodálatos fényüket és színüket.


3. Vízigénye nem nagy, de amennyiben fűtött szobában tartjuk, úgy naponta meg kell öntözni langyos vízzel. Az öntözésre kényes, így fontos, hogy soha ne álljon pangó vízben és hogy két öntözés között legalább annyit várjunk, hogy földjének felszíne megszikkadjon, és egy kicsit megrepedezzen. Mindig lágy vizet használjunk a korallvirág öntözéséhez, és nagyon vigyázzunk rá, hogy az soha ne érje a növény leveleit és virágait.

Ahhoz, hogy folyamatosan virágozzon, nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk ki az öntözést, azonban a téli hónapokban az öntözésen kívül semmilyen táplálást nem igényel. De amint eljön a tavasz, kéthetente adjunk neki tápoldatot.

4. A többi szobanövénnyel szemben a korallvirág inkább nyáron szűkölködik virágokban. Ilyenkor leginkább a növekedésre fordítja az energiáit.

5. Habár nyáron szívesen tölti az idejét a kertben, télen nem ajánlott 10 Celsius-fok alatt tartani, mert ekkor lehullajtja a leveleit, és nem fog virágokat hozni.

6. Ha azt szeretnénk, hogy a korallvirág karácsonykor virágozzon, akkor szeptembertől kezdődően legalább éjszakánként teljes sötétségben kell tartani. Ősszel segítsük tápoldattal a növényt, hogy minél több virágot tudjon majd hozni.

7. Távolítsuk el az elszáradt virágokat a korallvirágról, így a növény ezekre a hajtásokra már nem pazarol energiát, hanem azt az új virágokra tudja koncentrálni. A korallvirágot érdemes két-három évente átültetni. Ilyenkor válasszunk az eredetinél eggyel nagyobb méretű cserepet, és kaktuszföldbe ültessük át.

8. Ha azt szeretnénk, hogy a korallvirág szép bokros legyen, akkor vágjunk vissza a hajtásaiból és az alsó levelekből egy jelentősebb részt.  A metszés segítségével a fényhiányos helyen megnyúlt hajtásokkal rendelkező korallvirágok is helyrehozhatók.

Virágzási időben csak a száraz virágokat szabad eltávolítani, és a sérült leveleket. A virágszárakat a második vagy harmadik levélig vágjuk vissza, így a növény ösztönözve lesz az elágazásra, és jóval teltebbé válik. A virágzás után metsszük vissza a korallvirágot úgy, hogy eltávolítjuk a szárak hosszának az egyharmadát. Az elhalt vagy sérült szárakat metsszük le a tövüknél. A metszéssel a szárak növekedésének irányát is meg tudjuk változtatni, így a kívánt irányban vágjuk le a szárat a nódusz felett, 45 fokos szögben.

Így lehet több korallvirágod

A korallvirágot legegyszerűbben hajtásdugványozással szaporíthatjuk. A gyökeres hajtások 2-3 hónap múlva már elkezdenek virágozni, és folyamatosan gyönyörködhetünk a virágaiban.

Vágjunk le a növekedési ciklusban, vagyis nyáron, egy életerős levelet, vagy hajtást. Ehhez elég egy 5-10 centiméternél nem nagyobb hajtás. A gyökereztetéshez vágjuk le róla az alsó leveleket, mert így több tápanyagot és erőt tud fordítani arra, hogy gyökérkezdeményeket hozzon. A levágott hajtást úgy ültessük el, hogy az alsó leveleket teljesen fedje be a föld. Fontos, hogy öntözzük, bár jóval kevesebb vizet igényel, mint a kifejlett növény.

korallvirág sárga cserép

A korallvirágot néha nem árt a szekrénybe zárni. Fotó: Pixabay

Ha megfelelő körülményeket biztosítottunk számára, a hajtások két héten belül gyökeret fognak hozni. Ezután még két hétig tartsuk őket árnyékos, lehetőleg melegebb helyen, majd földlabdával együtt ültessük el egy cserépbe. Ezután pedig hosszú időn át gyönyörködhetünk szépségében.

Ettől óvd a korallvirágot

A korallvirágot megtámadhatják a viaszos pajzstetvek és a levéltetvek. De ha túl sok napfény éri, az sem tesz jót neki, hiszen levelei megéghetnek. Ellenben, ha túlságosan sokáig tartjuk sötétben, elveszíti levelei színét és fényét. Ha a szárak túl puhákká váltak, akkor valószínűleg túlöntöztük, ilyenkor egy ideig ne öntözzük a korallvirágot.

Ha súlyosabb gyökérrothadás lépett fel a túlöntözés hatására, akkor távolítsuk el a beteg gyökereket, a megmaradt gyökérzetet pedig kezeljük gombaölő szerrel. Ezután ültessük át a korallvirágot, és ügyeljünk a túlöntözés elkerülésére.

Virágokban gazdag korallvirágot kívánunk!