A hosszú tél után már alig győztük kivárni a tavaszt, hogy végre kijuthassunk a kertbe, és hirtelen már itt is van a nyár. A kerti teendők pedig, habár rengeteg időt szánunk rájuk, nem hogy fogynának, hanem egyre csak gyarapodnak. De hát pontosan erre vágytunk télen, úgyhogy vegyünk egy nagy lélegzetet, és nézzük át, milyen feladatok várnak ránk a kertünkben júniusban.

Ha ugyanis ezeket mind sorban elvégezzük, egészen biztosan örömmel fogjuk szüretelni és feltálalni a finomságokat a családunknak, barátainknak. Azonban egyről ne feledkezzünk meg. A kert nem csak munkát, de pihenést, feltöltődést és kikapcsolódást is jelent, gondoljunk hát rá így is, és adjunk magunknak pihenőidőt is a kertben.

1. Szedjük le a szamócát

Érdemes minden nap átnézni, hogy melyik szamóca érett meg, és azt rövid kocsánnyal leszedni. Ha nem így teszünk, a gyümölcs nagyon hamar meg fog rohadni. Mivel a szamóca nem képes utóérésre, ezért a tökéletes érettség pillanatában szedjük csak le.

Azonban nem elég betakarítani a termést. A szamócabokrot rendszeresen öntözni kell, és pótolni kell számára a termés hozatalával elveszített tápanyagokat. Figyeljünk arra is, hogy egészséges maradjon, így ha fertőzés jeleit látjuk, permetezzük le. A szamócapalántákat augusztusban telepíthetjük át az új ágyásukba.

szamóca szedés

A szamócát a tökéletes érettségi állapotában kell leszedni. Fotó: Pixabay

2. Öntözni, öntözni, öntözni!

Az aszályos időszakok miatt mind a fű, mind a növények nagyon igénylik a rendszeres öntözést. Érdemes ezt reggelre időzíteni, így egész nap hidratáltak lehetnek a növényeink. Ha tehetjük, ne csapvízzel öntözzünk, hanem gyűjtsük az esővizet.

Az öntözés mértékét mindig az adott nap időjáráshoz kell igazítanunk. Éppen ezért, ha automata öntözőrendszert használunk, azt érdemes eszerint átprogramozni. Fontos az is, hogy milyen a talaj, hiszen amíg a kötött talajon öntözéskor vízszintesen terül a folyadék, addig a homokos talaj rögtön beissza azt, így a vízcseppek ebben az esetben függőlegesen mozognak.


Ne locsoljuk naponta a gyepet, csupán akkor, ha valóban nagyon meleg van, és tartósan 30 Celsius-fok feletti a hőmérséklet. Ha feleslegesen öntözzük a gyepet napi rendszerességgel, akkor a gyökerek meg fogják szokni, hogy rögtön a talaj felső rétegeiből táplálkozhatnak, és nem nyúlnak le mélyebben a gyökerek, még az ínséges időszakokban sem.

A füvet a nyári, meleg időszakban ne öntözzük este, ekkor ugyanis a talaj fel van melegedve, és a víz hatására nagy lesz a kipárologtatás, így a fű hamarosan a gombás fertőzések melegágya lehet. Időzítsük inkább az öntözést reggelre.

3. Védjük meg az őszibarackot

Az őszibarackfákra sajnos nagyon sok veszély leselkedik ebben az időszakban. A levélfodrosodás, a lisztharmat, a levéltetű és a keleti gyümölcsmoly is támadásba lendülhet júniusban. A legjobb védekezés a támadás, így ne sajnáljuk tőlük a permetezést. Azonban nagyon ügyeljünk rá, hogy mindenképp tartsuk be az élelmezésegészségi várakozási időt.

4. Folytassuk a vetést és palántázást

Júniusban elvethetjük a csemegekukoricát, a babot, a retket és a céklát, és nyugodtan ültessük ki a paradicsom- és a paprika palántákat is. Gondoskodjunk már most az őszi zöldségekről, és bátran vessük el a spenót, a kelkáposzta és a saláta magjait.

5. Takarítsuk be a fűszer-és gyógynövényeket

Ha nem csak frissen szeretnénk használni a gyógy- és fűszernövényeket, hanem az őszi és a téli időszakban is, akkor takarítsuk be őket. A levendulát kössük össze, és fejjel lefelé szárítsuk egy szellős helyen.

6. Pótoljuk a tavaszi virágokat

Az elvirágzott tavaszi virágokat pótoljuk gyönyörű egynyáriakkal. Ne feledkezzünk meg a rózsákról sem, és óvjuk őket a levéltetvektől. Ha azt szeretnénk, hogy az egynyári virágaink csodásan érezzék magukat, fontos, hogy tápanyagban gazdag, gazokban szegény talajba ültessük őket. Érdemes előre megtervezni, milyen virágokat szeretnénk ültetni, és akár egy kis kompozíciót is megálmodhatunk belőlük.

veteményes öntözése

Az öntözés elengedhetetlen júniusban. Fotó: Pixabay

Annak is fontos utánajárni, hogy az általunk választott egynyári virágoknak milyen igényei vannak. Érdemes azonos igényű virágokat választani, hiszen nehezen tudnánk megoldani, hogy az egymástól pár centiméterre lévő fényigényes és árnyékot kedvelő virágok is jól érezzék magukat. A méretüket is érdemes megismerni, hiszen egyrészt úgy mutatnak jól, ha azonos méretű virágok kerülnek egymás mellé, másrészt úgy érvényesül az "élni, és élni hagyni" elv is.

7. Ne engedjünk teret a gyomnak

Folyamatosan ügyelünk a gyomlálásra. Nem csak a zöldségek ágyásaiban, de a virágoskertben is legyen minden gyommentes, hiszen így tudnak szépen fejlődni a növényeink, és így a kártevőknek és a betegségeknek is jóval kisebb az esélye. Ráadásul a szemünknek is jobban esik egy szép, rendezett kert látványa.

8. Vegyük fel a harcot a kártevőkkel

A nyár sajnos nem csak szépet és jót tartogat. Nem csak mi vártuk a meleget, hanem a kártevők is. Júniusban kezdi meg az almamoly a petéi lerakását, így érdemes csapdákat kihelyezni. Folyamatosan figyeljük a növényeinket, hogy már az első jeleket észre vegyük, és a lehető leggyorsabban meg tudjuk kezdeni a szükséges kezeléseket.

Ne ültessük túl közel egymáshoz a növényeket, hiszen az a fertőzések melegágya lehet. Alkalmazzuk a vetésforgót, és ügyeljünk rá, hogy három évnél hamarabb semmilyen zöldségféle ne kerüljön ugyanarra a helyre.

Sajnos egészen biztosan meg fognak jelenni a levéltetvek, melyek közül a zöldek a rózsán és az őszibarackon, a feketék a cseresznyén, a szürkék pedig a káposztán és az almán szeretnek elidőzni. Védekezzünk ellenük permetezéssel.

9. Rendszeresen nyírjuk a füvet

Kéthetente nyírjuk le a füvet, mert így a hosszúsága sem nő 4-5 cm-nél magasabbra, és a méhecskék is tudnak dolgozni. A kaszálék viszont soha nem maradhat a gyepen, hiszen akkor az nem jut elég napfényhez, nem járja át jól a levegő, és emiatt gombás fertőzések támadhatják meg. Viszont a kaszálék bekerülhet a komposztba, így minden hasznosításra kerül.

Nyáron azért sem szükséges túl gyakran vágni, mert a tűző napsütés a rövid fűszálakat sokkal gyorsabban tudja kiégetni, mintha a hosszabb fűszálak árnyékot vethetnek egymásra. Fontos, hogy ne időzítsük a fűnyírást esős időszakra, hiszen a víz súlya alatt a fűszálak könnyedén elfeküdhetnek, így pedig nem tudjuk egyenletesen levágni azokat. Ráadásul a nedves fű sokkal jobban ki van téve a különféle fertőzéseknek.

A levágott rész soha ne haladja meg a fű teljes hosszának egyharmadát, különben könnyen megsárgul és rengeteg nitrogént is veszíthet a füvünk. Ahogy egyre hűvösebb lesz az idő, úgy hagyjuk egyre hosszabbra a füvet.

10. A tápoldatozásról se feledkezzünk meg

Ebben az időszakban van a legnagyobb szüksége a növényeinknek a tápanyag pótlására. Érdemes kéthetente beütemezni mind a kerti, mind a cserepes növények esetében. Érdemes ilyenkor átnézni a növényeket, hogy minél hamarabb felfedezzük az esetleges kártevők jelenlétét. Az elszáradt virágokat távolítsuk el a virágainkról, hogy minden energiájukat az új virágok hozatalára tudják fordítani.

fűnyíró kert

A fűnyírást kéthetente érdemes elvégezni. Fotó: Pixabay

Júniusban nemcsak a megszokott nitrogén tartalmú szerves- és műtrágyákra van szüksége a növényeknek, hanem olyanokra is, amelyek foszfátot tartalmaznak, mely a virágok megtermékenyüléséhez szükséges, és kálit, mely a cukor, az íz-, az illat- és zamatanyagok kialakulásához szükséges.

Szükség van még mikroelemekre is, amelyek megvédik a növényeket a különféle hiánybetegségekkel szemben. Mivel a növények csak a vízben oldott tápanyagokat képesek hasznosítani, fontos a rendszeres öntözés is.

11. Metsző éles logikával ne tegyük messzire a metszőollót sem!

Júniusban jön el az őszibarackfák zöldmetszésének ideje, amikor el kell távolítani az egymást keresztező, sűrű hajtásokat, hogy szellős koronát alakítsunk ki. Így kell eljárni a fiatal cseresznye- és meggyfák esetében is.

A szőlőtőkékről metsszük le a sűrűn álló és a fürt nélküli hajtásokat. Törjük ki a hónaljhajtásokat, ahogyan a paradicsomnál se feledkezzünk meg a kacsolásról. Kellemes kertben eltöltött időt, és bőséges termést kívánunk!