Nyáron mindannyian szívesen gyönyörködünk a kertünkben nyíló virágokban. Azonban nem csak a szemünk lakhat jól velük, hanem mi is, legalábbis némelyikükkel. Az ehető virágok igazán széppé és finommá varázsolják az ételeinket, ráadásul igazi változatosságot csempésznek a táplálkozásunkba. A legtöbb pedig, azon kívül, hogy igazán szép és finom, még egészséges is.

Ezeket a lépéseket tartsd be, ha ehető virágot szeretnél fogyasztani

1. Nagyon fontos, hogy csakis olyan virágot fogyasszunk, amelyik ehető. Ezért mindenképpen szükséges, hogy felismerjük az adott virágot. Ha kell, kérjük ki szakértő tanácsát, mert a hiba akár életveszélyes is lehet!

2. Olyan virágot fogyasszunk, amelyet nem kezeltek vegyszerrel. Így érdemes, ha inkább saját magunk ültetjük el a virágokat, hogy ebben egészen biztosak lehessünk.

3. Ha szedjük a virágot, akkor azt soha ne az út mentén tegyük, hiszen ott rengeteg szennyeződés éri.

ehető virágok villán

Csakis olyan virágokat együnk meg, amelyekről pontosan tudjuk, hogy ehetők. Fotó: Shutterstock

4. Mindenképp tisztítsuk meg a virágot, mielőtt elfogyasztjuk. Ne feledjük, sok bogár és rovar járhatott már rajta.

5. Allergia esetén semmiképp se próbálkozzunk ehető virágok fogyasztásával.

6. A legjobb, ha frissen szedjük le és fogyasztjuk el a virágokat, de némelyik szárítva is megőrzi aromáját és gyógyhatását.

Ezek közül a virágok közül bármelyikből falatozhatsz

Ha jól összeválogatjuk a virágokat, akár egész évben rendelkezésünkre állhatnak az ehető virágok a kertünkben. Az alábbi virágok közül nyugodtan válogathatunk, és ízesíthetjük, díszíthetjük velük ételeinket.

1. Árvácska

Az árvácska már kora tavasszal szépíti kertünket, így már akkor hozzá lehet férni, amikor a zöldségfélék nagy részére még várni kell. A teljes virág fogyasztható. Aromája enyhén mentolos. Kiváló előételként, és süteményeket is remekül lehet vele dekorálni.

Az árvácskának számtalan színváltozata fellelhető, így nagyon kedvelt növény a kiskertekben is. Nagyméretű virágai selymes felületűek, és igazán szépen díszítik a balkonládákat. A világos vagy félárnyékos helyet kedveli. Az árvácska számára fontos a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talaj, és mérsékelt öntözést igényel.

Magról nagyon könnyen szaporítható, amelyet kora tavasszal tehetünk meg. A magról nevelt árvácska 6-8 hét után már kiültethető, és a vetéstől számított 12 hét múlva gyönyörködhetünk a virágaiban.

2. Gyermekláncfű

A pitypang sokakat kikészít, amikor belepi a füvet, azonban nagyon hasznos növény. A virága, a levele, és még a gyökere is ehető. A pitypang virágát kirántva ízletes, ropogós finomságot kapunk, de készíthetünk belőle szörpöt, szirupot, vagy teát is.

Leveleiben magas az A-vitamin tartalom, de C-, B-, és D-vitamin is található benne. A gyermekláncfűből készült tea kiváló hatással van a májra és az emésztőrendszerre. Szára nyersen fogyasztva szintén segíti a máj működését, és a májgyulladások ellenszere, habár az íze elég keserű.

A gyermekláncfű bőségesen tartalmaz cinket, vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot. Minden része fogyasztható,  a gyökere, a levele és a virága is bátran felhasználható. Segíti a vesénk működését, segít megelőzni a veseköveket, a húgyutak gyulladását, fertőzését is.

Magas az antioxidáns-tartalma, így védi a sejtjeinket a káros szabad gyökök hatásaitól. Segít megelőzni a daganatos betegségeket. A cukorbetegeknek is segít, mert serkenti a hasnyálmirigy működését és segít a vércukor-szint kiegyensúlyozásában is.

3. Ibolya

Az ibolyát akár jégkockába is beletehetjük, így igazán dekoratív italokat kínálhatunk a vendégeinknek. De kandírozva is igazán finom. A belőle készített szörp nem csak ízletes, de még illatos is. Erzsébet királynőnek a kedvenc virága és színe is az ibolya volt, és még fagylaltot is készítettek neki belőle. De még az egyszerű vajas kenyeret is műalkotássá és csodás csemegévé képes varázsolni.

Gyógyító hatása is kiváló, hiszen köptetőként is használhatjuk, és nyugtató hatása van. A belőle készített illóolaj az egyik legdrágább olaj, és a parfümkészítés egyik fontos alapanyaga.

4. Körömvirág

A körömvirág tea formájában gyulladáscsökkentő, sebfertőtlenítő és  vérzéscsillapító, mely kiváló a visszér, az aranyér, a napégés, a rovarcsípések, a pattanások és fekélyek kezelésére, de bőrkeményedések esetén is alkalmazni szokták. Friss levei hatásosak műtéti hegekre öregkori májfoltokra és lábgombára.

ehető virág tortán

Az ehető virágok nem csak díszítik, de finomabbá is teszik az ételeket. Fotó: Shutterstock

Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, lázcsillapító és látásjavító is egyben, hiszen tisztítja a szemfenék ereit. Külsőleg visszérgyulladásra, sebek és bőrelváltozások gyógyítására használják, de hegesítő tulajdonságai miatt kiválóan alkalmas zúzódásoknál, ekcémák, kelések és bőrgyulladások kezelésére is. Mivel a körömvirágnak viszketéscsillapító hatása is van, rovarcsípések esetén is alkalmazható.

A körömvirág egyáltalán nem támaszt teljesíthetetlen igényeket felénk, ha az ültetéséről van szó. Tulajdonképpen bárhol megterem. Akár a félárnyékos helyeken is megmarad, de fontos számára, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen. Azonban a legjobban a napfényes helyeket szereti.

Magról tudjuk szaporítani. A magokat egymástól 30 cm-re vessük el. Ne lepődjünk meg, ha sárga tengerként az egész kertben átveszi az uralmat, így, ha ezt nem szeretnénk, érdemes figyelni, és kordában tartani terjeszkedő szokásait.

Ráadásul a körömvirág még a hideg időjárást is elviseli. Sőt, ekkor a legszebb. Ahogy közeledünk a nyárhoz, úgy csökken virágainak száma, majd le is áll a virágzás. Ha tehetjük, csípjük le a bimbóját, és nyáron vessük el a magokat, így egészen biztosan gyönyörködhetünk a csodás, sárga virágokban télen is.


5. Margaréta

Habár szirmai nem igazán ízletesek, mégis gyönyörűen mutatnak az ételeinken. A margaréta a tápanyagban dús, laza, enyhén nyirkos talajt kedveli. Fontos számára, hogy napos, világos helyre kerüljön, de a félárnyékot is jól viseli. Rendszeresen, de mértékkel kell öntözni.

Néhány évente érdemes tőosztással megfiatalítani, így egyre több virágot fog hozni. Szaporíthatjuk tőosztással és magról. Tőosztás esetén ássuk ki a tövet, osszuk nagyobb darabokra, majd ültessük el az új helyeikre. Magokat az elszáradt virágokról gyűjthetünk, majd tavasszal el is ültethetjük a palántákat.

6. Levendula

A levendula csodás, fűszeres íze kiváló a fagylaltokhoz, az édes és a sós ételekhez, és még a limonádé is nagyon finom lesz tőle.

A levendula legjobban a homokos, vagy kavicsos, jó vízelvezetésű talajt kedveli, és imádja a napsütést. Extrém hőségben is kiválóan érzi magát. Nem is csoda, hiszen igazi mediterrán szépség. Azonban a levendula nem szereti a magányt. Nem is áll jól neki, így mindenképpen csoportosan ültessük, hogy meg tudja mutatni igazi szépségét.

A levendula igazi három az egyben: egyszerre dísz-, fűszer- és gyógynövény. Túl sok törődést sem igényel, hiszen jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést, így a legtöbb esetben nem is kell öntözni, megelégszik a természet adta csapadékkal. A túlságosan száraz időszakokban azért gondoskodni kell a vízellátásáról.

levendula fagylalt

A levendula nem csak illatos, de finom is. Fotó: Shutterstock

A levendulát a legegyszerűbben palántáról lehet szaporítani, de akár dugványozással, vagy magvetéssel is szaporítható. A levendula esetében nagyon fontos a rendszeres metszés. Az idősebb példányoknál pedig egyenesen elengedhetetlen.

A levendulát nyár végén is érdemes megmetszeni egy kissé, a virágzás végén. Ekkor tudjuk formára metszeni. A hajtásokat nyugodtan vágjuk vissza a felére, hiszen így is marad elég, hogy a növény télen se fagyjon meg. Azonban később már nem szabad megmetszeni a növényt, mert védtelenné válik a fagyokkal szemben. Ha elmarad a nyár végi alakító metszés és a tavaszi metszés, a levendulabokor gyorsan el fog fásodni, a növény fel fog kopaszodni, és alig hoz majd virágot.

A levendula rengeteg módon felhasználható. A fürdővízbe téve segíti az ellazulást, száraz virágjából tea készülhet, de kis párnába töltve és a szekrénybe akasztva csodásan illatosítja a ruhákat, miközben elűzi a molyokat is. A levendulából készült illóolajat már több, mint 2000 éve használják.

Rengeteg finomság is készülhet a levendulából, így akár szörpként, fagylaltként is megkóstolhatjuk, virága pedig kitűnő dekoráció lehet bármilyen ételre is kerüljön belőle.

Szép és finom virágokban gazdag nyarat kívánunk!