A legjobb a szezonális, friss élelmiszer, különösen, ha azt akár mi, otthon is meg tudjuk termeszteni magunknak. Azonban csak kevesek kiváltsága, hogy szinte mindent frissen, saját forrásból szerezzenek be, nekünk, többieknek pedig marad a bevásárlás, és persze a szavatossági idők figyelése.

Nagyon nehéz úgy vásárolni, hogy minden időben fel legyen használva, és minél kevesebb élelmiszer vesszen kárba. Különösen a rövid szavatossági idővel rendelkező élelmiszerek esetében kell figyelmesen vásárolni, és jól megtippelni a szükséges mennyiséget.

Ez azért nagyon nehéz, mert vannak olyan élethelyzetek, amikor a biztonságérzetünket jócskán meg tudja növelni, ha otthon hosszabb időre rendelkezésre álló raktárkészletünk van különféle élelmiszerekből. Ezért nehéz úgy vásárolni, hogy az maradéktalanul fel legyen használva. Sajnos azonban a lejárat, vagy éppen pár kártevő miatt, gyakran a szemétben kötnek ki az élelmiszereink. Ez pedig sem a szívünknek, sem a pénztárcánknak nem tesz jót. Azonban vannak olyan élelmiszerek is, amelyek szinte a végtelenségig eltarthatók. Természetesen csak akkor, ha tudjuk, hogyan szabad tárolni azokat.

Örök élet, plusz egy év

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek akár évtizedeken át fogyaszthatók, sőt, olyan is, amelyik soha nem romlik meg. Persze az is fontos, hogy milyen körülmények között tároljuk. De arra is nagyon oda kell figyelni, hogy melyik élelmiszereknél kell betartani a csomagoláson feltüntetett lejárati időt, mivel ha ezt nem tartjuk be, akkor az akár még az egészségünkre is káros lehet.


Fontos tudni, hogy van különbség a „fogyasztható" és a „minőségét megőrzi" feliratok között, amelyre a Nébih külön segédanyagban hívta fel a figyelmet. Eszerint, ha valamelyik élelmiszernek lejárt a fogyaszthatósági ideje, azt már ne fogyasszuk el, ellenben, ha a minőségmegőrzési ideje járt le, akkor érdemes megnézni, hogy milyen az íze, illata, állaga, mert lehetséges, hogy az adott élelmiszer még fogyasztható.

tartós élelmiszer

A tartós élelmiszerek esetében is nagyon fontos a tárolási mód. Fotó: Shutterstock

1. A só, a cukor és az ecet szinte korlátlan ideig felhasználható. Természetesen nagyon fontos, hogy megfelelő módon, száraz körülmények között tároljuk a sót és a cukrot, különben csomóssá válhat. Az ecet esetében a tárolás sötét helyen történjen, különben az ecet színe megváltozhat, de az íze nem fog változni.

2. A különféle konzervek esetében is sok szakértő állítja azt, hogy jóval tovább eltarthatók, mint ahogyan az jelezve van rajtuk, azonban fontos, hogy ehhez felbontatlanul, tökéletesen zárt, hűvös, száraz, sötét helyen tároljuk azokat. Ha pedig felbontjuk, és nem kellemes a kinézetük, illatuk, megváltozott az állaguk, akkor semmi esetre se fogyasszuk el azokat.

3. Habár a lisztnek is van lejárati dátuma, annál jóval tovább lehet tárolni. Azonban minél régebbi a liszt, annál inkább ajánlott a felhasználás előtt átszitálni, a keletkezett csomók miatt. A liszt esetében is nagyon fontos a tárolás módja, különösen azért, mert akár kártevők is bele tudnak költözni, így nem ajánljuk a hosszú éveken át tartó megőrzésüket.

4. Az olaj bontatlanul nagyon hosszan eltartható, azonban a felbontott olaj esetében nem érdemes túl sokáig várni a felhasználással, hiszen hamar megváltozhat az állaga, az illata és az íze.

5. A mustárok szintén jóval tovább eltarthatók, akár még bontott állapotban is, feltéve, ha felbontás után hűtőben tároljuk. Azonban a ketchupok esetében ez már nem így van, hiszen jóval hamarabb romlanak meg. A szójaszószok is nagyon sokáig eltarthatók, azonban felbontás után, hiába tároljuk hűtőszekrényben, gyorsan meg tud változni az ízük és az állaguk.

6. A száraz hüvelyesek, például a bab, a lencse, vagy a sárgaborsó hosszú évekig elállnak. Fontos, hogy zárható edényben tároljuk, fénytől védve, hiszen hamar bele tudnak költözni különféle kártevők. De minél tovább állnak, annál szárazabbak, keményebbek lesznek, így jóval tovább kell főzni őket. Erre megoldást jelenthet, ha mélyhűtve tároljuk ezeket az élelmiszereket.

7. A különböző fűszerek is jóval tovább eltarthatók, ha száraz, sötét és hűvös helyen tároljuk azokat. Azonban idővel egészen biztosan veszítenek a színükből és az ízükből, így pont a lényeg marad el, ha túlságosan sokáig használjuk őket.

8. A különféle édes és sós kekszek, továbbá a csokoládék is hosszasan elállnak bontatlan állapotban, de ne lepődjünk meg, ha a csokoládé színe idővel elillan. Ettől még ugyanolyan finom.

9. Az UHT, azaz ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tej és tejszín nagyon sokáig eltartható felbontás nélkül, azonban mindig legyünk körültekintők, és ha már lejárt, feltétlenül kóstoljuk meg, mielőtt felhasználnánk. A legkisebb kétely esetén is inkább ne fogyasszuk el, hiszen az egészségünk mindennél fontosabb.

10. A tojás sokak szerint hónapokig eltartható, azonban itt is legyünk inkább óvatosak, és ha felütés után nem megfelelő az állaga, az íze vagy a színe, semmi esetre se fogyasszuk el. Sokan vízbe teszik, és ha feljön a víz felszínére, akkor nem jó, míg ha lesüllyed, akkor fogyasztható a tojás.

11. A méz is nagyon hosszan eltartható, habár idővel a színe és az állaga is megváltozik. A mézben lévő anyagok megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, így valóban hosszú évekig bátran fogyasztható.

Fontos a csomagoláson jelzett felirat

Ugyan a minőségmegőrzési idő lejárata után egyik élelmiszert sem lehet kereskedelmi forgalomban árusítani, az Európai Parlament és Tanács döntése értelmében ezek az élelmiszerek eladományozhatóvá váltak, írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a honlapján azzal a kitétellel, hogy az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért, megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel - tudjuk meg a telex.hu cikkéből.

A Nébih a Maradék nélkül weboldalon részletes tájékoztatást nyújt az élelmiszerpazarlásról. A honlapon jelzik, hogy azok a könnyen romló élelmiszerek, amelyeknél fogyaszthatósági időt jelöltek meg, nem adományozhatók el, és ezek lejáratot követő elfogyasztása esetén komoly egészségügyi kockázattal kell számolni, ezért ajánlott azokat kidobni.

tartós élelmiszerek

Vizsgáljuk át gyakran a kamra polcait és a hűtőszekrényt, hogy tudjuk, milyen élelmiszerek állnak rendelkezésünkre. Fotó: Shutterstock

Az Országgyűlés megszavazta az élelmiszer-pazarlás csökkentésére hivatkozó, élelmiszerláncot szabályozó törvény módosítását, melynek értelmében a nagy élelmiszerláncoknak fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az államnak, 48 órával a minőségmegőrzési határidő lejárta előtt. Az érintett üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készíteniük, amit az élelmiszermentő központnak kell benyújtaniuk.

Ezt tedd, hogy kevesebb élelmiszert pazarolj el

A Maradék nélkül honlapon a Nébih ajánlásokkal segít, hogy minél kevesebb élelmiszert pazaroljunk el. A program három aranyszabálya: ne vásárolj több élelmiszert, ne főzz többet és ne szedj ki többet, mint amennyit biztosan meg tudsz enni maradék nélkül.

Ehhez fontos lépés, hogy bevásárlás előtt mindig nézzük át, mi van otthon, és abból mit tudunk készíteni. Nem árt, ha nem éhesen megyünk el bevásárolni, mert akkor jóval több minden kerül a kosárba, és a bevásárlólista sem csak abban segít, hogy semmi ne maradjon ki, hanem abban is, hogy ne vásároljunk meg felesleges élelmiszereket.

Különösen gondoljuk át a rövid időn belül felhasználandó élelmiszerek megvásárlását. Ezeket csak abban az esetben vegyük meg, ha tudjuk, valóban fel tudjuk őket használni az adott időpontig.

Nem árt az sem, ha vásárláskor megnézzük, milyen határidővel járnak le az adott élelmiszerek, mivel a polcokon gyakran különböző lejárati határidővel találhatók meg a termékek. Ha tehetjük, válasszunk kisebb kiszerelésű termékeket, és ügyeljünk rá, hogy a felbontott termékek a hűtőbe kerüljenek, és használjuk fel őket minél hamarabb.

Az otthoni készleteket is rendszeresen nézzük át, és kerüljenek előre a korábban lejáró élelmiszerek. Érdemes kijelölni egy polcot, ahová ezeket a termékeket tesszük.

Nagyon fontos, hogy a fogyaszthatósági idő a romlékony áruk, például a joghurt, vagy a felvágott jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki.

Viszont a minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk azokat.

Ha pedig megmarad élelmiszer, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy nem a szemétbe kerül, hanem a komposztba.