A gomba igazán finom és egészséges, a legjobb pedig, ha egyenesen otthon tudjuk leszedni. Különösen azért, mert így egészen biztosak lehetünk benne, hogy nem mérgező gombát készülünk elfogyasztani. Ráadásul otthon gombát termeszteni, igazán menő. Nincs évszakhoz és időjáráshoz kötve, és igazán gyorsan juthatunk sikerélményhez, hiszen a gombák valóban gombamód szaporodnak. Ez a két gomba pedig igazán nyerő választás, ha otthon akarunk gombát termeszteni, ráadásul igazán könnyedén!

Így kezdj bele az otthoni gombatermesztésbe

Kevesen tudják, hogy a gombák nem állatok, de nem is növények. A gombák egy- vagy többsejtű, általában telepes felépítésű élőlények, melyek az élővilág egy önálló országát alkotják. A gombák a növényekkel ellentétben és az állatokhoz hasonlóan heterotrófok, azaz szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai anyagokból fedezik.

A gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, de tartalmaznak még fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat és antibiotikus anyagokat is. Így hát fogyasztásuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket.


gomba

Ha tudod, mit kell tenned, ezek a gombák nagyon egyszerűen megteremnek nálad! Fotó: Shutterstock

A gomba a sötét, nedves, hideg, páradús környezetet kedveli, így csak abban az esetben vágj bele az otthoni termesztésbe ha ezt biztosítani tudod a számára. Akár a pince, de akár a lépcsőház vagy a garázs is remek hely lehet. Azonban arra is oda kell figyelni, hogy a legtöbb gomba a 13-15 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kedveli, és mivel nyáron a legtöbb pince túl meleg, így célszerű az őszi időszakban belekezdeni a  termesztésbe. Azonban, ha nálatok van olyan helyiség, ahol megfelelő a hőmérséklet, semmi akadálya, hogy most belevágj! A hőmérséklet mellett fontos még a fény mennyisége is. A tökéletes gombatermesztő helyiség vagy teljesen sötét vagy kevés fény jut csak be.

A csiperke igazi házikedvenc

A csiperke gomba igazán egyszerűen termeszthető otthon, a jellegzetesen magyar termesztési móddal, vagyis a polietilén-zsákos pincei termesztéssel. A gombazsákokat ráadásul készen tudjuk megvásárolni. A csiperke elhalt növényi sejtekből származó cellulóz bontásával fedezi szénhidrátszükségletét, de a fejlődéshez nitrogénre és egyéb ásványi anyagokra is szüksége van, melyet a gombafonalak szívnak fel környezetükből. Táptalaja a komposzt, ami nitrogén műtrágyából, érlelt szalmás trágyából és ásványi anyagokból áll.

A csiperke csírájával beszőtt zsákokat pincében, garázsban vagy fóliasátorban helyezhetjük el. A zsák felszínét vízszintesre kell igazítani, és nyirkos fóliával betakarni. Az első két hétben 20-25 Celsius-fokos hőmérsékletre van szükség, majd le kell venni a borítást és a tápközeget 4 cm vastagon takarófölddel kell beborítani. Tíz nap múlva a hőmérsékletet fokozatosan csökkentsük le 17-18 Celsius-fokra, hogy kellő mennyiségű gombánk teremjen. A zsákok környékét locsoljuk meg.

A termés négy hullámban jelenik meg. Az első szedés a zsákok elhelyezése után 32-38 nappal történhet. Fontos, hogy csak akkor szedjük le, amikor a gombakalap alatt az úgynevezett fátyol kitapintható. A gombát csavarva emeljük ki a talajból. Ha beszakadna az alja, azt is szedjük ki.

A laskagomba is kiválóan termeszthető otthon

A laskagomba is nagyon egyszerűen termeszthető otthon melyhez PE zsákba töltött becsírázott alapanyagot kell beszerezni. A zsákok több hullámban teremnek. 4-5 termésidőt célszerű bevárni, amely alatt 3-5 kg termés várható. A zsákokat olyan helyiségekben kell elhelyezni, ahol a gombák számára megfelelő klíma található, így ideális lehet számukra a pince, a garázs, de akár a lépcsőház is.


A laskagombát farönkön is termeszthetjük. A gombafonalakkal átszőtt rönköket árnyékos, szélvédett helyen, háromnegyed részig kell a földbe süllyeszteni. Ügyeljünk rá, hogy a rönk környéke mindig kellően nedvesen legyen tartva, hiszen így tudnak kifejlődni a gombatestek.

A laskagomba legszívesebben 17 Celsius-fok környéki hőmérsékleten terem. 25 Celsius-fok feletti helyiségben már nincs is értelme kísérletezni a termesztésével, hiszen ilyenkor a zsákok nagyon könnyen kiszáradhatnak. A jól átszőtt zsákoknak nem árt a hideg és a fagy sem. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy válik a zsák újra termőképessé. A szükséges páratartalom 75 és 90% között van.

Ehhez a gombatestet permetszerűen, tiszta vízzel kell locsolni, naponta 2-3 alkalommal. A túl sok víz ártalmas lehet. A páratartalom növelése legkönnyebben a padozat öntözésével érhető el. A laskagomba kevés fényt igényel. Ha ezt nem kapja meg, a gombák nem tudnak kalapot fejleszteni. A fény csak a termésidőszakban szükséges. Fontos, hogy a zsákok jó levegőjű helyiségben legyenek elhelyezve. Ügyeljünk rá, hogy a nagy ellenség, a meztelen csiga, ne férjen hozzá a zsákokhoz, hiszen összekenné a gombákat a váladékával, így azt már nem tudnánk elfogyasztani.

A gombafonalak 2-3 hét alatt szövik át a tápközeget. Ezt követően a gombakezdemények kibújnak a zsák lyukain. Ha a fólia elvált a tápközegtől, akkor célszerű felhasogatni, hogy a belül képződő gombák is kellő méretűre tudjanak megnőni. A gombát akkor kell leszedni, amikor a kalap széle kezd elvékonyodni és barnulni. A nagyságot nem lehet figyelembe venni, hiszen néha nagyra nőnek, néha pedig aprók maradnak, de attól még tökéletesek a fogyasztásra.

Mindenkinek jó gombatermesztést kívánunk!