A Frontiers in Nutrition tudományos folyóirat által közölt eredmények azt mutatták, hogy a mandula jelentős mértékben támogatja a regenerálódást, ezáltal pedig a teljesítményt - tudjuk meg a greendex.hu cikkéből.

Ezért is érdemes mandulát fogyasztani

A kísérletben 25 enyhén elhízott egyén futógépen rögzített teljesítményét „támogatták" nyolc héten át napi 57 gramm nyers mandulával, és az eredmények alapján a mandulát fogyasztó csoport izomregenerációja 25 százalékkal bizonyult gyorsabbnak, mint a mandula helyett pereccel táplált kontrollcsoport tagjaié.

Mivel a kísérlet csak egy szűk társadalmi csoportot vizsgált, az eredményeket nem lehet a teljes társadalomra vetíteni. Az azonban egészen biztos, hogy a mandula fogyasztása számtalan előnnyel jár az egészségünkre nézve.

mandula

A mandula nagyon finom, és még egészséges is. Edzés után is ajánlott fogyasztani. Fotó: Shutterstock

Hazánkban már a rómaiak idején is találhattunk mandulafákat, ismereteinket velük kapcsolatban a középkori Itáliából vettük át. Két fő alfaja alakult ki, az édes- és a keserű mandula. A keserű mandula fogyasztásával azonban a toxintartalma miatt óvatosnak kell lenni.

Ismerd meg a mandulát

Habár nagyon sokan szeretünk rágcsálni valamit a TV előtt, vacsora után, csak keveseknek jut eszébe, hogy a kellemeset összekösse a hasznossal, és olyan rágcsálnivalót válasszon, amelyik finom és egyben egészséges is. A mandula pedig éppen ilyen.

A mandula mandulafán terem, amelynek azért is érdemes helyet adni a kertben, mert gyönyörű, rózsaszín virágaival igazán lenyűgöző látványt nyújt tavasszal. A mandula Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos, de manapság már nagyon sok országban termesztik. Jelenleg az Egyesült Államok a legnagyobb mandulatermelő a világon.

A mandulának több fajtája is van. A boltokban kapható édes mandula fogyasztásra alkalmas, ellentétben a keserű mandulával. A keserű mandula amygdalint tartalmaz, amiből mérgező hidrogén-cianid képződik. Azonban az édes mandulát héjastól vagy héj nélkül, pörkölve vagy natúr formában is fogyaszthatjuk.


A mandula legközelebbi rokona az őszibarack, de távoli rokonságban áll a szilvával és a kajszibarackkal is. A mandulafa, ha számára kellemes körülményeket tudunk biztosítani neki, nagy fává képes fejlődni, sűrű, koronával. Magassága és koronájának átmérője is elérheti a 8 métert, ezért ha a kertünkben helyet adunk neki, ezt mindenképpen vegyük számításba.

Akár a legszárazabb, legsziklásabb lejtőkön is képes élni és teremni, de ott inkább bokor formában jelenik meg. Janus Pannonius még költeményt is írt hozzá, Egy Pannóniában nőtt mandulafáról címmel. A reneszánsz korban dísznövénynek tartották, mert akkor az éghajlat miatt még nem tudott beérni. Hazánkban a XIX. században kezdték meg a termesztését. Manapság a legtöbben a macaron nevű finomság kapcsán ismerkednek meg az ízével, amely két, talpával egymásnak fordított és krémmel töltött mandulás habcsókból álló sütemény.

Ezért egyél minél több mandulát

A mandulát ehetjük önmagában, de fogyaszthatjuk a belőle készült mandulatejet, -olajat, -vajat, -lisztet, -pasztát vagy marcipánt is. A mandula tápanyagban gazdag, bővelkedik rostban, fehérjében, zsírban, E-vitaminban, van benne mangán, magnézium, réz, B2-vitamin és foszfor.

A mandulának igen magas a fitinsavtartalma is, amely megköt bizonyos ásványi anyagokat, így megakadályozza azok felszívódását. A mandulának magas az antioxidáns-tartalma, ez pedig megvédheti a sejteket az oxidatív károsodástól, amely az öregedéshez és számos betegséghez, például gyulladásokhoz vagy daganatos elváltozáshoz vezet. Ezek az antioxidánsok nagyrészt a mandulaszemet beborító barna réteg alatt találhatók.

mandujla

A mandulát ne sózott formában fogyasszuk. Fotó: Shutterstock

A zsírban oldódó E-vitamin az antioxidánsok családjába tartozik, és hatékony védelmet nyújt a sejtek oxidatív károsodása ellen, így csökkenti a szívbetegségek, a rák és az Alzheimer-kór kockázatát. De a mandulának rendkívül magas a magnéziumtartalma is, ami nem csupán megelőzi, hanem javítja a 2-es típusú cukorbetegséget. A mandula kevés szénhidrátot tartalmaz, de sok benne az egészséges zsír, a fehérje és a rost, ezáltal tökéletes választás a cukorbetegek számára. A magnézium jótékony hatással van a vérnyomás egészséges szinten tartására is. A mandula fogyasztása tehát csökkenti a magas vérnyomást, ami szívinfarktushoz, a stroke-hoz vagy veseelégtelenséghez vezethetne.

Mindemellett csökkentheti a koleszterinszintet is. Napi egy vagy két marék mandula elfogyasztása az LDL (rossz) koleszterin enyhe csökkenéséhez vezethet. De magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően növelheti a teltségérzetet, így segít a fogyókúrázóknak is.

A mandulában sok a fehérje, az aminosav, és sok növényi rostot tartalmaz, kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás, de rengeteg kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, mangán és cink is van benne. A mandulaolaj kitűnő bőrápoló, különösen azért, mert nincs olyan bőrtípus, amire ne lenne jó. E- vitamin tartalma miatt a bőr puha és bársonyos lesz a használatától.

A mandulaolajat fürdés után érdemes a még nedves bőrbe bedörzsölni. Így sokkal jobban fel tud szívódni. E- vitamin tartalma miatt kitűnő a napégés megelőzésére, és kezelésére, ha mégis megtörténne a baj. A mandulabél belső héjával együtt, vagy anélkül is fogyasztható. A mandulából készül a marcipán. Készíthetünk belőle ezen kívül lisztet, likőrt, befőttet, de kitűnő ropogtatni valónak is. Főételek töltelékeként is megállja a helyét.

A benne lévő cink védi az agyunkat is. Segíti a memóriát és a figyelmet, így vizsga előtt és alatt is érdemes mandulát rágcsálni. A székrekedésre is gyógyír, magas rosttartalma miatt. A mandula csökkenti a stresszt és az ingerlékenységet. Azonban legyünk vele óvatosak, hiszen ahogyan a dió, úgy a mandula is képes komoly allergiás tüneteket okozni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy amikor először találkozunk vele, próbáljuk ki egy nagyon kis mennyiséggel, hogy biztosan ne legyünk á allergiásak.

Adj a mandulának helyet a kertben is

A mandulafa melegigényes növény. A legjobb, ha a mandulafát csak oda ültetjük, ahol a nemes szőlőfajták is beérnek. Legjobb termőhelyei a kissé emelkedettebb, déli domboldalak. A kerti környezetben nehezen boldogul, hiszen a kert többi lakója öntözést igényel, ellenben a mandulafa nem jól viseli a párás környezetet. Sajnos a sok nedvesség miatt moníliafertőzést kap.

A fagy nagyon gyakran elpusztítja a virágait. Pedig kevés gyönyörűbb látvány van, mint egy virágba borult mandulafa. A tapasztalatok szerint a mandulafa élete során öt évből egy évben számíthatunk jó termésre, háromban közepesre, egyben pedig semmire. Ha tehetjük, ne magról kelt csemetét ültessünk, hanem vásároljunk faiskolában mandulaalanyra szemzett, nemes fajtájú oltványt.

A kis mandulafákat négy éven át alakító metszésben kell részesíteni. Ezután csak ritkító metszésre van szükség. Két-három évenként ássunk be 20-30 kg érett istállótrágyát vagy komposztot a mandulafa földjébe. Hálás lesz érte. A szüretet akkor kell megkezdeni, amikor a külső, zöld burok felreped. A szüret után jön a pucolás, a szárítás és csak azután lehet tárolni a termést. Egy mandulafa akár 50 kg termést is hozhat, melyből 15 kg mandulabél nyerhető ki.

Mandulában gazdag kertet kívánunk!