1. Öntözés: inkább ritkábban, de hosszabb ideig

A gyep öntözése nyáron a kora reggeli órákban, esetleg késő este a legideálisabb. Ennek az az oka, hogy kora reggel a legalacsonyabb a párolgási veszteség. Az öntözést ritkábban, de hosszabb ideig végezzük. A fűszálak számára nem kedvez, ha mindennap vagy naponta többször enyhe vízmennyiséget kapnak, mert így a gyökereket sekély növekedésre ösztönözzük. 30 ℃ felett öntözzünk hetente négy-öt alkalommal, 35 ℃ fölött mindennap, akár naponta többször is érdemes öntözni a pázsitot.

A gyep területén lévő fák, bokrok körül fokozottan ügyeljünk a rendszeres öntözésre. Nem mindegy az sem, milyen a talaj típusa a kertünkben. A homokos, laza talaj több vizet igényel, míg a kötöttebb, barna talaj jobban tartja a nedvességet.

fű a kertben30℃ felett öntözzünk hetente négy-öt alkalommal, 35℃ fölött mindennap, akár naponta többször is érdemes öntözni a pázsitot.

2. Fűnyírás az esti órákban

A nyári kánikulában az esti órákban nyírjuk a füvet. Előtte ne öntözzünk, fűnyírás után viszont bőségesen. Nyáron ne nyírjuk a gyepet 4-5 cm-nél alacsonyabbra, mert a száraz melegben csökken a fűszálak regenerálóképessége, az ennél alacsonyabbra nyírt gyep könnyen kiszárad, foltosodni kezd. Ha biztosak akarunk lenni a vágásmagasságban, válasszunk olyan fűnyírógépet, amelyen egyszerűen beállítható a kívánt vágásmagasság.

A fűnyírást legjobb a szegélyek vágásával kezdeni, mert az így levágott fűnyesedéket a térkőről a gyepre seperve mulcsozó funkciónál a fűnyíró is tovább aprítja, fűgyűjtő kosaras fűnyíró esetében felszippantja.

fűnyírásNyáron ne nyírjuk a gyepet 4-5 cm-nél alacsonyabbra.

3. Éles pengék, egészséges fűszálak

A fűnyíró pengéjének mindig jó állapotban kell lennie ahhoz, hogy a gyep egészséges maradjon. Az éles penge egyenletes vágást hagy maga után, a fűszálak vége ilyenkor egyenes. A tompa penge azonban szálasra vágja a fűszálakat, a szálak vége seprűszerűvé válik, elbarnul. Az életlen kések feltörik a fűszálakat, emiatt kikopott, száraz területek alakulhatnak ki, melyek ráadásul még a betegségekre is fogékonyabbak.

A vágási minta remekül jelzi, hogy a pengék megfelelő élességűek-e. A kések élezését a szezon kezdete előtt a legjobb elvégezni, de az is előfordulhat, hogy nyár közepén-végén már indokolt a pengék karbantartása.

fűnyíróA vágási minta remekül jelzi, hogy a pengék megfelelő élességűek-e.

4. A gyepállomány hiányos részeinek felülvetése

A gyep teljes felülvetésével a legjobb, ha megvárjuk a kora őszt vagy a jövő tavaszt, de a kisebb területeken kikopott fűszálakat nyáron is pótolhatjuk. Azokon a részeken, ahol a fűszálak kopását, pusztulását észleltük, először derítsük ki a problémát. Ha egy háziállat ürüléke égette ki a fűszálakat, azon utólag már nem sok mindent tehetünk, de ha például egy nagyobb gyepfelületről tudjuk, hogy más a talaj összetétele, tápanyaghiány alakult ki, vagy netán a beépített öntözőrendszerből a víz oda nem ér el, akkor mielőtt újra bevetnénk ezt a területet, oldjuk meg a kiváltó tényezőt.

Nyáron a kisebb kikopott gyeprészekre remek megoldás, ha előre dolgozunk, és kisebb cserepekben elvetünk a fűmagkeverékből. A legjobb, ha ugyanazt a fűkeveréket tudjuk használni, mint amiből a gyep áll, de az is megfelel, ha ahhoz nagyon hasonlót választunk. A cserepekben kikelt fűszálakkal könnyen pótolhatjuk a kisebb gyephiányt.

+1 Mulcsozó fűnyírás: kevesebb műtrágyahasználat

A mulcsozó funkcióval ellátott fűnyírók a fűszálakat rendkívül apróra, mindössze néhány milliméter nagyságúra vágják. Az így kapott gyorsan lebomló szerves anyag a talajra hullva talajtakaróként védi a gyepet a kiszáradástól, és hasznos tápanyagként, zöldtrágyaként szolgál.

A természetes zöldtárgya lehetővé teszi a műtrágyahasználat csökkentését, így ez a vágási mód rendkívül környezetbarát, amivel ráadásul még pénzt és időt is spórolunk. A mulcs hatására csökken a talaj nedvességtartalmának párolgása, valamint a gyomnövényekkel, mohával szemben is rendkívül hatékony.

Kétségtelen, hogy a mulcsozás mesterei a robotfűnyírók a kertben, melyek ráadásul nagyon halkan, szinte zaj nélkül dolgoznak. A robotfűnyíró által nagyon apróra vágott fűapríték komposztálódik a talajon, hasznos tápanyagokkal látja el a talajt.

gyepA robotfűnyírók nagyon halkan, szinte zaj nélkül dolgoznak.