A tyúkhúr megpendíti szívünk húrjait

Néha nem is kell olyan messzire mennünk, ha valamilyen finom zöldfélére vágyunk. Elég kisétálni a kertbe, és máris fantasztikusan friss alapanyagokhoz juthatunk. Ráadásul a gyomlálás is mennyivel élvezetesebb, ha a végeredményt nem csak a tyúkjaink, esetleg a kecskéink fogyaszthatják el, hanem mi is.

A tyúkhúr az egyik leggyakrabban előforduló, ehető gyomnövényünk. Az íze a spenótéhoz hasonló, egy kis keserű utóízzel. Kitűnő salátaként fogyasztani, de nagyon finom levest, vagy főzeléket is készíthetünk belőle. Ami pedig még értékesebbé teszi, hogy rengeteg A, D és C vitamint tartalmaz, magas a vastartalma, emellett pedig kalcium-, kálium-, foszfor- és cinkforrás is. Az egész föld feletti része bátran fogyasztható. Nem csak finom, hanem külsőleg is hasznos, hiszen égési sérülésekre és vágott sebekre is szokták alkalmazni gyógyhatása miatt.

ehető gyomnövények közé tartozik a tyúkhúr

Ki hinné? A tyúkhúr íze a spenóthoz hasonlít – fotó: Pixabay

Az igazán finom gyomtalanítás

A százszorszép sorsa sajnos általában meg van pecsételve minden egyes fűnyíráskor. Pedig ha tudnánk, hogy mennyire finom és egészséges, biztosan a nevéhez méltóan bánnánk vele. Mind a zöldje, mind a szirmai fogyaszthatóak. Íze nagyon hasonlít a tyúkhúréra, így aki nem kedveli a kissé kesernyés ízhatást, az inkább csak a szemét legeltesse rajta, ne saját magát.

százszorszép

Kissé kesernyés az íze a százszorszépnek is – fotó: Pixabay

Hasonló a helyzet a pitypanggal, amit frissen szedve nyersen fogyaszthatunk salátaként, kissé megpárolva pedig sültek köreteként, azonban ha nem rögtön a leszedés után fogyasztjuk el, akkor sajnos megkeseríti az ebédünket. Akkor se legyünk rá mérgesek, amikor átveszi a hatalmat a pázsitunk felett és sárgára színezi azt. Ilyenkor lehet ugyanis a legfinomabb szörpöt készíteni belőle. A szörp íze leginkább a mézhez hasonlítható, színe pedig gyönyörű, zöldes-sárgás.

Ha pedig valami igazán különlegesre vágyunk, szedjük le a pitypang sárga virágát, és rántsuk ki. Elképesztően finom, akár hagyományos bundában, akár pongyolában. Mármint a pitypang virágját készíthetjük el ilyen módon, nekünk nem feltétlenül szükséges bundát vagy pongyolát húznunk az elkészítéséhez.

A pitypang is egyike az ehető gyomnövényeknek

A pitypang változatosan elkészíthető finomság

Egyéb gyomos finomságok

A pásztortáska szintén a nyersen fogyasztható gyomnövények közé tartozik. Íze ráadásul egy cseppet sem keserű, inkább a zöldborsóéhoz hasonló. Levelei és virágai is nagyon finomak, akár nyersen, akár párolva kerülnek az asztalunkra.

A csalán sokunknak okoz kellemetlenséget, ha kézzel próbáljuk meg kigyomlálni. Viszont vegyünk példát a malacainkról, mert ők sem véletlenül imádják annyira. Bár ők nyersen fogyasztják, mi azért inkább dobjuk be egy kis forrásban lévő vízbe, hogy elvegyük csípősségét. Akár főzelékként, akár pestóként is megállja a helyét, teaként  fogyasztva pedig megtapasztalhatjuk veseműködést serkentő hatását.

Összességében elmondható, hogy nem árt, ha az általunk vetett növényeinken kívül máson is megakad a szemünk, hiszen rengeteg finomság akad még rajtuk kívül is a kertünkben. Bátran együnk hát fogyasztásra alkalmas gyomnövényeket, azonban a nyers fogyasztást minden esetben előzze meg egy alapos átmosás.