Ha van kertünk, akkor jó, ha legalább egy fa is helyet kap benne. Azonban, a facsemete elültetése után általában nagyon sokat kell várni addig, amíg a fa kertünk ékessége lesz, amely árnyékot nyújt nekünk egy forró nyári napon. A császárfa nem ilyen, hiszen egyetlen év alatt képes akár 2 métert is növekedni. Így hát, ha valami igazán előkelő és gyorsan növő fát szeretnénk a kertünkben csodálni, a császárfa kitűnő választás lehet.

Ráadásul a megjelenése is különleges, és gyakran nevezik  "csodafának", hiszen az átlagnál jóval gyorsabban képes növekedni, ráadásul kiváló a talajmegkötési képessége, hatalmas koronája miatt pedig sokat tesz a levegő tisztításáért is.

császárfa virága

A császárfa minden évszakban elkápráztat minket szépségével. Fotó: Shutterstock

De nem csak pozitív, hanem negatív tulajdonságokat is társítanak hozzá, hiszen invazív faként ugyan hazánkban nem honos, de gyors növekedésével, szívós természetével hajlamos arra, hogy elszaporodjon, és kiszorítsa a helyi, őshonos növényeket.

Ezt érdemes tudni a császárfáról

Természetesen a kertünkbe ültetett császárfa nem fogja átvenni az uralmat a többi növény felett, így kiváló választás, ha egy gyönyörű, gyorsan növekedő fát szeretnénk látni. A császárfa Kínában őshonos, de a világ számos részén kedvelt fa. Azonban, mielőtt a kertünkben helyet adnánk neki, alaposan gondoljuk át, mekkora hely áll rendelkezésére, hiszen igazán monumentális méreteket képes ölteni.

De igazán különleges, átlagon felüli megjelenése a kertünk ékességévé tudja tenni. Sokan úgy vélik, hogy a császárfa gyors növekedése és hatalmas levelei pozitívan hatnak a klímára, mélyre hatoló gyökereivel pedig hatékonyan köti meg a laza, homokos talajt. Akár gyengébb talajon is megél, a fája pedig kiváló tüzelőanyag, a hatalmas levelei pedig rengeteg szén-dioxidot és egyéb káros anyagot kötnek meg.

Azonban a telet nem jól viseli a császárfa, így akkor egy keveset mindig veszít méretéből.  Azonban a császárfa agresszív terjeszkedésű fa, így az USA-ban és Japánban is sok helyen kiszorította az őshonos fajtákat. A császárfa vízigénye is kiemelkedően magas, azonban ez nem is csoda, tekintettel hatalmas méreteire.

Így legyen császárfa a kertedben

A császárfa a napos, meleg helyeket kedveli. Nagyon fontos számára a tápanyagdús, jó vízáteresztőképességű talaj. Csak az erősen kötött, agyagos vagy sziklás, köves talajon nem él meg. A császárfa mélyen gyökeredzik, akár két méterig is lehatol. Azonban a gyökérzete nem terjeszkedik jelentősen oldalirányba. 

A császárfa helyét úgy jelöljük ki, hogy hatalmas lesz, így ne kerüljön a ház, a kerítés vagy a szomszéd közelébe. Várható magassága akár a 15-20 métert is elérheti, és lombkoronája is igen terebélyes, így legyünk óvatosak a villanyvezetékek közelében is. A konténeres kiszerelésű császárfát bármikor elültethetjük, amikor nincs fagy. Ha nyáron ültetjük el a császárfát, akkor még bőségesebb öntözést igényel. Éppen ezért fontos, hogy alkalmazzuk körülötte a talajtakarást.

Ha a téli hónapokban ültetjük, ügyeljünk rá, hogy csemeteként még nagyon fagyérzékeny. Érdemes tehát nem a hideg évszakra időzíteni az ültetését, vagy a csemete körül egy 50-60 cm-es védőhálót húzni, és azt felaprított levelekkel, komposzttal, vagy szalmával feltölteni.

császárfa

A császárfa nem elégszik meg kis hellyel. Fotó: Shutterstock

Az ültetés helyét forgassuk át ásóval, és a gödör legyen legalább kétszer olyan mély és széles, mint a konténer, amiben vásároltuk. A legjobb, ha ültetéskor nagyobb gödröt készítünk, és az alját 2-3 arasz vastagon feltöltjük komposzttal, vagy trágyával. Erre terítsünk vékony földréteget, hogy a gyökerek ne érintkezzenek vele közvetlenül. A csemete úgy kerüljön a gödörbe, hogy a földlabda felszíne egy síkban legyen a környező talajjal.

A csemete körül tömörítsük a talajt, majd alaposan öntözzük be. Azonban soha ne álljon a császárfa a pangó vízben, mert az könnyen a gyökerek rothadásához vezethet. A császárfa ezután már nem támaszt felénk túlságosan nagy igényeket. Amire oda kell figyelni, hogy a császárfa vízigényét mindig elégítsük ki, és ügyeljünk rá a nyári, száraz időszakokban is, hogy kellő mennyiségű vizet kapjon.

Az első két évben a gyomtalanítás is nagyon fontos, később már mélyre hatolnak a gyökerei, így már nem kell olyan intenzitással gyomlálni. Kevés kórokozó támadja meg, leggyakrabban a hernyók jelenthetnek problémát. A császárfa metszése nagyon fontos a fa egészsége, és méretének kordában tartása miatt is. A legfontosabb, hogy a beteg, és a fa törzse felé mutató ágakat metsszük le. A metszést érdemes a fa alsó egy harmadával kezdeni, tavasszal. A metszést mindig a rügy felett végezzük el, hogy erős, új hajtásokat tudjon nevelni a császárfa. Szaporíthatjuk magról, ám ekkor nem lesz olyan gyors és látványos a növekedése.

A császárfa esetében az évi két méteres cseperedés sem szokatlan, így csak akkor ültessük a kertünkbe, ha kifejezetten nagy árnyékot adó fát szeretnénk. Éppen ezért javasolt a nyílt, árnyékoltság nélküli kertekben. Igénytelensége miatt pedig kimondottan jól tűri a városi környezetet. A szépsége pedig egyenesen kiemelkedő, ráadásul minden évszakban új arcát ismerhetjük meg.

Virágzata tavasszal, áprilisban-májusban nyílik, melyek harangszerűen csüngő, rózsaszínes-lilás árnyalatú virágok. Nyáron a méretes, zöld leveleivel és fantasztikus lombkoronájával hódít, míg ősszel csodás színekben pompázik, melyet télen az ágaira hullott hóval koronáz meg.