A metszés segít a növények egészségének megőrzésében, a bőséges és minőségi termés elérésében, és sokszor abban is, hogy a növény kezelhető méretű maradjon. A metszésről azonban a legtöbbünknek nem a tél jut eszébe. Azonban vannak olyan növények, amelyek esetében nagyon fontos a téli metszés.

Egyáltalán nem mindegy, melyik növénynél, mikor és hogyan kerül rá sor. Ugyanis, ami az egyik növénynek elengedhetetlen a bő terméshez és a túléléshez, az a másikat esetleg elpusztítja.

Azonban, ha kellő időben és mértékben végezzük, megalapozzuk a bőséges termést, és még a betegségek nagy részétől is meg tudjuk védeni a növényeinket. Így nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, miért fontos a téli metszés, és mely növényeink számára hasznos.

Ezeknél a növényeknél elengedhetetlen a téli metszés

Vannak olyan növények, amelyeket álmukban metszünk meg. Ennek oka, hogy a téli metszés elősegíti a virágképződést, a terméshozást, növekedésre ösztönzi a növényt, segít távol tartani bizonyos megbetegedéseket, és lomb nélkül még az adott növény alakját is jobban látjuk.

A füge és a szőlő metszése

Télen a szőlő metszésekor az oldalirányú hajtásokat kell visszavágni. Azért fontos, hogy mindezt a növény nyugalmi időszakában végezzük, mert így elkerülhető, hogy a metszés helyen nedvképződés induljon meg. A lilaakác metszését is érdemes télre időzíteni, hogy megfékezzük féktelen növekedési igényét. Az oldalhajtásokat ilyenkor érdemes 4 rügyre visszametszeni. A későn virágzó klemátiszt februárban kell metszeni. Fontos, hogy a talajszint felett 10 cm-re vágjuk vissza. Azonban a többi klemátisz fajtát elvirágzás után kell metszeni, és csak kis mértékben.

füge fügebokor

A fügét egészen februárig lehet megmetszeni télen. Fotó: Pixabay

A fügét egészen februárig metszhetjük, hiszen ekkor még mély, nyugalmi állapotban van. Ha máskor metszenénk meg, akkor a metszés helyén tejnedvet hullatna a növény, ami rengeteg fertőzésre adhatna okot. A fügefa esetében a metszés célja nem a termés hozamának növelése, hanem hogy a törzsből szétágazó ágak egymástól egyenlő távolságban és egyenletesen tudjanak fejlődni. Fontos, hogy a metszés alkalmával távolítsuk el a rosszul fejlődött ágakat is.

Fák és bokrok téli metszése

Az almafa metszése igen fontos feladat ebben az időszakban, de az almán kívül a körtefa metszése is most aktuális. Erre azért van szükség, hogy minél több termést tudjanak majd hozni. A metszést úgy kell végezni, hogy a korona ágai azonos távolságra legyenek egymástól. Ekkor kell eltávolítani a vízhajtásokat, és a beteg, vagy elszáradt ágakat is.


De nem csak a gyümölcsfákat, a gyümölcsöt termő bokrokat is télen kell megmetszeni. A kék áfonyát, az egrest és a ribiszkét is ekkor fiatalítjuk meg, vagyis ekkor kerül sor az öreg vesszők eltávolítására. Ezzel szép formát tudunk kialakítani és hozzájárulunk a növény egészséges fejlődéséhez. A platánok metszése is most aktuális. A platánt fenyegető platánrák már a fán ejtett kisebb sebeken keresztül is képes behatolni, ezért fontos, hogy a metszőollót mindig fertőtlenítsük le, és kezeljük a keletkezett sebeket.

Nem csak a platánnál kell erre gondolni, hanem az összes megmetszett növény esetben fontos, hogy a metszőollót fertőtlenítsük le metszés előtt, ha lehet, 70%-os alkohollal, majd a metszés során keletkezett sebeket lássuk el.

A rózsa metszése

A rózsák közül is sokakat kell megmetszeni télen. Ilyenek a teahibrid rózsák, a bokorrózsák, illetve a kúszó- és futórózsák. Fontos, hogy a vékony, gyenge vesszőket kell a legjobban visszametszeni. A metszés végén a növény magassága 15-45 cm között kell, hogy legyen. A lombhullató cserjéket, mint amilyen a cserszömörce vagy a magnólia, szintén ilyenkor érdemes megmetszeni. Ekkor tehetünk ellene, hogy ne legyenek túl magasak és terebélyesek.

alma almafa

Télen jobban átláthatók a fák ágai, így könnyebb a metszés. Fotó: Pixabay.hu

Erre ügyelj a téli metszés során

Először is, nagyon fontos, hogy a metszés igazán alapos legyen. Ilyenkor, lomb híján, átlátjuk a növény összes ágát, így nagyon könnyen megtalálhatjuk a beteg, korhadt ágakat, amelyeket feltétlenül távolítsunk el. Így a növény teljes mértékben a terméshozatalra tud koncentrálni, és nem fecsérel el felesleges energiákat az idős és beteg ágak táplálására. Szintén többletenergiát kap a növény ahhoz is, hogy egészséges gyökérzetet növesszen magának. Ha a csemetét erőtejesen visszavágjuk, az első évben csak erre kell koncentrálnia.

Ekkor tökéletesen átlátjuk a koronát alkotó ágakat, így a megálmodott alakúra tudjuk metszeni a fákat, bokrokat. Ez a metszés abban is segít, hogy a csemeték esetében  megakadályozzuk, hogy egy viharos szél belekapjon a koronába, súlyos károkat okozva ezzel a fiatal növénynek.

Ha alapos munkát végzünk, a korona nem csak szép és egészséges, de jól átlátható is marad, hiszen a keresztirányú hajtások eltávolításával azok nem tudják már megfosztani a növényen érni kívánó termést a fénytől. De nem csak ezt tudjuk elérni a helyes téli metszés segítségével. Még abba is bele tudunk szólni, hogy hol legyenek majd virágok a növényen.

Ez azért fontos, mert egyenletessé tudjuk tenni a termés elhelyezkedését, így azt egyenlő mértékben éri a napfény és a levegő. Ráadásul létráról vagy talajról is elérhetővé tud válni. A betegségeket is könnyebb megelőzni, hiszen könnyen észrevehetjük a növény beteg részeit és gyorsan el is tudjuk távolítani azokat.