Te csípsz, de én nagyon nem csíplek!

Ha itt a nyár, akkor nyakunkon a szúnyogszezon. Ha vízparton élsz, akkor egészen biztosan megkeserítik az életed a szúnyogok, de a vizektől távolabb is képesek menekülésre kényszeríteni bennünket. Azonban vannak nagyon hatásos módszerek ellenük.

Az egyik legkellemetlenebb dolog velük kapcsolatban, amikor az éjszaka közepén meghallod azt a jellegzetes zümmögést. Nem véletlenül hívják dalos szúnyognak. Ilyenkor már lőttek a nyugodt alvásnak, mert tudod, hogy le fog csapni, ha csak nem előzöd meg, és nem csapod le előbb te. Mint amikor a cápa köröz a csónak körül, keresi rajtad a csípni való felületet. Az gondolom egy cseppet sem vigasztal, hogy csupán a nőstény szúnyog vérszívó, így  50% esély van rá, hogy megúszod a találkozást.

Általában kora estig békén hagynak, de ennek később még megfizetjük az árát. A nőstény szúnyog azért, hogy éjszaka vadászni tudjon, nappal jól kipiheni magát. Így egész éjjel képes lesz támadást indítani ellened. De mivel nincs internet előfizetése, fogalma sincs róla, hogy te már felkészülten fogod várni. Nézzük hát a haditervet:

  • Alapvető dolog, mégis gyakran megfeledkezünk róla, hogy ha nincs szúnyogháló az ablakon, ajtón, akkor villanyoltás után tartsuk azokat zárva. Szóval, legyen szúnyoghálód!

szúnyog

Vedd fel a harcot a szúnyogokkal. Fotó: 123rf.com

  • Vannak különböző füstölők, gyertyák, elektromos szúnyogriasztók, amelyek hatásosak lehetnek ellenük. Ezek között van sok természetes alapú is. Érdemes inkább ezeket előnyben részesítened, hiszen nem mindegy, hogy te és a családod mit lélegeztek be. A citrus-, a fahéj- és a teafaolaj a szúnyogok nagy ellensége. Az illatuktól állítólag összezavarodnak és elvesztik a tájékozódási készségüket. Használd ezeket az olajokat bátran az otthonodban, kertedben. Pár cseppet tehetsz a ruhádra is belőlük, de előtte próbáld ki, nehogy foltot hagyjanak az anyagon.
  • Minél rendezettebb a kert, minél kevesebb lehetősége van a szúnyogoknak a megbúvásra, annál zavartalanabb lehet a nyári kiülős családi estéd.
  • Ha kora este is szeretnél még a kertben dolgozni, vegyél fel inkább hosszú nadrágot és hosszú ujjú, szellős felsőt. Így kevesebb szabad felülted lesz, ami vonzaná a szúnyogokat.
  • Ültess a ház köré zsályát, mentát, citromfüvet, levendulát vagy rozmaringot. Ezek illata elriasztja a rovarokat. A büdöske és a macskamenta is kitűnően használható szúnyogriasztásra, és a balkonládádba ültetett muskátli is csak a szemed vonzza szépségével, a szúnyogokat inkább taszítja.
  • Fedett edényben tárold az esővizet, különben házi szúnyogkeltetővé válhat. Ne hagyj vizet a locsolókannákban sem, hiszen ezek kitűnő lehetőséget nyújtanak a szúnyoglárvák számára.
  • Egyél sok fokhagymát, mert az elriasztja a szúnyogokat. Igaz, az embereket is, egy idő után. Úgyhogy ezt azért gondold át.
  • Sok madarár, a denevérek, a szitakötők mind szúnyogokkal táplálkoznak. Adj nekik teret, hogy bevethessék magukat.
  • Használj ventillátort! Szélben ugyanis képtelenek lesznek eltalálni téged.

Sok sikert és csípésmentes nyarat kívánunk!