Április elején, azaz a szokásosnál három héttel korábban kezdtek el virágozni a lengyel cseresznyeültetvények – írja a fruitveb.hu.

cseresznye virágzik

Lengyelországban a cseresznye május elején, néha április végén szokott virágozni – fotó: pixabay.com

"Immár 60 éves vagyok, de nem emlékszem ilyen korai cseresznyevirágzásra. A lengyel éghajlaton ez egy anomália" – nyilatkozta Krzysztof Czarnecki, a Mazóviai vajdaságban található Mszczonów melletti gyümölcsös vezetője, egyben a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetségének alelnöke. A cseresznye ilyen korai, április elején bekövetkező virágzása nagyon szép ugyan, de óriási kockázatot jelent.

Lengyelországban a vegetáció körülbelül három héttel tart az ilyenkor szokásos állapot előtt – a cseresznye ugyanis május elején, néha április végén szokott virágozni.

A gyümölcstermesztésben, hasonlóan a magyarországi fagyosszentekhez (Szervác, Pongrác, Bonifác, május 12-13-14.) Lengyelországban is május eleje-közepe számít a legveszélyesebb időszaknak, ekkorra esik a "Zimna Zoska", azaz a "Hideg Zoska" időszaka (május 15. környéke).

"A jelenlegi csúcshőmérsékletek mellett néhány nap múlva véget ér a virágzás, és láthatóvá válnak az első apró bimbók – ezek nagyon érzékenyek, minden nulla fok alatti hőmérséklet fagyveszélyt hordoz magában, mivel a cseresznye nagyon érzékeny az időjárási viszonyokra, a fagyvédelmi eljárások pedig nagyon költségesek. Már csak az imában bízhatunk" – jelentette ki Czarnecki.


cseresznye

Amennyiben nem lesznek jelentős fagyok, akkor az első lengyel gyümölcsök már május közepén kaphatóak lesznek – fotó: pixabay.com

A Lengyel Meteorológiai Intézet szerint a jövő hét elején, a hétfőről keddre, április 15-éről 16-ára virradó éjszaka az ország északi részén máris egy hidegbetörés várható, aminek eredményeképpen a talajszinten helyenként -1°C-os hőmérséklet valószínűsíthető.

Az április 16-áról 17-ére, keddről szerdára virradó éjszaka a talajszint felett 2 méteres magasságig az ország nagy részén -1°C körüli, a talajszinten pedig -3°C körüli fagyok is előfordulhatnak. A hegyek lábánál elterülő területeken ilyenkor általában még hidegebb van, körülbelül -5°C-ig süllyed a hőmérő higanyszála – olvasható a fruitveb.hu cikkében.

Amennyiben nem lesznek jelentős fagyok, akkor az első lengyel gyümölcsök már május közepén kaphatóak lesznek.

Így a korai virágzás miatt a lengyel cseresznye a Görögországból, Spanyolországból vagy Törökországból importált cseresznyéhez hasonló időpontban kerül majd a piacra, aminek következtében a lengyel gazdák elveszítik azon előnyüket, hogy náluk eddig később termett a gyümölcs, mint Európa déli részein, így a szezon végén a lengyel termés tudta biztosítani a piac ellátását.

Amennyiben azonban, ha fagyok lesznek, akkor kevesebb gyümölcs terem, ami a fogyasztói árak emelkedését okozhatja, pillanatnyilag nehéz megbecsülni, mennyibe kerülhet majd a lengyel ültetvényekről származó gyümölcs.

Tavaly a normál szezon közepén a hazai gyümölcs esetében a legmagasabb ár a Bronisze nagybani piacon 22 PLN (2000 Ft/kg) volt június és július fordulóján. Az abszolút rekord a nagybani piacon a szezon elején importált cseresznyéhez fűződik: május második hetében 2023-ban a maximális kilogrammonkénti ár 56 PLN/kg (5120 Ft/kg) volt – írja a fruitveb.hu.