Beköszöntött az október, már hivatalosan is ősz van, az időjárás viszont nem ezt mutatja. A nyárias melegben a gyümölcsfák teljesen elvesztek, ugyanis néhány fajta másodvirágzásba kezdett. Többen helyen újra színes a meggy és a cseresznye, de még a korai almafák is virágba borultak. Ezek a gyümölcsfák április és május környékén szokták ezen arcukat mutatni.

Színes ősz

Idén az ősz egyelőre nem a hulló falevelek miatt színes, hiszen a gyümölcsfák mellett az akác és az orgona is virágba borult. A növények virágzásának időzítésben nagy szerepe van a fény- és a hőmérsékleti viszonyoknak, így nem csoda, hogy az idei szokatlanul meleg ősszel úgy érzik, hogy ismét tavasz van. Néha még egy kis csapadék is segíti a másodvirágzást, ami ma már egyáltalán nem számít ritka esetnek - írta meg az ajkaiszo.hu.

A fákon a rügyek nyár végére nyugalomba vonulnak, ilyenkor lehullajtják leveleiket, a fiatal hajtások növekedése pedig megáll. Ahogy a téli álmomba szenderülő állatok, úgy a növények nagy része is mélynyugalomba vonul, amire nagy szüksége van a jövő évi virág rügyeinek kineveléséhez. A folyamatot szabad szemmel nem látjuk, viszont az eredményét igen, hiszen a levelek elszíneződése jelzi számunkra, hogy jön az ősz. Ilyenkor a gyümölcsfák és az egyéb növények kivonják a levelekből a télre szükséges tápanyagokat, majd megválnak tőlük.

Furcsa jelenségek

Több kerttulajdonos meglepődött, amikor néhány napja a csupasz gyümölcsfák ismét elkezdtek virágba borulni. Míg a gesztenyefák szépen lassan jelzik számunkra, hogy milyen évszak van, addig azok mellett az alma, a cseresznye, vagy éppen a meggy ismét aktivitásba kezdett.

A szélsőséges időjárási jelenségek, valamint a sok csapadék miatt a fák úgy érezték, hogy már vége a télnek, jöhet a termések nevelése. Természetesen ezekből a virágokból már semmi sem lesz, ami nem nagy kár, viszont a hajtások telelése már az időjárástól függ majd. Amennyiben rövid lesz az ősz, nem fognak beérni, így a télen könnyen elfagynak. Ellenkező esetben viszont lehet esélyük a túlélésre, így a gyümölcsfák tavasszal még szebbek és nagyobbak lehetnek.

"Az alig fél-egy centiméter szárnyfesztávolságú vadgesztenyelevél-aknázómolyt (Cameraria ohridella) 1986-ban fedezték fel Macedóniában, az Ohridi-tó mentén (innen a neve), de a kutatási eredmények szerint minden bizonnyal Észak-Amerikából, vélhetően mezőgazdasági terményekkel került Európába. Azóta megállíthatatlanul terjed a kontinensen, s alig két esztendő alatt lényegében az egész Kárpát-medencét meghódította. A lepke piciny hernyója a vadgesztenye leveleiben fejlődik, a levél fotoszintetizáló „húsával" táplálkozik, a levéllemez két felszíni bőrszövete között vájja ki a járatait. A kártétel elképesztő mértékű lehet, a megtámadott fák nyár közepére gyakorlatilag teljesen elveszíthetik a lombjukat, július-augusztusban késő őszre emlékeztető képet mutathatnak. A lombjukat vesztett fák utóbb újra kihajtanak – és éppen emiatt borulnak másodszor is virágba" - írta meg a National Geographic.

A szokatlanul meleg időjárás miatt néhány gyümölcsfa ismét virágba borult - fotó: pexels.com

Az egész országban virágoznak a fák

Nemcsak egy-egy területen, hanem tulajdonképpen az egész országban találkozhatunk ezzel a jelenséggel. A gyümölcsfák nagy része újra életre kelt a Dél-Dunántúlon, a Balaton környékén, de még az Alföldön is. Úgy tűnik tehát, hogy a másodvirágzás már nemcsak néha fordul majd elő, valószínűleg minden évben elő fog fordulni.