Az ősz minden élőlény számára változásokkal jár. Rövidülnek a nappalok, hűvösebbé válik az időjárás, és minden lelassul a nyári pörgés után. Így vannak ezzel a szobanövényeid is. Bár ránézésre nyáron sem tűnnek túl aktívnak, hidd el, akkor igazi party arcok az őszi, lelassult életvitelükhöz képest.

A hideg idő, a beköszöntő fagyok nem csak a kinti növényeket viselik meg. Szobanövényeid is érzékelik a változást. Kevesebb fényt kapnak, amely nem elegendő az új hajtások képződéséhez, a levélfejlesztéshez és a virágzáshoz. Így hát relaxáló üzemmódba kerülnek, azonban ekkor is nagy szükségük van a törődésedre, hogy tavasszal újult erővel tudjanak a legszebb pompájukban ragyogni. Ehhez mindössze egy kis odafigyelésre van szükségük. Adunk is hozzá pár ötletet, hogy tudod igazán boldoggá tenni a szobanövényeidet akkor is, amikor rájuk törne az őszi depresszió.

szobanövény ápolás

Segíts szobanövényeidnek átvészelni az őszi, téli időszakot. Fotó: 123rf.com

1. Nézd át egyesével a növényeidet. Vizsgáld meg a leveleiket, és ha találsz sérültet, akkor azt távolítsd el. Minél hamarabb eltávolítod, annál kevesebb az esély, hogy a növényed többi levelére is átterjedjen az esetleges fertőzés.

2. A legtöbb szobanövénynek jót tesz, ha langyos vízzel lezuhanyozod a leveleit. Így meg tudnak szabadulni a nyáron rájuk rakódott portól. Azonban vigyázz, hogy ne tedd hűvös, huzatos helyre őket ilyenkor, hiszen még vizesek és jóval könnyebben meg tudnak fázni. De miután megszáradtak is kerüld el velük a huzatot.

3. Vizsgáld meg, melyik növény nőtte ki a cserepét, és ültesd át nagyobba. Ha alul kijött a gyökere, egészen biztosan nagyobb helyre vágyik. Olyan cserepet válassz, amely alul lyukas, hogy ne pangjon a cserépben a víz az esetleges túlöntözés esetén sem.

4. Ősszel már nem szükséges a tápoldatozás, és öntözni is ritkábban kell a növényeket. Ilyenkor már felkészülnek a téli, pihenő időszakukra, így nincs szükségük annyi tápanyagra, mint az intenzívebb időszakokban. Ráadásul a hideg levegő miatt jóval kevesebb nedvességet párologtatnak el, ami miatt szintén nincs szükségük a gyakori öntözésre.

5. Óvatosan szellőztess, mert egyes szobanövények, mint például a fikuszok, nagyon könnyen meg tudnak fázni a huzatban. Egyik növényed sem szereti a szeles időt, így próbálj meg szélcsendben szellőztetni, és ne a kora reggeli órákban, mert akkor még nagyon hideg van. Inkább a déli órákat várd meg, és akkor szellőztesd át a szobát.

6. A kaktuszaid olyanok, mint a medvék. Át fogják aludni az egész telet. Így köszönj el tőlük, és helyezd őket olyan helyre, ahol 8-10 fokos hőmérsékletet tudsz biztosítani számukra. A téli hónapokban ne öntözd őket, de azért hetente látogasd meg őket, hogy lásd, jól vannak. Fontos, hogy fényre ilyenkor is szükségük van.

7. Az  amarillisz öntözését is csökkentsd szeptembertől egészen addig, míg a levelei elszáradnak. Ezután egyáltalán ne öntözd. Január környékén fog elkezdeni hajtani, és amikor meglátod az első bimbóját, akkor kell újra elkezdened a rendszeres öntözését.

8. A begóniákat elvirágzás után vedd ki a cserépből, tisztítsd meg a gumókat a földtől, majd tekerd újságpapírba őket egyesével. Ezután tedd egy hűvös helyre, esetleg oda, ahová a kaktuszaidat is tetted. Februárban ültesd el újra a gumókat, és ekkor már öntözd is őket.

9. Vidd be a nem fagytűrő, eddig kint tartott növényeidet védett, hűvös helyre. Ne legyen koromsötét, mert a fényre nekik is szükségük van. Arra is ügyelj, hogy fagytól védett legyen, és ne legyen huzatos.

10. Ne feledkezz meg a balkonon lévő növényeidről sem. Vagy vidd be azokat, amelyek nem fagytűrőek, vagy takard be őket vászonnal, szalmával. A lényeg, hogy lélegezni tudjanak alatta.

11. A krizantém ilyenkor is csodás virágokat hoz. Éppen ezért folyamatos öntözésre van szüksége. Tartsd szélvédett, napos helyen, és ügyelj rá, hogy az öntözésnél ne legyenek vizesek a levelei.

12. Fényigényesebb növényeidet tedd át az otthonod déli fekvésű szobáiba. Itt jóval több fényt fognak kapni, ami ősszel, amikor sokkal kevesebb a természetes napfény, nagyon sokat jelent majd a számukra.

13. Az orchidea és más, télen virágzó szobanövények nagyon igénylik a fényt, így ügyelj rá, hogy a lehető legvilágosabb helyre kerülhessenek. Ne feledd, hogy a virágzó növényeidnek rendszeres öntözésre van szükségük.

átültetés szobanövény

Ha kinőtték a helyüket, ültesd át a szobanövényeidet. Fotó: 123rf.com

14. Ügyelj rá, hogy ha öntözöl, azt ne jéghideg vízzel tedd. A víz hőmérséklete legyen szoba hőmérsékletű.

15. A téli fűtés miatt a levegő szárazzá válhat, így mind a növények, mind saját magunk szempontjából érdemes párásításról gondoskodni.

16. A fűtés és a fényszegény életmód nem tesz jót a növényeknek. Ilyenkor jóval kevésbé védettek a különféle fertőzésekkel és kórokozókkal szemben, így a fél szemed folyamatosan legyen rajtuk. Amint észreveszed, hogy sárgul, vagy hullik a levelük, járj utána, mi lehet az oka.

17. A száraz levegő ideális környezetet teremt a takácsatkák, a filc, a levéltetvek és a rovarok elterjedéséhez.Ha meglátod ezeket a gonosztevőket, feltétlenül különítsd el a beteg növényt a többiektől és permetezd le rovarölő szerrel.

18. Legyél nagyon óvatos a túlöntözéssel! Inkább csak pár csepp vizet adj nekik gyakrabban, mint hogy egyszerre sokat.

19. Az őszi időszak alkalmas rá, hogy gyermekeidet is bevond a növények ápolásába. Vizsgáljátok meg minden héten a növények leveleit, és örüljetek majd együtt tavasszal az első virágoknak.

20. Dekoráld cserepeidet az ősz terményeivel. Egy szép toboz, gesztenye vagy dió kitűnő díszítő elemekké válhatnak, és igazi őszi hangulatot hozhatnak otthonodba.